Česlovas Šimkevičius. Fizika realiame gyvenime arba kodėl naktį tamsu?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Myslius 2012-09-04 14:10
Einsteinas norejo kad visata butu statiska ir nesiplestu, o del raudonojo poslinkio galima pamineti arba doppler'i, arba hubble'a kuris ir atrado jog pleciasi, bet tikrai ne Einsteinui nuopelnus skirti. BRT - gravitacijos teorija. Pagrindine poslinkio priezastis yra pletimasis, o ne gravitaciniai efektai. Paemus tolygu pasiskirstyma - r padidejus 2 kartus, galaktiku skaicius tampa 8 kartus didesnis, luminosity atstumas 4 kartus mazesnis, bendrai sviesumas padideja 2 kartus. 2,538,000 ly - atstumas iki artimiausios galaktikos andromedos, be raudonojo poslinkio efekto, visos galaktikos musu matomoj visatoj sviestu taip kaip kokia 5000 Andromedu, taigi visiskai nebutu sviesiau, pati andromeda vos sviecia. Raudonasis poslinkis cia ne prie ko.
batusia 2012-09-04 17:28
Hm, iš straipsnio apie mokslą prieita prie valdžios kritikos
Sokantis Debesis 2012-09-04 20:59
Nenusikalbam. Gerai? Autorius labai teisingai pastebi, Lietuvoje tikrai degraduoja visuomenė. Pavyzdžiui lietuviška televizija, vietoj pažintinių laidų mėgsta populiarinti šokius ir pasidainavimus pavieniui ar kokiam chore (į kuriuos įsivelia netik mokiniai, bet "politikai"...), atseit tai padės išspręst visas mūsų bėdas, nes dainuojant ir šokant smagiau gyventi. Šitaip gyvendami žmonės mažiau depresuoja... o jeigu jau nebeliks pinigų alui ir arbatpinigių vaikui jog tas nusipirktų čipsų, kolos ir cigarečių, tai visad galima išvykti į darbus fabrikuose pas anglus ar vokiečius ir tęsti savo šokius bei dainas prie butelio... Žodžiu, trumpai - kažkada buvo populiarinama kosmonauto-astronauto profesija, dabar šokėjo ir giedorėlio. Norint visa tai pakeisti, verkiant reikia padorios valdžios, o ne alibaba ir jo plėšikų...
Ispanas19 2012-09-05 00:03
Pacioje pradzioje pateiktas pavyzdys kazkoks nelogiskas. Teisingai tie ziurovai i klausima atsake. Jeigul tikejosi isgirsti atsakymo suristo su Olberso paradoksu, reikejo uzduoti klausima - kodel nakti nera sviesu, o ne kodel nakti tamsu
Arthuras 2012-09-05 00:32
Valdžia čia negali nieko padaryt. Taip jau yra, kad mokslininko kelias labai sunkus, ilgas, nepelningas. Todėl tik visiškas fanatikas jaunuolis gali tokį kelią pasirinkti.
Sokantis Debesis 2012-09-05 01:54
labai sunkus ir nepelningas ? nejaugi ? o šokėjo kelias pelningas ? jei visi patapsim šokėjais ir giedorėliais vis dar bus pelningas? (gali paimti kad ir tuos teisininkus su vadybininkėliais jei šokėjams alergiškas). Ir tikrai manai jog valdžia negali nieko? tai kam ta valdžia tada ? Viską ji gali, tereikia propagandos geros! Straipsnis akcentuoja problemą, kad niekas nepopuliarina mokslo, o tai yra nedovanotina jei norim tobulėti! Niekas gi čia nekalba jog reikia visiems patapti kvantinės fizikos ekspertais, esmė ta jog apskritai ritamės žemyn visomis prasmėmis! Ah, Kaip smagu gyventi alaus ekspertų šalyje!
