Mikrobų muzika: kaip skamba mikroorganizmų tyrimų duomenų sonifikacija? (Video)  (1)

Sezoninių vandenynų mikrobų tyrimų duomenims suteikti vizualinį pavidalą – užduotis ne iš lengvųjų. O jei tuos duomenis pabandžius... sonifikuoti, t.y., paversti garsu? Būtent tai ir padarė biologas Piteris Larsenas (Peter Larsen) iš „US-DoE Argonne“ nacionalinės laboratorijos (JAV), kuriam, ko gero, mirtinai nusibodo tie patys grafikai, stulpelinės ir skritulinės diagramos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjas Lamanšo sąsiauryje gyvenančių mikroorganizmų tyrimų parametrus konvertavo į muzikos garsus. Rezultatas – netikėtai muzikaliai (nors gal kiek "kreivokai" - tarsi klavišus maigytų kiek padauginęs, mažiausiai prieš šimtą metų pianinu skambinęs muzikantas) ir nuotaikingai skambanti, pati tikriausia... mikrobų muzika. Į muzikos garsus P. Larsenas pavertė duomenis apie mikrobų gyvenimo ciklus, buvimo vietą, koncentraciją ir pan.

Tai – ne pirmas mėginimas sudėtingiems tyrimų duomenų masyvams suteikti muzikinį pavidalą. Tai yra dariusi ir, pavyzdžiui, Emorio universiteto baigiamojo kurso studentė Aleksandra Pajak (Alexandra Pajak). Mergina ŽIV viruso DNR dažnius transponavo į muzikos garsus ir iš jų sukūrė įspūdingą albumą „Sounds of HIV“ („ŽIV garsai“).

Išties įdomu, jog tyrėjai pristatydami savo tyrimų duomenis ne tik naudoja tradicinius metodus, bet ir kūrybiškai ieško naujų, nestandartinių formų, taip mėgindami sudominti ir pritraukti platesnius visuomenės sluoksnius.

Kaip skamba mikrobų muzika? Kviečiame pasiklausyti šiame vaizdo siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)