Iššūkis NASA: kaip įveikti astronautų nemigą TKS?  (3)

Astronautų nemiga Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS) virsta legendomis. Ten dirbantys astronautai reguliariai ryja migdomuosius, tačiau išmiega vidutiniškai tik po 6 val., o tai yra gerokai mažiau nei numato techninis TS reglamentas (8,5 valandos miego). Tai gali atsiliepti rimtomis nuovargio problemomis. NASA specialistai sugalvojo išeitį ir ruošia specialią kovai su nemiga TKS skirtą operaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operacijos esmė – pakeisti visas TKS šviesos lempas. Šviesos tipas turi įtakos cirkadiniams (miego ir būdravimo) ritmams. Pasirodo, teisingai parinkta ir su darbo grafiku tinkamai suderinta šviesa astronautams TKS gali daryti stebuklus. Ne paslaptis, kad Marso misijose dirbantys mokslininkai (taip pat ir „Curiosity“ komanda) Žemėje gyvena ir dirba pagal Marso laiką. O tai pasiutusiai vargina, nes išsiderina miego-būdravimo režimas. Tačiau naujausio Stiveno Loklio (Steven Lockley) iš Harvardo universiteto (JAV) tyrimo metu buvo nustatyta, kad melsva šviesa ir efektyvi „miego higiena“ pašlijusius sveikatos reikalus gali kaip mat sutvarkyti.

Iš dalies tai susiję su neseniai padarytu atradimu, kad žinduolių akys pasižymi ypatingu gebėjimu apytiksliai suvokti paros laiką. Tinklainės priekinės dalies ganglijų ląstelėse esantys šviesos receptoriai atlieka ne regėjimo funkciją, o fiksuoja regimojo spektro spindulių mėlynosios pusės šviesą. Tos ląstelės padeda organizmui orientuotis paros laike. Tų ląstelių stimuliavimas gali turėti reikšmingos įtakos tam, kaip asmuo suvokia dieną ir naktį. Šis veiksnys glaudžiai susijęs su hormono melatonino išskyrimu į organizmą.

TKS astronautų ganglijų fotoreceptorius nuolat veikia 90 min. trukmės „paros“ ritmai (saulė TKS teka ir leidžiasi kas 90 min.). Be to, stotyje nuolatos įjungtos šviesos lempos. Rezultatas – sumažėjęs melatonino išskyrimas ir trumpesnis miegas.

Todėl NASA planuoja pakeisti 85 proc. fluorescencinių lempų į specialius LED šviestukus, filtruojančius šviesą tam tikrais atspalviais: dienos metu šviestukai skleis baltą šviesą, rytais arba pavojaus atvejais – žydrai melsvą, vakarais ir prieš miegą – rausvą. Naujo tipo apšvietimas TKS turėtų būti įrengtas 2015 m.

Tiesa, tikėtis, kad naujas apšvietimas bus absoliuti panacėja, nereikėtų. Portalas „SciAm“ atkreipia dėmesį, kad astronautų cirkadiniams ritmams įtakos gali turėti ir kiti veiksniai („senas“ oras, nuolatinis triukšmas ir pan.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(0)
(9)

Komentarai (3)