Pirmoji orbita: ką būtent J. Gagarinas matė iš kosmoso? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manciukaz 2011-04-14 16:07
vienu metu komunistai buvo pralenke vakaru pasauly, dabar tai vėl kartojasi...(china)
cave_dweller 2011-04-14 17:04
ir kurioj vieto jie ten lenke? ai nu jo, tu teisus vienoje kategorijoje jie nepralenkiami
lokis00 2011-04-14 18:48
Buvo varzybos del kosmoso , del ginklavimosi ir persvara niekada nebuvo aiski bet viskas zlugu kai JAV pasieke menuli rusai oficialiai pralaimejo
cave_dweller 2011-04-14 19:06
Del "saltojo karo" metu vykusio karinio, technologinio ir ideologinio rungtyniavimo tai aisku, bet sorry, nelabai matau kurioj vietoj komunistai pirmavo. Taip, jie pirmieji iskele zmogu i kosmusa, bet tai neparodo ju pirmavimo sioje srityje, jau greiciau desperatiska skubejima parodyti visam pasauliui, kad jie nera vissikai beviltiskai atsilike nuo USA.
Skeleton 2011-04-14 19:20
Čia su tais procentais sakyčiau smarkiai persistengė. Visgi visi šeši "Vostok" skrydžiai pavyko sėkmingai.
Arns 2011-04-14 20:06
jei nusiimtum ideologinius akinius,matytum jog ir sporte, ir tyrinėjimuose, mokslo atradimuose buvo ryškūs lyderiai kai kuriose šakose. O dėl kosmoso, tai vis dėl to sovietų pasiekimai iki maždaug 8 dešimtmečio buvo didesni, po to jau ėmė silpti. Pirmasis palydovas, pirmieji gyvūnai, pirmasis žmogus, pirmoji moteris kosmose, pirmieji rinko duomenis apie mėnulį http://www.nso.lt/cosmos/moon-firsts.htm , mėnulyje mėnuleigis veikė, pirmasis marse robotas paleistas sovietų sąjungos http://en.wikipedia.org/wiki/Rover_(space_exploration) , pirmosios kosminės stotys http://en.wikipedia.org/wiki/Space_station ... Jei nežinai, nereikia nuvertinti, o pirmosios misijos buvo nesaugios iš abiejų pusių, nes iš dalies vyko ir lenktynės, iš dalies tiesiog tų laikų technologija nebuvo patikima, daug svarbių dalykų buvo paliekama vien žmogaus galimybėms, kas dabar apskaičiuojama kompiuteriais ir t.t.
Muskietininx 2011-04-14 20:22
Paskyriau geras 40 min. , kad peržiūrėčiau bent dalį šio įrašo. Tikrai puikus darbas. Likau patenkintas. Ir oj. oj. oj. Nepradėkit apie šaltąjį karą ir vėl. Tai kas, kad ten buvo lenktynės ? Tai kas, kad vieni padarė tai, o kiti tai. Visi suklupo. Amerikiečiai susimovė su Apllo 1, SSRS su skrydžiais dar prieš Gagariną. Baikit, žmonės. Tie laikai jau praėjo, nebežiūrėkit į praeitį. Nebėra SSRS, o Rusija su JAV tikrai puikiai pradeda birbti kartu, todėl kuo toliau, tuo daugiau tokių atradimų bus padaroma žmonijos, o ne vienos šalies vardu. Man patiko Gagarino pasakyta mintis: "Kad iš kosmoso nesimato jokių šalių sienų, o tik upės, ežerai, miškai ir laukai". Buvo pasakyta kažkas tokio. Taigi, ar tai ką nors reiškia ? O aš pats nemačiau nei SSRS, nei Amerikoj buvau. Viskas ką žinau, tai kitų pasakojimai ir istorijos. Informacijos daug, todėl tenka pačiam atsirinkt kuo tikėt ir kuo ne. O čia imti ir užsipulti tik vieną pusę juokinga. Niekada to nedariau ir nedarysiu. Pasistenkim į Gagariną žiūrėkim kaip į pirmą žmogų apskridusį žemę, o ne kaip į pirmą valstybę.
