Daugybė amerikiečių iki šiol nežino apie Vietnamo karą: kaip atsivėrė pragaro vartai? (I)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Skeleton 2013-02-11 23:56
Nenuostabu, nes visokie kairuoliai Vietnamo karo priešistorės stengiasi neminėti, nors Vietname atsiradus pirmiesiems amerikiečiams ten karas jau vyko 15 metų. Trumpai tariant amerikiečiai įsipainiojo į aršaus pilietinio karo vidurį. Iki 2-ojo pasaulinio karo Vietnamas buvo Prancūzijos kolonija. Per 2-ąjį pasaulinį karą Vietnamą užėmė Japonija. Japonai tada pasižymėjo išskirtiniu žiaurumu, todėl nenuostabu kilo nemažas ginkluotas pasipriešinimas kurime reikšmingą vaidmenį atliko vietiniai komunistai. Po karo Prancūzija norėjo susigražinti kolonijos kontrolę, vietnamiečius šita įdėja nepradžiugino žinoma. Tačiau Vietnamo komunistai irgi nebuvo baltos avelės, kaip ir visur. Jie žiauriai persekiojo visus proeuropietiškai nusiteikusius ir išsilavinusius, bet persekiojo ir krikščionis bei tautines mažumas, ypač kinus (dėl to Vietnamo komunistų ir Kinijos santykiai niekad nebuvo geri, net kilo atviras karas 1980ais). Taigi visi komunistų persekiojamieji pabėgo į Pietų Vietnamą ir ten įsitvirtino, o komunistai įsitvirtino Šiaurinėje šalies dalyje. Prancūzija bandė atkariauti Vietnamą iš komunistų bet galų gale nesėkmingai (skaudžiai pralaimėjo 1954ais). Pietų Vietnmiečiai griebėsi ieškoti pagalbos, ir surado ją amerikiečių pavidalu. Iš pradžių ameirikiečiai siuntė tik mažas "patarėjų" grupes, į patarėjus šaudė ir nukaudavo, saugumą reikėjo vis stiprinti ir taip nepastebimai amerikiečiai įsipainiojo į pilno mąstelio karą. O kadangi kairuoliai mėgsta mylėti Prancūziją, tai kolonijinės Vietnamo karo ištakos paprastai užmirštamos.
Skeleton 2013-02-12 00:03
Tai ne cheminis ginklas, tai herbicidas. Cheminis ginklas yra specialiai skirtas nuodyti priešo karines pajėgas. Agent Orange buvo skirtas džiunglių lapijai naikinti, o ilgalaikės pasekmės sveikatai yra tik šalutinis efektas, kuris nebuvo žinomas karo metu.
faktas 2013-02-12 00:05
Geras! Bet esmė, kad apie Prancūziją išvis niekas nekalba ir nieko nežino... Švariai išsisuko.
mental1ty 2013-02-12 07:43
Woah, komentaras įdomesnis už visos savaitės straipsnius.
EdvasP 2013-02-12 08:06
Tas ilgasis komentaras turbūt atsakymas į visus kitus ir taip pat į straipsnio temą. O kalbant apie straipsnio temą, manau reikia iškelti tokius įvykius į viešumą. Ar tai būtų JAV ar tai būtų Rusija ar kokia kita šalis. Nėra tokio karo kuriame nenukentėtų civiliai.
AP0323 2013-02-12 08:31
labai didelis jav fanas? apsuki tema i kita puse, cia kaip is anekdoto - uztat mes graziai sokame...buvo problemu vietname, bet kokia moraline teise jav turi kistis ir lakstyti po pasauli ir metyti bombas, remti sukilelius, paskui sugriautai saliai teikti paskolas? jav seniai bankrote sedi, tik del karines galios, nieks zodzio negali pasakyti...istorija raso laimetojai...stalinas irgi buvo herojus, butu laimejes hitleris, istorija kitaip skambetu.
