Didysis kanjonas 64 milijonais metų senesnis, nei manyta  (1)

Nauji datavimo metodai atskleidė, kad Didysis kanjonas savo amžiumi gali prilygti dinozaurams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ilgai ginčijosi dėl didžiulio kanjono amžiaus, kurio gylis siekia 1,6 kilometro, plotis – 29 kilometrus, o ilgis – 450 kilometrų.

Dauguma mano, kad jis susiformavo maždaug prieš 5–6 milijonus metų. Tokią išvadą mokslininkai padarė remdamiesi žvyru, kurį pasroviui nunešė senoji Kolorado upė.

Tačiau nauji datavimo metodai, kur naudojamas radioaktyvus urano irimas, parodė, kad jis daug senesnis, teigiama žurnale „Science“ paskelbtame tyrime.

„Mūsų tyrimas leidžia manyti, kad Didysis kanjonas iki kelių šimtų dabartinio jo gylio metrų išgraužtas beveik prieš 70 milijonų metų“, – teigė tyrimo bendraautorė Rebecca Flowers iš Kolorado universiteto Boulderyje.

Tyrėjai mano, kad kanjonas formavosi skirtingu metu ir skirtingais tempais.

R. Flowers su kolegomis jau anksčiau nustatė, kad rytinės Didžiojo kanjono dalies segmentai greičiausiai atsirado prieš 55 milijonus metų ir erozija juos veikė daug labiau.

„Senovinis Didysis kanjonas yra svarbus bandant suprasti kraštovaizdžio, topografijos, hidrologijos ir tektonikos evoliuciją vakarinėje JAV dalyje ir kalnų grandinėse“, – teigė R. Flowers.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(15)
(0)
(13)

Komentarai (1)