rwc 2011-04-14 21:06
: tarybin4s raketos - be abejo (plius kiek pasiimta iš vokiečių). Bet nepamirškim, kad: - JAV kosminė programa taip ir galėjo numirti neprasidėjusi. Jei ne U-2 numušimas ir ne pranešimai apie TSRS tyrimus, JAV gal ir iki šiol nebūtų iškėlus nieko daugiau nei meteosat'ų. Jie įšoko į "lenktynes" joms jau įpusėjus. - JAV net ir tuo metu viską darė gerokai atsargiau, nes karinės struktūros nebuvo toks zoosodas kaip TSRS. Pvz., TSRS nevykdė suborbitinių skrydžių, o iškart siuntė gyvuliukus į orbitą. Pagal dabartinius standartus, TSRS avantiūra būtų nepateisinama, kad ir kiek šuniukų prieš Gagariną pražudyta. Iš esmės, nematau didelio technologinio TSRS pranašumo iškėlus Gagariną tiesiai į orbitą prieš tuometinius JAV suborbitinius bandymus, kuriuose žymiai daugiau dėmesio buvo skiriama sekimui, orientacijos palaikymui, valdomumui, nusileidimui. Ir JAV paskui parodė savo atsilikimą su Gemini/Apollo programomis, kurios buvo stumiamos ganėtinai desperatiškai. Kitas dalykas, investicijos. JAV beveik visą laiką investavo į vieną pagrindinį "lenktynių" tikslą, su pakankamai viešu biudžetu (Discoverer, paskui Gemini, paskui Apollo). TSRS leido sau prabangą laikyti kelias konstruktorių komandas. Kurios, be tiesioginio pranašumo, dar turėjo - kad naudodamosi JAV sąlyginiu viešumu, galėjo lygiagrečiai "skolintis" neišbaigtas ir testuojamas JAV idėjas. JAV dabar, aišku, TSRS ir Rusijai technologijų požiūriu kai kur analogiškai "skolingi" (bet jau viešai), tačiau tai jokiu būdu neparodo, kad dėl to kalti prastesni JAV inžinieriai ar NASA valdymo modelis. Tiesiog, TSRS agresyviau pradėjo šachmatų partiją - ir dar klausimas, ar JAV ilgalaikėj perpektyvoj neišlošė "paaukojus porą rikių". Vis dėlto, būtent JAV pasiuntė žmones į kitą kosminį kūną; dabar būtent JAV priklauso visi esminiai nepilotuojami aparatai - Hubble, Webb, Pioneer; būtent JAV parsiuntė gyvų vaizdų iš Marso ir t.t.. Rusija tebeturi lyderystę "kosminiuose liftuose", bet neskaitant NASA, ir ESA, Kinija, Japonija Indija kitose srityse žada neatsilikti. Kai eina kalba ne apie jėgą, o apie preciziką, automatiką, našumą - Rusija nelabai turi kuo pasigirti. Norėdama neatsilikti, turės pati pirkti arba kooperuotis.
werafonas 2011-04-14 21:09
Būtų įdomu sužinoti, kokie būtent techniniai nesklandumai buvo? Kodėl tik 40%?
Arns 2011-04-14 21:42
rwc, tai ir nesakau aš jog SSRS patys kiečiausi, bet iki tiek nuvertinti jog iškelti žmogų į kosmosą tolygu pirstelėjimui, arba kosminių stočių į pasiekimus nė neskaičiuoti, nes jas surinkti ir aprūpinti gali kiekvienas, tik reik politinio sprendimo... Iki krizės toje šalyje, buvo sričių kuriose investuota nemažai ir pasiekimai padėjo vystytis ne vienai sričiai.
cave_dweller 2011-04-14 21:50
Bet deja, matyt neuzteko politines valios, tiems tyrimams toliau sistemingai pletoti, nes rusija skurdzia valstybe tikrai nepavadinsi. PS rusijos nenuvertinu del jos indelio i moksla ir technologijas, bet nepagristai isaukstinti irgi nereiktu (pirmas postas).
