Astrofizikai parodė, kaip pastaruosius 9 mlrd. metų keitėsi Visata (Video)  (8)

JAV astrofizikai sukūrė patį realistiškiausią Visatos vystymosi modelį bei sukūrė šio modelio didelės raiškos vaizdą klipą, kuriame per 77 sekundes prabėga pastarieji 9 milijardai kosmoso evoliucijos metų. Šis mokslininkų darbas yra pranašesnis už visus ankstesnius analogus, tačiau jie sustoti neketina ir nori sukurti patį didžiausią žmonijos istorijoje kosmoso modelį, rašo newsru.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arepo modelyje panaudoti duomenys apie daugiau nei 10 mlrd. kosminių kūnų vystymąsi, todėl nenuostabu, kad skaičiavimus gali atlikti tik superkompiuteris su 1024 procesorių branduoliais. Programą kūrė Harvard-Smithsonian astrofizikos centro (JAV) ir Heidelbergo teorinių tyrimų instituto (Vokietija) mokslininkai.

Bendromis pajėgomis sukurtas modelis suteikia galimybę detaliai įvertinti įvairias galaktikas, žvaigždes ir tamsiąją materiją. Tam vietoje statinio „kubinio tinklelio“, kurio pagrindu buvo kuriami visi ligšioliniai modeliai, panaudotas „judančio tinklo“ principas.

Pasak mokslininkų, pagrindinis jų pasiekimas yra tai, kad jų modelis spiralines galaktikas – Paukščių taką ir Andromedą – rodo kaip tikras spirales, o ne kaip išblyškusius taškus, kaip ankstesni modeliai. Šios galaktikos ir yra pagrindinės sukurto vaizdo klipo „herojės“.

Nepaisant įspūdingo rezultato, mokslininkai teigia, kad pagrindinio tikslo – paties didžiausio istorijoje modelio – jie dar nepasiekė. Tam reikia šiek tiek patobulinti kuriamą technologiją ir išplėsti modelio apimtis.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: