Vėžio geografija: „pertekliaus ligos“ mitas griūva?  (10)

Vėžys neretai vadinamas „pertekliaus liga“ (angl. - disease of affluence) – kaip prakeiksmas, kuris daugiausiai šienauja pasiturinčių valstybių gyventojų gretas. Tačiau vienas iš naujausių vėžio žemėlapių rodo ką kita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Onkologiniai susirgimai „pertekliaus ligos“ hipotezei paklūsta ne visada. Pavyzdžiui, JAV plaučių vėžio indeksas 26 kartus didesnis už Tanzanijos, tačiau Tanzanijoje gimdos kaklelio vėžio indeksas 9 kartus didesnis nei JAV. Arba Mongolija: keista, tačiau šioje valstybėje kepenų vėžys paplitęs net 33 kartus daugiau nei kaimyninėje Rusijoje.

Į „pertekliaus ligos“ koncepciją nelabai telpa ir Lietuvos atvejis. Deja, mūsų šalis toli gražu ne viena iš turtingiausių ES šalių, tačiau pasaulio vėžio žemėlapyje juoduoja gana grėsmingai (nors, laimei, ne taip, kaip Prancūzija, Airija ar Danija).

Interaktyviame vėžio žemėlapyje pateikiami ir šešių dažniausių vėžio atmainų pėdsakai. Geografinis modelis byloja, ko gero, tiek apie gyvenimo būdo, tiek apie prevencinių priemonių įtaką onkologinių susirgimų skaičiui.