3D Paukščių Tako vizualizacija: apsilankykite 100 tūkst. kaimyninių žvaigždžių  (8)

Jau seniai svajojate ne vien tekstu, o vizualiai susipažinti su artimiausiomis Saulei žvaigždėmis? Kur jos, kaip atrodo, kuo pasižymi, kaip išsidėsčiusios erdvėje? O 100 tūkst. kaimyninių žvaigždžių ar pakaks? Bendrovė „Google“ panaudodama NASA ir ESA archyvus, suteikia progą lig valiai tyrinėti kosminę kaimynystę – taip, kaip esame pratę daryti „Google Earth“. Kelionei į artimiausias žvaigždes pakaks... kompiuterinės pelės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir „Chrome“ naršyklės. Nes vizualizaciją kūrė „Chrome Experiment“ komanda. Jei sudomino kuri nors žvaigždė, pakanka pele spustelėti ant jos ir programa pateiks bazinę informaciją. Nors programoje įdiegti NASA ir ESA duomenys, savaime suprantama, jog dauguma žvaigždžių atvaizdų yra dailininkų ir dizainerių sukurtos imitacijos – tokių galingų teleskopų dar neturime.

Iš pradžių rekomenduojama pradėti nuo pažintinio turo („Take the Tour“), siūlomo viršutiniame kairiame ekrano kamputyje. Taip bus patogiau susipažinti su stulbinamais kosmoso masteliais (vien Oorto debesies spindulys siekia apie 1 šviesmetį). Paskui bus galima po artimiausių žvaigždžių kaimynystę panaršyti ir savarankiškai. Tiesa, pasiklysti – labai nesunku.

Pradėjus naršyti savarankiškai, ekrano centre matysis mūsų Saulė. Pradėjus nuo jos tolti, po kurio laiko (kantrybės! :) ) pasimatys ir planetų orbitos, paskui – Oorto debesies erdvės, galiausiai – ir pirmosios kaimyninės žvaigždės. Kelionę po žvaigždes gali lydėti kosminė Semo Haliko (Sam Hulick) muzika, bet jei ji trukdo, ją galima išjungti.

Bene labiausiai pribloškiantis (ir navigacine prasme pavojingiausias dalykas) – trimatė erdvė, kuri yra neįsivaizduojamai didžiulė.

Išbandyti programą ir pradėti pažintį su 100 tūkst. Saulės kaimynių galite spustelėję šią nuorodą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(98)
(0)
(32)

Komentarai (8)