Arns 2013-02-12 08:45
papasakok bobutėm, kaip JAV kariai maudėsi herbiciduose Jau tada visi suprato, kad chemikalai nėra sveiki, tik galėjo nežinoti ilgalaikio poveikio. Tačiau trumpalaikis buvo labai paprastas - išnaikinti visus vietinius, ką nuo cheminio poveikio, ką nuo bado, na o tiems kurie pasipriešins, dar ir kulką įkalt.
EdvasP 2013-02-12 11:33
Nereikia JAV fanui būti, kad suprastum šitos šalies vaidmenį pasaulyje. Tiek JAV, tiek Rusija ar bet kuri kita pasaulio valstybė turi savo įtakos zonas, kuriose turi susitvarkyti. Savaime suprantama, karas, nėra geriausias sprendimo būdas, bet labai dažnai paprasčiausias ignoravimas kai kurių valstybių veiksmų ar išsišokimų per eilę metų gali atnešti daugybę mirčių. Klausimas ar karinis kelių metų konfliktas neužbaigia visko greičiau. Taip pat reikia nepamiršti ir NATO, kuri turi nemažą karinę galią ir dažnai kariniuose konfliktuose ar operacijose dalyvauja visiškai su tuo nesusiję šalys. Tarp jų ir Lietuva. Ir tą daro ne iš noro kištis. Kai kurie dalykai yra neišvengiami, nes pasitraukimas sukeltų diskusijas, atsirastų ir teigiamų įvertinimų, ir neigiamų ir aišku, būtų suabejota dėl įtakos. Vien įtakos mažėjimas nėra teigimas galingai valstybei. Taip kad nežinau, kodėl reikia neapkęsti JAV, jeigu esame iš tokio pat molio drėbti politiniame gyvenime. Priklausome ES, NATO, esame iš dalies JAV sąjungininkai, dalyvavome karinėse operacijose Afganistane ir Irake. Ir ne be reikalo. Koks skirtumas, kuri didžioji pasaulio valstybė veda savo tvarką. Svarbu ji būtų teisingesnė. Ir kol manęs tai neliečia. Į mano gyvenimą JAV nesikiša ir bombų čia nemėto, aš jau geriau palaikysiu jos pusę, o ne kokios Kinijos su abejotina politine sistema ar Rusijos su didžiule Korupcija ir nepasakyčiau, kad teigiama mūsų bendra istorija.
Salubri 2013-02-12 15:03
Hmm ir nuo kur gi čia pradėti. VISU PIRMA JAV mėgsta karus ir konfliktus nes tai yra pelninga įtakingiems dėdėms kurie remia partijas ir prezidentus. Juk karas tai didelis biznis o žmonės? O kam rupi jie? Pažiurėkime : Karas + Gamyklos -Pelnas, Vaistų pramonė - pelnas, laidojimo paslaugos - pelnas, naftos pramonė - pelnas, ginklų pramonė - pelnas, ligoninės - pelnas, bankai - belenkoks pelnas, psichologai psichoterapeutai - pelnas it t.t. tik pelnas ir pelnas. VISU ANTRA. Juk reikia kad kažkas kariautu. JAV dirba labai gera smegenų plovimo mašina kuri kursto neapykanta ir paveikia žmonių pažiūrį reikalinga linkme. O pavyzdžių tiek daug, bet JAV slepia savo nuodėmes išryškindama kitų nuodėmes. Puikus pvz yra tai kaip "varoma" ant Rusijos. Aš neginu jos bet nekenčiu melo. Kai per JAV žinias rodo (maištai Rusijoje po rinkimų) o vaizdai iš Graikijos riaušių.... Sukurtos labai palankios salygos stot į kariuomenę. Gauni pilietybę, tave aprūpina bet kai baigiasi tarnavimas esi išmetamas be jokių bonusu. Aš mačiau kiek yra karo veteranų gyvenančių skurde. Ištisi palapinių miesteliai JAV. Graži reklama, palankios salygos, smgenų plovimas neapykantai ir patriotizmui sukelt = rekrutu netrūksta. VISU TREČIA. Slėpimas. Kodėl taip nagrinėjamos kitų nuodėmės ir bandoma surast bet kokios kompromituojančios medžiagos? Kodėl jei jau JAV save vadina "demokratijos tvirtove" leidžia tokiųs karo nusikaltimus ir veliasi į konfliktus? Aš nesakau kad nekenčiu JAV. Aš myliu jos piliečius nes tarp jų yra nemažai šaunių vyrų ir moterų kurie stoja prieš sistema ir paslaptis kurie atskleižia šiuos nusikaltimus ir netiki pasakomis iš televizijos. Aš tik nekenčiu jos vyriausybės kuri pasiduoda įtakingiems asmenims. Buvo toks vyrukas kuris nepasidavė tai įtaikai vardu Kenedis. Buvo...