AP0323 2012-09-05 10:15
Problema, kad studijų programos nėra planuojamos (kaip smagu bus prikibti prie CCCP santvarkos minusų), bet šiuo atveju nėra jokios strategijos, kokios bus paklausios ūkyje specialybės ar bent tendencijos, pasikliaujama "nematoma ranka", bet kartais ji gali buti neįgali, nes dabar vadybininkai ir ratus keičia ir maximas šluoja....nemanau, kad reikia 1 inžinieriui ir 1 šaltkalviui 5 vadybininkų ir 5 teisininkų, nors valdžia pūsdama administracinį aparatą, bei apkraudama verslą sudėtingiausia (Pasaulio 5-e) mokestine sistema bando tai pasiekti...ir iš to išeina, kad realu produktą kuriantis darbuotojas turi jį pasidalinti su 5-iais administruojančiais...gaunasi "ekonominis" iškrypimas...ar mazochizmas...
Fobus 2012-09-05 13:44
Parodyk man šaltinį, iš kur tokį faktą traukei, kad Lietuva yra 5-e sudėtingiausių mokestinių sistemų? Nes aš neįsivaizduoju kai mes galime būti tarp tokių. Pvz Amerika, daug valstijų, kiekviena valstija savaip reguliuoja, savus mokesčius deda, krūva išimčių, atleidimų etc. Kompanijai Jav būtų daug sunkiau sužėrėti viską nei Lietuvoje. Kita yra visokie specialūs regionai ar ekonominės zonos. Pvz kinija su tibetais ir savo ekonominėmis zonomis, kuriems reikalingi specialūs mokestiniai reguliavimai. Lietuva neturi unikalių administracinių vienetų, tad ir negali turėti sudėtingesnę mokestinę sistemą. Dar klausimas - gal kartais klausaisi Lietuvos laisvosios rinkos instituto?
Arthuras 2012-09-05 14:04
Jei ką, tai nei alaus kibirais geriu, nei šokių projektus žiūriu, tačiau nereikia skiesti, kad mes turim prisigamint mokslininkų. Joptararai, kas juos galų gale turėtų ruošt?.. Ar dabartiniai dėstytojai?..
Sokantis Debesis 2012-09-05 15:46
Galėtų ruošti ir užsienio universitetai, arba patys jei bus sužadintas jų susidomėjimas tam tikra sritimi nuo vaikystės, bet deja, jau nuo vaikystės vaikai yra "prigesinami", nors turi tokį didelį susidomėjimą viskuo kas aplink juos vyksta! vos ne pastovūs klausimai iš jų - "kodėl?" tik vaikučiai vietoj atsakymų sulaukia pikto dėdės-tėčio(jei mama padoresnė moteris) paburnojimo, nes ans dabar žiūrį televizorių, arba geria-gurkšnoja(jei tėtė-dėdė padoresnis vyras) alų. Nėra laiko aiškinti vaikui kodėl taip ar anaip yra. Žiūrint į dabartinę visuomenę dažnas net elementarių dalykų nesugebėtų vaikui išaiškinti... taip vaikai ir praranda susidomėjimą nesulaukę atsakymų... Žodžiu, čia didelės diskusijas į kurias net nenoriu veltis, dėl laiko stokos ir dėl visų mūsų abejingumo. Apskritai kas čia per mastymas pas tave ? gal išviso atsisakykim švietimo ? kiek pinigų sutaupysime ! pagal tavo mąstymą būtent iki to ir nusiristume, žmogau.
AP0323 2012-09-05 16:10
tu gudresnis, bet http://www.buhalterijoscentras.lt/buhal ... nferencija mink su savo JAV, ar moketum paskaiciuoti savo atlyginima jei turi 2 vaiku su skaiciavimo masinele? ...
Arthuras 2012-09-05 16:37
Nereikia nusišnekėt ir perlenkt lazdą. Nu, prikepsim mes tų mokslininkų. Kas toliau? Kas juos išlaikys? Ką jie veiks čia, Lietuvoje?.. Bus poreikis mokslininkams, atsiras paklausa, tuo pačiu atsiras ir pasiūla.
Sokantis Debesis 2012-09-05 16:44
o dabar gali viską skaityti dar kartą, tik šį kartą įjunk ne vadybniko mąstymą. arba nesitikėk, jog aš gaišinsiu savo brangų laiką su tavimi.
Arthuras 2012-09-05 17:55
Aišku su tavimi viskas Negaišink to laiko, niekas neprašo.
market 2016-07-11 15:22
Jei esate susipainioje mokestinėje sistemoje, tuomet rekomenduoju pasitelkti į pagalbą suprantančius žmones