Šiauriausias pasaulio ežeras pradėjo atitirpti po daugiau nei 2 tūkst. metų pertraukos  (4)

Šiauriausias pasaulio ežeras, po daugiau nei 2,4 tūkst. metų amžino įšalo, pradėjo atitirpti. Kelių metrų storio ledo sluoksnis greitai tirpsta, o į Grenlandijoje esantį ežerą ėmė grįžti seniau ten gyvenę mikroorganizmai. Mokslininkai įsitikinę, kad už tai „atsakingas“ šylantis klimatas, rašo newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kaffeklubbeno ežeras susiformavo prieš maždaug 3 500 metų, tuo metu kai padidėjo kritulių kiekis. Tik ką susiformavusiame jauname ežere apsigyveno keletas titnaginių dumblių rūšių. Visgi dėl pernelyg didelio šalčio šie organizmai išnyko“, - pasakoja mokslininkė Bianca Perren.

Pasak specialistės, visgi kai kurie organizmai sugebėjo išgyventi po ledu. Vieni iš jų – melsvadumbliai, kuriems reikia nedidelių šviesos sąnaudų ir tokiomis sąlygomis jie gali egzistuoti net po septynių metrų storio ledu.

Iki 1960 m. ežeras visiškai merdėjo, jame buvo randama labai nedaug gyvų organizmų. Tačiau visai neseniai mokslininkai aptiko vandens telkinyje apie naujų 20 rūšių. Manoma, kad netikėtai į ežerą sugrįžusios rūšys - klimato atšilimo pasekmė. Neatmetama galimybė, kad galbūt ir pramoniniai teršalai galėjo paskatinti jų ledo tirpimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)