Rasta penkta egzoplaneta, kurioje galėtų būti gyvybei tinkamos sąlygos  (21)

Žvaigždės Gliese 581 planetų sistemoje astronomai aptiko požymių, kad joje gali būti dar viena planeta, kurioje sąlygos turėtų būti gana artimos žemiškosioms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol buvo manoma, kad Gliese 581 sistema turi keturias planetas, iš kurių toliausiai nutolusi Gliese 581d jau buvo įtraukta į potencialiai gyvybei tinkamų planetų sąrašą. Į šį sąrašą jau įtraukta ir naujai atrasta Gliese 581g, labiausiai panaši į Žemę iš visų penkių žinomų galimai gyvybei tinkamų pasaulių. Visos šios planetos yra vadinamos superžemėmis, nes jų masės yra didesnės už Žemės nuo 2 iki 10 kartų. Tiesa, nuo pirmųjų prielaidų, iškeltų 2010 metais, kad Gliese 581 sistema gali turėti penkias planetas, praėjo beveik dveji metai, kol pavyko surinkti papildomų duomenų, norint įrodyti, jog Gliese 581g egzistuoja. Astronomų teigimu, tikimybė, kad šie duomenys klaidingi, yra mažiau nei 4%, ir panašu, kad visos šios sistemos planetos skrieja beveik apskritiminėmis orbitomis, o ne elipsinėmis, kaip buvo manoma anksčiau. Vertinama, kad Gliese 581g masė yra maždaug 2,2 karto didesnė už Žemės, jos skersmuo 1,5 karto didesnis, ir ji skrieja orbita, kuri visa pakliūva į gyvybei palankią zoną - joje yra tokios sąlygos, kad planetos paviršiuje gali egzistuoti skystas vanduo. Gliese 581g pasiekia maždaug toks pat šviesos srautas, kaip ir Žemę - nors planeta skrieja arčiau savo žvaigždės nei Žemė, bet ši žvaigždė - raudonoji nykštukė - skleidžia mažiau energijos. Šie duomenys leido astronomams teigti, kad Gliese 581g yra pati panašiausia į Žemę iš visų kol kas atrastų planetų.

Žalias fonas vaizduoja potencialiai gyvybei tinkamą zoną, kurioje Žemės dydžio planetos paviršiuje galėtų būti skysto vandens. Planetose e, b, ir c yra per karšta, bet g ir d pakliūna į gyvybei tinkamą zoną. Planeta 581g yra ypač tinkamoje orbitoje, kad joje sąlygos būtų panašios į Žemės, o d planetoje gali būti kiek per šalta, nors ir jos paviršiuje skystas vanduo galėtų susidaryti.

Tai pirmas atvejis, kuomet vienoje planetų sistemoje aptiktos net dvi potencialiai gyvybei tinkamos egzoplanetos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)