Nobelio ekonomikos premija atiteko amerikiečiams  (0)

Šiandien buvo paskelbti paskutinieji šių metų Nobelio premijos laureatai. Karališkoji Švedijos mokslų akademija už pasiekimus ekonomikos moksle apdovanojo amerikiečius Alviną Rothą ir Lloydą Shapley'ų, praneša „The Wall Street Journal“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekonomistai Nobelio premijos nusipelnė už savo tyrimus kuriant stabilaus paskirstymo ir rinkos dizaino praktikos teoriją. Ekonomikos profesorius A. Rothas dirba Harvardo universitete, o profesorius emeritas L. Shapley'us dėsto Kalifornijos universitete.

L. Shapley tyrinėjo galimybes patenkinti skirtingų santykio šalių interesus. Profesorius emeritas drauge su kolegomis sukūrė Geilo Šaplio algoritmą, kuris leido suderinti skirtingų subjektų interesus.

A. Rothas, remdamasis savo kolegos teoriniais pasiekimais, atskleidė kaip praktikoje stabilumas veikia tam tikrus rinkos dalyvius. Anot Švedijos mokslų akademijos, nors šie du mokslininkai darbavosi atskirai tačiau jų tyrimai padėjo suvokti ir pagerinti daugelio rinkų veiklą.

Vertinant formaliai šis apdovanojimas nėra laikomas Nobelio premija, nes jos įkūrėjas Alfredas Nobelis buvo linkęs vertinti kitas penkias mokslo sritis. Vis dėlto 1968 metais Švedijos centrinis bankas nutarė A. Nobelio garbei įsteigti apdovanojimą už pasiekimus ekonomikos mokslo srityje. Nuo tų metų ekonomikos srities mokslininkai yra apdovanojami drauge su kitais Nobelio premijos laureatais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: