Europos mokslininkai reikalauja nedelsiant uždrausti bet kokią alkoholio reklamą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2012-11-01 23:21
. Eilinis pavyzdys, kai kvaili valdžios draudimai skatina pogrindinį "verslą". Jei paklausa tokia didelė ir vartojimo tradicijos taip įsišaknijusios, tai pirmiausia reikia su jomis kovoti. Nauji draudimai gali tik pabloginti situaciją, jei dauguma pateisins jų apeidinėjimą.
bahuriux 2012-11-02 07:52
Taigi kad, dar nei joks sausas istatymas, nei vienoje valstybeje neisprende alkoholio vartojimo problemos. Problema musyse
Edmundas 2012-11-02 07:54
Kainos kėlimu nieko nepadarytume: šalia Rusija ir Gudija. Galėtume daugiau dėmesio (ne lėšų) skirti švietimui, jaunam žmogui labai svarbu turėti teigiamą pavyzdį (kaip jis negers, jei visi klasiokai laka?), padedantį atsispirti vilionėms. Prisimenu puikią socialinę reklamą su R.Berankiu - daugiau tokių. Kitas dalykas - reklamos uždraudimas. Idiotizmo viršūnė: krepšinis su bokalu, tik taip būsi patriotas, nes "mes už Lietuvą"... O jei be bokalo? Mažesnis patriotas?
Anonymous 2012-11-02 08:36
Na, iš tikrųjų - taip Pirkdamas alkoholį daugiau pinigų skiri tiesiogiai valstybei, nes alkoholio mokesčiai didesni Visas cirkas ir yra dėl pinigų - alkoholis greitina pinigų patekimą į apyvartą, mažina pinigų užsibuvimą kojinėse, mažina tautos norą keisti valdžią ar šiaip kelti revoliucijas. Girti greičiau išsidaužo ir jų mažiau pasiekia pensijinį amžių. O kad sukelia problemų - tai irgi naudinga. Girti išlaiko policiją, suteikia medikams darbo, teismams, netgi kontrabandininkams, ir kontrabandos gaudytojams. Netgi darbe girti tinka - pagauni girtą ir jis nuo tos minutės klauso bile kokius įsakymus iš baimės būti išmestam O jei kur kritiškai niekas nenori dirbt už pusę minimumo - leidi gerti (už savus, aišku) ir jei ten dirba. Kad ir nesmarkiai, bet beveik už dyka Su šiais reiškiniais niekas nekovoja - kam kirsti šaką, ant kurios sėdi?! Viskas, ką daro - tai kalba, kad uždraus reklamą Net nežinau kiek metų kalba, kad kovoja su alkoholiu ir kad reik reklamą draust
rwc 2012-11-02 09:22
Taip taip, dar viena reklamos auka. Skaitai produkto pavadinimą įdėmiai? Tai turėjai pastebėti, kad seniau buvo "Dvarų" (bealkoholinis), dabar "Švyturio bealkoholinis". Pagal formalų apibrėžimą, šie gėrimai net neužsiskaito kaip alus - gali drąsiai juos statyti į vieną lentyną su limonadu. Arba logotipai. Nupiešiu raudoną trikampį žaliame - įrodyk, kad reklamuoju Kalnapilį. Tada išeina, kad negaliu viešai demonstruoti nė žalio šaliko su baltu užrašu "Žalgiris" - nes kažkam tai gali pasirodyti panašu į "Žalgirio" alaus skardinės dizainą? Jei dar pradėsim ieškoti sliekų ir įžiūrinėti visur paslėptas prasmes vien pagal nufilmuoto daikto formą ar spalvą - kur riba? Vilkyškių pieninės reklama - stiklinė pieno man primena taurę "Švyturio balto". Bet kokia giros reklama - taigi ten porteris (yra ir "Porterio gira", visai nebloga). Primena Nepilnamečių apsaugos nuo žalingos informacijos įstatymą. Uždrauskim viską, kas gali kažkam ne taip susišviesti. Uždrauskim automobilių, padangų, tepalų reklamas - mat jos gali kažką paskatinti važinėti nesaugiai, "ant ribos". Jei jau taip labai nori kažką pakeisti - užsakinėk socialinę reklamą ("Mėgsti greitį? Aš irgi mėgau..."). Kažkiek informacinis karas, bet ji ir efektyvesnė nei eilinio produkto reklama (kuri ten dantų pasta geriausia?), ir jai leidžiama išdėstyti mintį atvirai, nevyniojant į vatą. Uždraudęs tiesioginę reklamą, vartojimo nesumažinsi, tik konkurenciją. Stambieji gamintojai trins delnais: mūsų prekės ženklas žinomas ir be reklamos, turim pastovų pirkėjų ratą, nebereikia nei koncertų remti, nei leisti vėjais pinigus - kad tik nebūtum pamatytas rečiau nei konkurentas, - o naujos markės įeiti į rinką neturi šansų. Be abejo, ir produkciją taip atpiginsi. Ačiū tau! Nes pastaruoju metu biškį gaila mokėti 3 Lt. už gerai išreklamuotą skarbonkę, kai šalia stovi perpus pigesnė. Jei nebūtų reklamos išlaidų, o gamintojai konkuruotų daugiau kokybe ir kaina nei įvaizdžiu - už tą pačią sumą galėčiau prisipirkti kokius pusantro karto daugiau. Manai, pastoviems pirkėjams ta reklama daro kokią nors įtaką? Gal pirmą kartą, kai išgirsti apie naują rūšį. Matant ją 10-tą kartą, tik nervina, ypač jei jau būni išbandęs ir nusivylęs. O įpročių nepakeis. Žinau savo "savaitės normą", ir man visai dzin, kurioj šaly esu, kiek kainuoja, kokie draudimai. Apribosi prekybą? Irgi dzin - būsiu pasiruošęs šaldytuve rezervą, ir tikriausiai gerokai didesnį nei planuoju suvartoti - ar kokie draugai užgrius, ar į kokį pikniką teks važiuoti... Galų gale, efektas priešingas: šiaip tingėtum eiti į parduotuvę - jau pusė dvylikos, gal skirstomės po namus; turint atsargų - ai, ryt į darbus nereikia, smagiai sėdim, kodėl dar nepasėdėjus.
