Daugiaveidė multivisata

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Etmonas 2011-12-25 12:06
Oho, tiesiog OHO! Su fizika nieko bendro neturiu, nes specializuojuosiu ne čia, bet paskaitau visokius straipsnius. Terminologiją ne visą supratau, bet mintis tikrai įdomi. Galimas daiktas, kad gyvenam daug mažiau pažįstamame pasaulyje nei įsivaizduojame.
Foxman 2011-12-25 12:57
Lygiai tokia pati reakcija buvo baigus skaityti: WOW. Maniau, kad multivisatos tai tik kelių dėdžių išsigalvojimai (pamąstymai), bet čia pasirodo labai galimas dalykas Gaunasi, kad mes dar labiau menkesni nei galvojome, kad yra dar daug daugiau nei milijardas galaktikų. Tačiau, kyla man klausimas: jei tai tiesa, ir nuo didžiojo sprogimo prasidėjo visų galaktikų/visko plėtimasis, tai kokia būtų vienos - visatos pabaiga. Pvz. modelis, kad visata plečiasi iki tam tikro taško, ir po to pradeda trauktis kol vėl sprogsta - lieka paneigtas? Ar čia visiškai skirtingi dalykai?
nondescript 2011-12-25 13:43
Kad jau labai seniai šitie "išsigalvojimai" laikomi rimtais, versija, kad yra daugybė visatų, kurios sudaro multivisatas (kurios sudaro galbūt dar sudėtingesnes struktūras), bent jau man, daug įtikinamesnė už versiją, kad gyvenam uždaroj visatoj, kuri viena vienintelė ir už kurios ribų egzistuoja tik absoliutus niekas. Jei visata nesiplėstų, galima būtų daryti prielaidą, kad ji amžina ir begalinė ir palikt viską ramybėj, bet taip nėra, žinom, kad mūsų visata nėra amžina - ji arba susitrauks, arba plėsis nesustodama (kol viskas išsiskaidys) - bet kokiu atveju ją ištiks šiluminė mirtis, nes entropija pasieks maksimalią būseną.
Alfredukas 2011-12-25 16:35
Įdomus straipsnis smegenų "mankštai". Kažkas yra pasakęs: "Žmogaus protas negali sugalvoti tokios nesąmonės, kuri negalėtų egzistuoti". Klausimas teistams: o kiekviena visata, jei jų yra daug, arba be galo daug, turi atskirus Dievus, ar "universalų"? Klausimas ateistams: ar gali būti taip, kad visos visatos tarpusavy susietos, dar nežinomomis sąveikos jėgomis ar laukais ir tai kažkokiu būdu pasireiškia Žemėję, o dėl mūsų "prasto" žinių bagažo, tuos reiškinius vadiname "dvasiniais", iki kol paaiškės tikroji fizika? Mano galva, kažkoks sąryšis privalo būti, nes kitaip visatų Visatoje, būtų chaosas, arba nebūtų nieko. Žemėję pakanka Niutono, kosmose- Einšteino, o visatų Visatoje, gal reikia palaukti CVAI`šteino, ar DRAI`šteino?
Aidas 2011-12-25 16:59
Jau pati Dievo idėja nusako tai, kad jis yra vienas ir absoliutus. Skirtingose religijose skiriasi vardai. Politeistinės religijos teigia ne Dievą, o dievybes, tai yra aukštesnius už žmogų sutvėrimus (pvz. Perkūnas, Saulės dievas ir pan.). Senovės Indijos Vedų raštuose seniai teigiama, kad yra begalinė daugybė visatų. Pagal šią tradiciją jos, kaip burbulai, kyla iš Dievo, į jį sugrįšta ir vėl kyla. Ten teigiama ciklinio laiko samprata, kad visatos nuolat atsiranda ir išnyksta, ir vėl atsiranda, ir šis procesas yra amžinas. Bent pagal Vedų ar Budizmo tradiciją viskas yra tarpusavyje susieta priežastiniais ryšiais. Dėl skirstymo dvasia/materija tai giliau panagrinėjus ta riba nyksta, tai to paties reiškinio skirtingi pasireiškimai. P.S. tai ne mano nuomonė, o trumpas mano skaitytų šaltinių perteikimas. Todėl būtų sąžininga kritiką nukreipti ne į mane, o skaityti nurodytus šaltinius ir juos kritiškai vertinti. Kritiką priimsiu tik tuo atveju, jei jums apskritai nepatinka, kad rašau tokius dalykus ir nurodau tokius šaltinius.
kiesza 2011-12-25 16:59
idomus straipsnis. Ir tiketina, kad fizikai tuoi nebeissivers su 1 musiske visata, o bus priversti pripazinti multivisatu teorija. tik klausimas tarp ko tos visos multivisatos egzistuoja ir koki jungini jos sudaro, bei kieno dalis yra
Arwis 2011-12-25 18:34
Straipsnis tikrai idomus. Kad ir kaip bebutu, pasekme viena, kuo daugiau suzinom, tuo daugiau klausimu kyla. Negalime paaiskinti net tai ka matome, o ka jau kalbeti apie ko nematome. As tikrai tikiu kad zmonija galiu gale sugebes tai paaiskinti ir rasti tinkamus atsakymus kurie uzduos dar daugiau klausimu. Kaip kadaise skaiciau knyga kurios herojui buvo atskleistos visos visatos paslatis taciau uz tai kad jis suzinos viska is jo ir buvo prasoma atiduoti viska. Mainai del kuriu tikrai sutikciau atiduoti viska(butent siuo momentu) ir suzinoti viska.
nondescript 2011-12-25 18:40
Ar čia apie Faustą gal?
safka 2011-12-25 20:01
Ar gali buti kad viasatos tai tik atomai ? o visas viasatu sudarymas 1 audinys ? what a fak OO
nondescript 2011-12-25 20:34
Houdini 2011-12-26 01:02
O aš kartais galvoju, kad nenorėčiau visko sužinoti. Bijau, kad tai sugriautų dabartinį pasaulio ir žmogaus grožio, jo poetiškumo ir stebuklingumo įsivaizdavimą. Čia kaip su meile – gali žinoti, kad ji tik kažkokia formulė mūsų smegenyse, bet toks žinojimas, bent jau man, nėra malonus. Kartais paslaptis malonesnė.
min 2011-12-26 02:46
Tame ir grazumas, kad niekas niekada visko nezinos, o bijojimas kad sugrius pasistatytas "kortu namas" - visiem budingas, bet tik protingi supranta kad tai tik iliuzija kuri mums labai patogi, bet nenaudinga. Visuomenes kurios priima si procesa yra pazangios, beje meniniko verte ir yra kad jis besikeicianciam pasauliui padeda nugriauti nusistovejusias normas, o ne todel kad jis nupiese sraunaus upelio peizaza. Matematika (ir is jos kylantys mokslai) yra tiek poetiska kiek visi menai, tik nepazystantis matematikos filosofijos gali isivaizduoti, kad matematika tai buhalterio darbas kuris tik bando isvengti klaidu, skaiciu eilutese. Meile yra chemija zmogaus organizme, mes ja galime siek tiek apibudinti moksliniai terminais, bet sakralumo sergetojams tai isniekinmas, kodel? todel kad jie nesupranta kad tie isvardinti elementai gali tureti begalybe skirtingu variantu, ir niekada nebus panasus vieni i kitus, taip kaip 0 ir 1 gali uzkoduoti S.Dali paveikslus Mocarto muzika, kaip galu gale kazkada ir dirbtini intelekta. Tai turbut ir yra dieviskumas - begalybeje, kuri mums uztikrins kad mes niekada nepritruksim tyrinejimo objektu arba kurybiskumo menui.
mobilunkas 2011-12-26 08:31
Gerai tarkim kad visatu yra 10 500 laipsniu, tai o kas tada yra uz tu visatu ribos? siena? o kas uz tos sienos? vel visatos? ar nieko uz tos ribos nera? o kas uz to nieko tada? Ir gaunam labai keista isvada kad visata begaline, nes jei butu visatos riba, tai uz tos ribos kazkas juk turetu but, na bent jau tam kad riba palaikyt Bet kaip isivaizduot begalybe tai neisivaizduoju. bet jei visata begaline tai kokio dydzio jegos turi but visatoj?
unnam3d 2011-12-26 11:58
Jei multivisatų yra begalė,tai daugėlyje iš jų dabar mirštu ir atgimstu kūdikiu? Nes jei ne. Taip išeina,kad po truputį manęs mažėja,kol liks 1 ,ir tas pasimirs,o tada kas?..
unnam3d 2011-12-26 12:18
Tame ir esmė. Mūsų protas nepajėgus to paaiškinti taip kaip yra iš tikrųjų,todėl bando savo logiką primest. O nepagalvojai, kad tai tiesiok yra ir taškas,be jokių kablelių. Mes tiesiog nepajėgus. Man atrodo,už visko sliapiasi pažangi civilizacija sukūrusi mus. Taip kaip mes žaidžiam simsus,taip jie su mumis.
Gedis 2011-12-26 13:48
Panašių minčių buvo iškilę.Kas jeigu tarkim galaktikos,tai kaip molekulės.O jų visuma sudaro bendrą didelį organizmą?Jei tai būtų tiesa,tai galbūt tų organizmų,ar galima pavadinti būtybių yra ne viena? Iš to peršasi mintis,kad mes kaip tokie,tai esam panašiai kaip organizmo vėžys,kuris vis plinta
Foxman 2011-12-26 14:03
Aš taip pat irgi galvojau, kad visata sudaro kažkokį kūną (kaip tame Simsonų intro). Bet kažkada toptelėjo mintis: kokie fizikos dėsniai galioja tada ten? Jei mes esam tik maža dalelė kažkokio pasaulio, tai kaip sklinda šviesa tame pasaulyje? Išeitų, kad nuo vieno atomo iki kito prireiktų LABAI DAUG metų šviesai sklisti. O jei toms būtybėm, tai akimirksnis (na ypač mažas laiko tarpas), tuomet jie mums yra LABAI lėti. Tokie lėti, kad mirktelėjimas akimi mums užtruktų 1000 visatos egzistavimų. Mindfuck tiesiog
mobilunkas 2011-12-26 15:29
man tai idomu ar atome nera gyvybes, gal ten irgi gyvena kokia nors supermikroskopine gyvybe. visata turbut irgi sudaro kazkokia gyva butybe, bet to greitai vistiek nesuprasim. nors is tikro tai net sunku pasakyt kur gyvas objektas kur negyvas, na kompiuteriniai virusai gyvi ar ne? siaip atitinka visus gyvybei keliamus reikalavimus- juda, dauginasi, kinta...
kiesza 2011-12-26 16:29
Jai suzinotume visus atsakymus tai musu gyvenimai netektu labai daug prasmes, tada gyventume tik del pojuciu.
Manvydas 2011-12-27 14:09
Su visatom bus, kaip su kokiom galaktikom didesniu mastu.Sudarys spiecius, kokius superspiecius ir pan. )