Kuo kvepia kosmosas?  (32)

Astronautai, kurie buvo išėję į atvirą kosmosą, ne kartą kalbėjo apie jo nepaprastai savitą kvapą. Jie jo negali užuosti tuo metu, kai būna kosmose, nes kostiumų vidus atsiduoda tiesiog plastmase. Tačiau sugrįžę į kosminę stotį ir nusiėmę šalmus, jie pajunta stiprų, išskirtinį kvapą. Jis lieka jų kostiumuose, šalmuose, pirštinėse ir įrankiuose, rašo lifeslittlemysteries.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pabėgusios iš beveik visiško vakuumo, šios dalelės turi aštrų skrudinamos mėsos, karšto metalo ir suvirinimo dūmų kvapą. Stevenas Pearce'as, chemikas, kurį NASA pasamdė tam, kad astronautų rengimo tikslams kosmoso kvapą atkurtų Žemėje, teigė, kad metalo kvapą gali suteikti didelės energijos jonų vibracijos.

„Tai kažkas, ko niekada nebuvau užuodęs, tačiau niekada to nepamiršiu“, – 2009 metais iš orbitos teigė NASA astronautas Kevinas Fordas.

Tačiau astronautams šis kvapas nebūtinai bjaurus. Po 2003 metų misijos, astronautas Donas Pettitas štai kaip tai apibūdino NASA tinklaraštyje:

„Šį kvapą sunku apibūdinti. Geriausias apibūdinimas, kurį galiu sugalvoti, yra metalas – gana malonus, salsvas metalo kvapas. Tai man priminė vasaras koledže, kai daugybę valandų dirbau su lankinio suvirinimo degikliu, taisydamas sunkiąją įrangą mažai miško kirtimo įmonei. Tai man priminė malonų, salsvą virinimo dūmų kvapą. Toks yra kosmoso kvapas.“

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) viduje kvepia šiek tiek įprasčiau. D. Pettitas, kuris neseniai grįžo iš antrosios šešių mėnesių trukmės misijos TKS, „Space.com“ teigė: „Kosminė stotis kvepia kaip mechanikos dirbtuvės-mašinų skyrius-laboratorija. O kai ruoši pietus ir atidarai troškintos mėsos maišelį, galima užuosti keptą jautieną.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (32)