Nirtulingasis "azoto džinas": kodėl NEGALIMA užsukti indo su skystu azotu? (Video)  (4)

Plimuto universiteto profesorius Rojus Louris (Roy Lowry) padarė įspūdingo cheminio eksperimento vaizdo įrašą ir įkėlė jį į svetainę „Youtube.com“. Kam? Kad nepatyrę chemijos entuziastai šiukštu nesugalvotų užsukti indo su skystu azotu. Jei taip nutiks, įvyks didžiulis „buuum!“. R. Louris 1,5 tūkst. stalo teniso kamuoliukų ir „aktų salę“ kaip laboratorinio bandymo vietą pasirinko neatsitiktinai :)


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laboratorinio bandymo esmė – paprasta. Į salę profesorius atsinešė bidonėlį su skystu azotu, kuris yra labai žemos temperatūros (normaliomis sąlygomis azotas yra dujinio būvio – jis sudaro didžiąją kvėpuojamo oro dalį). Žinoma, bidonėlis užsuktas. Bidonėliui būti užsuktam galima, nes jis - ypatingas (pagamintas iš ypatingai tvirtos medžiagos). Tačiau sumanius skystą azotą perpilti į ne tokį tvirtą indą (pvz., plastikinį buteliuką), užsukti buteliuką jokiu būdų nerekomanduojama.

Kodėl? Stipriai užsuktame plastikiniame buteliuke skystas azotas šils, virs dujomis ir pradės pavojingai plėstis. Kadangi vietos plėtimuisi buteliuke – ne kažin kiek, netrukus indo sienas pradės slėgti didžiulis slėgis. Toks slėgis po kelių akimirkų suplėšys plastiko buteliuką į skutus, o plastiko fejerverką palydės kurtinantis sprogimas.

Bandymo eiga tokia: profesorius puspilnį plastiko buteliuką su skystu azotu skubiai užsuks ir įmerks į konteinerį su vandeniu. Kad labiau matytųsi sprogimo galia, į konteinerį su vandeniu ir azoto buteliuku skubiai bus užpilta 1,5 tūkst. stalo teniso kamuoliukų. Po to – žiūrovai prisidengia ausis (kad garsas nesužalotų ausų būgnelių) ir… keletas sekundžių laukimo.

Kaip iš plastikinio buteliuko išsiveržia nirtulingas „azoto džinas“ kviečiame pasižiūrėti vaizdo siužetą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (4)