Kaip atrodo atominis sprogimas kosmose? (Video)  (3)

Šiemet sukako 50 metų, kai JAV kariuomenė įvykdė „Starfish Prime“ eksperimentą: kosmose virš Ramiojo vandenyno susprogdino 1,45 megatonos branduolinį ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1962-ųjų vasarą JAV raketa „Thor“, paleista iš Johnsono salos Ramiajame vandenyne, pakilusi į 400 kilometrų aukštį virš Žemės paviršiaus detonavo W49 termobranduolinį kovinį užtaisą, kurio galingumas prilygo 1,45 megatonoms trinitrotoluolo (TNT) sprogmenų. Tai buvo vienas iš penkių JAV atliktų branduolinių ginklų bandymų kosminėje erdvėje.

Pagrindinis šio bandymo tikslas buvo didelės galios branduolinio sprogimo poveikio Van Alleno radiacijos žiedams aplink Žemę tyrimas, skelbia „Discover Magazine“. Van Alleno žiedai – tai didelės energijos protonų ir elektronų sritys palei natūralaus Žemės magnetinio lauko ribas. Detonavus branduolinę galvutę kosmose buvo stengiamasi išsiaiškinti, ar tokias manipuliacijas Van Alleno žiedais būtų galima panaudoti JAV nacionalinio saugumo tikslais.

Skelbiama, kad amerikiečiams mokslininkams „Starfish Prime“ bandymas suteikė daug vertingos informacijos, dalis jos iki šiol tebėra įslaptinta. Tačiau eksperimento kinokronikos juostos jau yra išslaptintos ir jas galima peržiūrėti internete. Beveik pusantros megatonos atominis sprogimas kosmose generavo tokį galingą elektromagnetinį impulsą, kad jis sutrikdė elektros tinklų įrangą bei gatvių apšvietimo sistemas už beveik 960 kilometrų nuo sprogimo esančiose Havajų salose, sakoma pranešime. Nuo Havajų iki Naujosios Zelandijos danguje buvo matoma sprogimo pašvaistė. Pasak ekspertų, šį bene didžiausią žmonijos istorijoje šviesos šou sukėlė po sprogimo pasklidusios radioaktyviosios dalelės, reaguodamos su Žemės atmosferoje esančiu deguonimi ir azotu. Prireikė ne vienerių metų, kol radiacijos lygis atmosferos aukštutiniuose sluoksniuose grįžo į įprastą natūralų lygį.

1963 m. pasirašyta branduolinių bandymų draudimo sutartis tarp Rusijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Didžiosios Britanijos uždraudė tokio pobūdžio eksperimentus, tad dabar atominį sprogimą kosmose galima pamatyti tik išslaptintuose Šalojo karo laikų kino kadruose. Šiame vaizdo siužete sprogimas įvyksta 8.07 min., iki to laiko vyksta eksperimento „Starfish Prime“ pristatymas.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (3)