kionig 2012-11-02 14:49
Man tai įdomu, kodėl būtent abstrakčiu vėžiu gąsdinama? Kodėl ne nuo kepenų cirozės? Baltųjų arklių? Psichikos sutrikimais? Nuo chroniško alkoholizmo? Ir dar daugelį kitų problemų. Kad ir socialinės reklamos kaži ar labai efektyvios. Tiesiog žmonės susitaikys, ieškos lengviausių būdų patenkinti savo poreikius, ir, žinoma, juos ras. Na gal eis 5/10, bet ne visi 10/10 pamatę reklamas. Aš tai manau, kad alkoholio kultas vis stiprės ir prieš šį dalyką bus praktiškai neįmanoma kovoti, o tai taps panašu į paklodės tampymą tai į vieną pusę - tai į kitą.
blizzard 2012-11-02 15:01
Kalbant apie alaus kultūrą ir kaip glaudžiai ji susijus su krepšiniu kuris glaudžiai susijęs su mūsų tauta, reikėtų paminėti, kad pvz Utenos alus yra jau nebe lietuviškas alus o daniškas, kadangi danai nupirkę teises į utenos alų. Taigi visi surenkami mokesčiai ir pelnas keliauja danams. Vienu žodžiu mūsų valstybėje net su alkoholiu ne vien lietuviai biznį daro. Valstybė su alkoholio akcizu turbūt kokius 20proc. mokesčių surenka, jei ne daugiau, todėl ji yra suinteresuota toliau girdyti tautą..
vaniLinas 2012-11-03 13:12
Nereiktų užmiršti, jog yra alkoholio gamintojų lobizmas, tad daugelis iniciatyvų yra "suvalgoma" svarstymo metu. Prisiminkime kad ir alkoholio reklamos draudimo įstatymą - jis buvo atšauktas. Skubos tvarka. Nepadėjo nei argumentacija, nei NVO veiksmai. O kalbėti reikia, nes didžioji dauguma neturi elementaraus suvokimo apie alko žalą tiesiogiai ir netiesiogiai, liaudyje pilna keisčiausių mitų apie tariamą alko naudą. Bet tradicijos, gamintojų "palaikomos", nemiršta.
Anonymous 2012-11-03 21:38
Na, šis įrodymas - niekinis Na ir kas, kad valstybė praranda 5? Iš jų 1 eina policininko išlaikymui, 1 gydytojo algai, 1 soc. darbuotojui ir likę 8 keletui ministerijų, kurios ir administruoja alkoholikų žalą „Valstybė praranda...“ Užtat valdininkai įgauna O tai visada yra svarbiau
vaniLinas 2012-11-03 22:22
Turėdamas laiko, bet prieš komentuodamas paskaitinėk: http://koalicija.org/serveris/Metod_lit ... m%20LT.pdf Pajamos iš alkoholio 2001 metais penkiolikoje senųjų ES narių šios pajamos siekė 25 milijardus eurų Socialiniai alkoholio vartojimo kaštai Apskaičiuoti materialūs alkoholio vartojimo kaštai Europos Sąjungoje 2003 metais siekė 125 milijardus eurų, įskaitant 59 milijardus eurų prarastus dėl sumažėjusio produktyvumo, kurį lemia pravaikštos ir dėl per ankstyvos mirties prarasti darbingi metai. Apskaičiuoti nematerialūs alkoholio vartojimo kaštai (apibūdinantys tai, kaip žmonės vertina kančias ir prarastas gyvybes) Europos Sąjungoje 2003 metais siekė 270 milijardų eurų.