Skeleton 2011-04-14 22:03
rwc 2011-04-14 22:29
Kaip mėgsti užsūdyti bet ką, kas apie TSRS vs. JAV... Ar nuvertinu? Anaiptol. Tik tiek, kad JAV per labai trumpą laiką pasivijo ir vos neaplenkė TSRS, bei TSRS tiesiog svaidė šunis į orbitą, tuo metu, kai JAV testavo suborbitinius skrydžius (nuo ko atsakinga vyriausybė ne karo metu ir turėtų pradėti!). Būtų koks nesklandumas - JAV būtų pirmieji kosmose (bet, aišku, ne orbitoje). Mėnesio skirtumas. Būtų JAV tokie avantiūristai arba būtų tiek investavę - būtų ir prieš Gagariną pakėlę. Čia sakyti "tie geresni ar anie" taip paprastai nesigauna. Pagal užsidėtus pliusiukus, pagal raketų galingumą ir patikimumą, pagal skrydžių skaičių, megaprojektus kosmose - taip, TSRS visąlaik žingsniu buvo priekyje. Arba paimkim dabartinę situaciją: lenktynės baigėsi - ir stagnacija. Niekam nebereikia nei į tą Mėnulį, nei į Marsą, nei palydovinių skydų, nei grandiozinių TKS. Taigi, vyko lenktynės dėl lenktynių - TSRS daugumą "kosminės F1" etapų laimėjo, tą reikia pripažinti. Kas toliau? Koks bus kitas čempionatas? Kokia prasmė juose dalyvauti? Tliau bus bendradarbiavimas, ir pamirškim tas lenktynes. Tegul lenktyniauja indai su kinais.
Skeleton 2011-04-14 22:32
O dabar panagrinėkim "pasiekimus": - Pirmasis palydovas. Pasiekimas pasiektas nes fon Braunui buvo uždrausta leisti palydovą anksčiau nei "Vanguard" projektas. fon Braunas pažadėjo paleisti palydovą per du mėnesius gavus leidimą ir pažadą įvykdė. Pirmasis sovietų palydovas gabeno siūstuvą internacionalui, pirmasis fon Brauno palydovas atrado Žemės radiacines juostas. - Pirmasis "herbonešis" sudužęs Mėnulyje (ir atitinkamai "herbonešiai" Marse Veneroje). Mokslinė informacija ir techninis pasiekimas: nulinis. Niekam kitam net neatėjo į galvą gaminti propagandinius "herbonešius". - Pirmosios nematomos Mėnulio pusės nuotraukos (Luna-3) buvo tokios prastos kokybės kad daugelį "atrastų" objektų teko "uždaryti". Mėnulio žemėlapiai sudaryti pagal JAV Lunar Orbiter nuotraukas. - Mėnulio Lunokhodas originaliai buvo skirtas kosmonauto gabenimui o ne moksliniams tyrimams ir buvo paleistas kaip propagandinis "lopas". Mokslinė reikšmė: minimali. - Mėnulio gruntas pergabentas automatinėmis stotimis - analogiškai. - Apie Sovietinę Marso programą geriau nė neminėk. Iš 18 tik VIENINTELĖ pusiau sėkminga misija (Mars-5). Mokslinė reikšmė - mikroskopinė, iš esmės viską ką žinome apie Marsą žinome iš JAV aparatų. - Pirmasis išėjimas į kosmosą vos nesibaigė tragiškai. ANTRASIS SSSR išėjimas į komosą įvyko tik JAV Gemini astronautams atidirbus darbo atvirame kosmose metodiką. - Pirmoji kosminė stotis (Salyut-1) buvo 3 kartus mažesnė gyvenamuoju tūriu ir mase už JAV Skylab. Abu skrydžiai į stotį pasibaigė avarijomis (pirmas ekipažas negalėjo patekti į stotį, antras - žuvo nusileidžiant). Bet svarbiausia: būtent Skylab ekipažai pasiekė "persilaužimą" ir sukūrė metodiką ilgai (mėnesiais) dirbti kosmose nesvarumo sąlygomis. SSSR tik "perėmė patirtį" ir po truputuką mušinėjo rekordus ilgindama buvimo kosmose laiką.
