NASA darbuojasi prie kosminio interneto protokolo  (0)

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) raportavo apie sėkmingą kartu su Europos kosmoso agentūra ESA vykdyto projekto realizaciją. Pastarojo projekto esmė – išbandyti interneto protokolą, kurio dėka būtų galima palaikyti ryšį tarp Žemės ir kosmoso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pati bandymų procedūra buvo gana paprasta: iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) reikėjo valdyti robotą, kuris yra Žemėje.

Protokolas šiuo metu vadinamas DTN (Disruption Tolerant Networking), o jo pagrindiniu skirtumu nuo įprasto TCP/IP yra tai, jog nebūtina nuolat būti prisijungusiam prie tinklo, kadangi visa tai organizuoti, atsižvelgiant į nežemiškas sąlygas, dažnai yra sudėtinga ar neįmanoma. Paketas bus perduodamas iki patvirtinimo iš gavėjo pusės, tokiu būdu, viskas bus pristatyta adresatui nepriklausomai nuo pasitaikančių klaidų ir ryšio pertrūkimų.

Reikia pažymėti, jog pastarasis eksperimentas nėra pirmasis. DTN protokolo kūrimas NASA specialistų buvo vykdomas gana seniai, nors pavadinimą jis gavo tik 2002 m. Ankstyvieji bandymai buvo atlikti 2008 m., kai zondas Deep Impact perdavė į Žemę dešimtis fotografijų iš didesnio nei 32 mln. kilometrų atstumo, įrodydamas protokolo gyvybingumą. Vėlesni bandymai parodė, kad DTN leidžia realiu laiku valdyti automatizuotas sistemas.

Viename iš paskutinių bandymų dalyvavo Sunita Williams, 33-ios TKS ekspedicijos vadovė, o ji valdė Žemėje esantį robotą, surinktą iš konstruktoriaus LEGO kaladėlių.


FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(8)
(0)
(10)

Komentarai (0)