EdvasP 2013-02-12 15:11
Paskaitęs tavo postą, iškarto pagalvojau, kad matęs nemažai filmų propagandinių. Tokios tvirtos nuomonės ir tikrų faktų kaip ir nėra. Užsivedei pasakot, bet neužtvirtinai. Pavyzdžiai ir nuomonė tai dar ne įrodymas. Nereikia viskuo tikėt ką skaitai ir ką girdi. Reikia turėti savo nuomonę.
Azuolas 2013-02-12 15:36
Rusijai taip pat naudingi karai, pagal ginklų eksportą per daug neatsilieka nuo JAV. Propagandą naudoja visos valstybės. Pradedant JAV su Rusija, baigiant net ir Lietuva. Dėl chemikalų, tai buvusioje sovietų sąjungoje netrūksta taršos, užteršti ištisi ežerai, iš labaratorijų pratrūksta visokios juodligės ir t.t. Visos galingos valstybės-imperijos visais laikais žiūrėjo ir žiūrės savo interesų, kurie dažnai prasilenkia su abstrakčia hipiška "gėrio" pasaulėžiūra. O ieškoti "geriečių" ir "blogiečių" gali tik animacinių filmukų prisižiūrėjęs vaikas. Vietnamo karo metu rusai taip pat nebuvo šventieji, bet, kalbant apie tai, kas labiau nuniokojo šalį ir kas daugiau nužudė civilių, tai akivaizdūs "lyderiai" yra amerikiečiai... Vien nuo tonom pilamo oranžinio agento dar ir dabar Vietnamas pirmauja pagal apsigimimų skaičių...
vvv2 2013-02-12 15:36
Salubri 2013-02-12 15:49
Jei jau pradėsiu vardint faktus tai užsivesiu ir užtruks pora dienų.
EdvasP 2013-02-12 15:53
Savo faktus ir aš galėčiau vardint porą dienų. Bet tikrus, įrodytus faktus, tu man pasakyk. tarkim, iš kur žinai, kad JAV kariauja vien tik dėl pelno?
mental1ty 2013-02-12 15:55
Tai pirmyn. Galėtum net visą straipsnį ta tema parašyti.
sub 2013-02-14 14:29
Taigi šitas Rondapas - čia chemikalas kur pievoje žoles naikina.
trapecijus 2013-02-18 23:49
Skeleton, paguglint kiek tavo komentare tiesos nespėjau, bet respect +1 už komentarą. Minutėlei susimasčiau - kodėl per istorijos pamokas nieko įdomaus nepasakodavo. Tavo komentaras visiškai pakeitė mano paviršutiniškas žinias apie tą karą ir skatina domėtis giliau. Ačiū!
trapecijus 2013-02-18 23:54
Iki čia paskaičiau, galvojau einu apsivemsiu, bet tik nusišlapinau ir tai darydamas pagalvojau - vis dėlto tendencinga propaganda iš motušės Rusijos tam tikrus elementus pasiekia