Anonymous 2012-11-03 22:52
Hmmm, truputėlį su tamsta prasilenkėme diskusijoje - jūs gražiai, teoriškai ir su statistika. O aš - apie gyvenimą ir realijas Jei valdžiauninkas sėdi alkoverlsininko kišenėje, tai tokių pdf gali būti prikurta dešimt tūkstančių - ir kas nuo to? Kas iš tos teorijos? Kuo ji susieta su gyvenimu? Na, dvesia alkoholikai - ir kas nuo to? Pinigus kainuoja jų gaudymas, gydymas, gaisrų gesinimas ir t.t. Ir? Ką tai keičia? Šalį valdantys sprendimus priima visiškai ne pagal tamstos minėtą pdf. Aš juk nesakau, kad jūs neteisus - beje. Aš tik sakau, kad gyvenime yra kitaip Jei atsistojęs vidury miestelio žinai bent dešimt „taškų“ - tai policininkai žino dukart tiek. Nes ne kvaili. O jei taškų dar yra - reiškia, taip reikia. Štai šis dėsnis veikia be tavo pdf. Ir pasakoti dėsnius statistikas ir mokslininkų pasisakymus reikėtų grožinės literatūros skyriuje. Arba - fentezi...
Arthuras 2012-11-03 23:10
rwc, tai kaip siūlai efektyviai mažinti alkoholio suvartojimą? Kad jis ryškiai per didelis visose amžių grupėse, tai yra faktas. Liaudis akivaizdžiai "pergeria". Ką daryt? Ar tiesiog nuleist rankas ir tegul visi laka iki nuprotėjimo?
vaniLinas 2012-11-03 23:38
Tradicijos neatsiranda per dieną, per dieną ir neišnaikinamos. Neturint skaičių, nesunku leptelėti, jog vienas ar kitas argumentas yra "niekinis" ir tyrimai turi keliauti į grožinės literatūros skyrių. Skaičiai (susirgimų, nelaimių, apsigimimų, mirčių) ir padeda apriboti prekybos laiką, apriboti reklamą, didinti kainą - tai jau padaryta, galų gale - didinti problemos žinomumą, tad neįvokiu tavo parašymo prasmės - yra kaip yra ir gerai, nes 10 "taškų", vietiniai valdo, nieko nedarom, prisitaikom ir verkiam, kad blogai?
Anonymous 2012-11-04 10:26
Visi tie dalykai turi vieną pradžią - valdžiauninkų nebaudžiamumą. Joks premjeras, ministras, generolas, meras, skyriaus vedėjas ar eilinis valdininkas neatsako už savo veiksmus (na, nebent nepasidalina su šefu, tai jį paaukoja). Viskas, daugiau priežasčių nėra - kitos priežastys išvestinės. Kol mus gąsdina alkoholio statistika - tol mes negalvojam „o kame šaknys?“ „O kodėl negalim savivaldos išsirinkti tiesiogiai, ne tik merų, bet ir visą savivaldą?“ Štai ir turi taškų stogai valdžią, arba kontrabandai sienos kiauros. Arba įstatymai griežtai riboja vagių gaudymą Būtent todėl man neatrodo rimtai mokslininkų skaičiavimai kiek žalos daro degtinė. Tarsi nesimato ir taip O vat jų pranešimuose ir mokslinėse studijose niekur neparašyta, kaip yra iš tikro
kionig 2012-11-04 15:06
Nesakau, kad valdžia yra ideali, bet ir žmonės ne ką mažiau nuo jų skiriasi ir lygiai taip pat negalvoja apie pasėkmes, o gyvena šia diena - šiandien reik va pamaitint kepenis, o kas toliau bus tai irgi pofig. Iš kur pas juos atsakomybė?
Anonymous 2012-11-04 17:59
Norėjai suprasti neteisingai - tai ir supratai neteisingai O aš čia nei prie ko; ką norėjau pasakyti - pasakiau; o su tavimi ginčytis apie tavo įsivaizdavimus reikia tavo antrojo tu, o ne manęs
kionig 2012-11-04 18:40
Anonymous 2012-11-04 20:39
Ką aš žinau, į ką ir kas tau panašu?! Aš ne psichopatologas, kad galėčiau teisingai nustatyti, kas ir į ką tau panašu Nori kabinėtis - išsirink ką nors, kas tavęs bijotų ir kabinėkis. Tam ir davė tau modero titulą, kad galėtum pūstis Beje, o kam gerbiamą Kubilių išjuoki? Tas čia prie ko? Tu irgi šitas... ne konservatorius?
kionig 2012-11-04 20:53
Man, įdomu kiek jau metų sergi šlangitu?
Anonymous 2012-11-04 21:07
Tu jau nenorėjai suprasti - kodėl gi dabar norėsi suprast? Tu net neklausi - visada teški savo versiją Tai ir įrodinėk sau Ir palik ramybėje savo nuomonę apie mane - susigalvojai ir viskas. Nekeisk. Jokiomis aplinkybėmis. Nevyriška mėtytis Imk pavyzdį iš manęs - visada mano nuomonė apie tave ta pati. Kartą ir visiems laikams