Skeleton 2011-04-14 22:41
Arnui: Nesunkiai pastebėsi SSSR "kosminių pasiekimų" tendeciją. Tipiška įvykių seka: 1. JAV atvirai paskelbia kokios nors programos pradžią (palydovas, žmogaus skrydis, išėjimas į kosmosą, mokslinis aparatas kur nors). 2. SSSR skubiai slapta padaro primityvistinę amerikietiškosios programos versiją (pavyzdžiui herbas ir vimpelas vietoj mokslinės aparatūros). 3. SSSR paleidžia pirmieji. Džiūgauja dėl "pranašumo". 4. Amerikiečiai paleidžia normalų aparatą. Tačiau "atsilikdami".
Arns 2011-04-14 22:47
Rwc, apie tave buvau geresnės nuomonės. pasirodo esi kiesha kubu, turi žinių, bet tik ne galvą. Komentaras mano buvo skirtas cave_dweller kuris visokius debilizmus rašinėja. Na, o tu prisikabinai ir bandai iš š vašką spaust. Pats pripažįsti jog daug ką SSRS darė pirmieji, ir buvo klaidų, juk žinom, kas nedirba tas ir neklysta. O prie ko čia tas vėl kosmines varžybas kiši? Apie jas kalbėjau? Tai faktas jog jos buvo, vyko, ir jų metu buvo surinkta daug medžiagos, kurią pasitelkiant net ir dabartiniai aparatai konstruojami. O tu skeleton. Visi puikiai žinom jog pirmieji bandymai atneša daugiau patirties, o ne iš karto rodo rezultatus. Panagrinėk geriau ir JAV kosmoso programas, tada bent matysi kad ir pas pastaruosius. Žinom jog JAV ir NASA valdo, žali žmogeliukai papirko ir gadino Brounui(beje, tikram amerikiečiui) visus reikalus, JAV nešnipinėjo ir net nesidomėjo ką SSRS veikė kosminėse programose. Ir JAV nevyko kosminių avarijų, ką jau kalbėti apie kosmines lenktynes, jose NASA visai neskubėjo ir niekur nė per plauką nerizikavo, bei milijardų nemėtė propagandiniams aparatams.
Arns 2011-04-14 22:51
[quote="Skeleton" 4. Amerikiečiai paleidžia normalų aparatą. Tačiau "atsilikdami".[/quote] Aha. Pratęsiu tyčiojimasi iš tavęs. Tik sovietai rizikavo, o JAV niekur neskubėjo, jie niekur betikslio darbo neatliko. Ir jų kosminės stotys veikė kaip turėjo, ir visi kosminiai aparatai...
Skeleton 2011-04-14 23:03
Visgi NASA beprasmių "propagandinių" aparatų negamino. Visos NASA misijos buvo MOKSLINĖS/techninės misijos. Net "Apollo" programa, didžiąja dalimi propagandinė, turėjo labai solidžią mokslinę programą.
rwc 2011-04-14 23:06
". Vien tai, kad vos dvi valstybės iki šiol savarankiškai pakėlė žmogų į kosmosą (ir tai padarė prieš 50 metų) - parodo, kiek jos šioje srityje aplenkusios visas kitas. Ir, kad vėl nekibtum į atlapus. Formulė-1 gražus pažiūrėti, brangus, proto ir drąsos reikalaujantis sportas. Niekas nesako, kad Ferrari yra nevykėliai, nes gatvėse daugiau golfukų. Tik va, kad iš lenktyninio ferario kažkur Monzos trasoje menka naudos, ir mokėjimas jį sukonstruoti anaiptol neparodo F1 inžinierių sugebėjimo sukonstruoti naudingą (taupų, patogų, saugų, patvarų) daiktą. Skirtingos kategorijos. Dėl to - pritariu Skeleton - nėra kuo čia ypatingai didžiuotis visais tais Gagarinais. Pvz., lietuviai gali didžiuotis pirma rašytine konstitucija, seniausia indoeuropietiška kalba, pirmojo Europos krepšinio čempionato medaliais... So f'kin what? Who cares?
cave_dweller 2011-04-14 23:55
O tu dar karta patvirtinai mano nuomone apie save. Pasiruoses persiplesti pusiau, kad tik apgintum "diziaja tevyne":U: . Daugiau toliarancijos kito zmogaus nuomonei dar niekam nepakenke.