Drąsuolius viliojantys „šalčio spąstai“: net ir nedidelė klaida gali lemti išsekimą ir hipotermiją (Foto)  (1)

Požeminis urvas Booming Ice Chasm (liet. dundanti ledo bedugnė) po Uolėtaisiais kalnais dėl unikalaus gamtos reiškinio yra padengtas kelių metrų storio krištolo tyrumo ledo sluoksniu. Urvas labai šaltas ir pasižymi itin gera akustika. Jį tyrinėję mokslininkai pasakoja, kad nepaprasto skaidrumo ledas žmogui sukelia skrydžio pojūtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors suledėjęs vanduo žmonėms sukelia įspūdį lyg jie skristų, vienas slystelėjimas lipančiajam šlaitu gali lemti staigų krytį ledine siena. Nesunku nuspėti, kokia gali būti to pasekmė. Bandant ištarti žodžius 704 metrų gylyje kyla toks aidas, kad neįmanoma susikalbėti, todėl bebaimiai tyrėjai Adamas Walkeris, Nickas Vieira ir Christianas Stenneris po kiekvieno ištarto skiemens būdavo priversti keletą sekundžių palaukti. Urvas žinomas kaip „šalčio spąstai“ – šaltas oras kaupiasi apačioje ir niekada negali iš ten ištrūkti. Tirpstantis sniegas ir lietaus vanduo varva nuo urvo angos žemyn ir pamažu landos šlaitus padengia ledo sluoksniu. Belgų fotografas Francois-Xavieras De Ruydtsas liepą nufotografavo Kanados Albertos provincijoje esančios Crow‘s Nest Pass (liet. Varnos lizdo perėja) vietovės urvus. Jo žodžiais tariant, būnant urvo viduje labai sunku judėti – būtina avėti alpinisto batus su specialiais kapliukais (angl. crampon). Jei paslystum, velnišku greičiu nudardėtum žemyn ir atsitrenktum į ledo sieną. „Pavojus būnant urve yra tas, kad jeigu kas blogo atsitiktų, vienintelis išlipimo būdas būtų grįžti tuo pačiu keliu, kuriuo ten patekai, – sako Francois. – Nors urve rimtai susižeisti pasitaiko retai, tačiau taip atsitikus ištraukti sužeistąjį į paviršių galėtų prireikti net kelių dienų. Daugelis betraukiant miršta nuo išsekimo ir hipotermijos.“

„Papildomas pavojus būnant urve yra ledas, dėl kurio sunku judėti ir greitai sustyra kūnas. Tokioje aplinkoje labai sunku išlaikyti vienodą kūno temperatūrą. Jeigu nejudėsi, tave labai greitai persmelks šaltis, bet pernelyg intensyviai judant irgi blogai – greitai sukaisti. Prakaitavimas pavojingas dalykas, nes kai liaujiesi judėti, prakaitas greitai atvėsta ir tau pasidaro nepaprastai šalta,“ – aiškina Francois.

Urve yra daug siaurų landų, pro kurias dar niekas nebuvo patekęs vidun ir niekas nežino, kas ten yra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(50)
(0)
(17)

Komentarai (1)