Kritinė situacija: Kinijos miestai – ant katastrofos ribos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

O_O 2013-02-12 10:55
Jei esi artojas, daugiau nieko nemoki ir išmokti nebe išmoksi, nėr ko stebėtis, kad esi antrarūšis
Timsa 2013-02-12 11:35
Taciau,jei esi artojas,ari zeme ir augini grudus,kuriais lesini vistas,dedancias auksinius kiausinius,tada esi turtingas pirmarusis pilietis ir kuri sau tinkancius istatymus.Svarbu rasti tinkama vistu veisle!:)
vvv2 2013-02-12 11:40
O_O 2013-02-12 12:06
Agreed. Bet jei gimei arti, nelįsk į miesto stroikę, nes tapsi antrarūšiu
Sloth 2013-02-12 13:09
Nėra taip baisiai, kaip rašoma. Matyt žmogus savo knygą labai pareklamuot nori. Kinijos miestai didele dalimi skirtingi, vieni gražūs, kiti kraupūs, vieni gražiai suplanuoti, kiti belenkaip. Paskutiniu metu, žiūrint į naujai statomų namų kompleksus, vaizdas susidaro tikrai neblogas. Kas man asmeniškai labai patinka, kad dabar daugelyje naujesnių "gatvių" daugiabučiai namai skirstomi į kompleksus, o tie kompleksai turi vartus ir būna aptveriami. Taip sukuriamas kokių - 8-10 ties 30-aukščių mini miestelis, kuriame labai tvarkinga, vidinė dalis primena parkus su suoliukais ir pan. O patys butai, bent jau iš pirmo žvilgsnio pasirodė tikrai labai gerai.
mnv 2013-02-12 13:17
Problema tame, kad tuos miestu stato pagal planus is virsaus, o ne leidzia savaime kurtis pagal zmoniu poreikius ir ju iniciatyva.
Sloth 2013-02-12 13:28
Kas čia per nesąmonė? Pasakyk man, kur anot tave miestai statomi ne pagal planus? Yra toks dalykas, kaip miestų inžinerija, ir ja vadovaujasi bet koks miestas civilizuotam pasaulyje, nekalbant apie lūšnynų statymus. Taip, kad pagal žmonių poreikius ir jų iniciatyva niekas niekur nestato, stato pagal visuomenės poreikius ir savivaldybės/miesto iniciatyva.
vvv2 2013-02-12 13:37
Simintis 2013-02-12 14:44
Savu laiku visi miestai buvo planuojami pagal poreikius ir perspektyvas. Tai darė tarybų sąjunga, tai darė visas pasaulis. Tačiau atėjusi realybė sunkiai sutampa su praeities vizijomis, todėl ir dabartiniai miesto planavimo projektai taps netinkami jau po kelių kartų ar dar greičiau. Naujiems gražiems kinišku miestų rajonams taip pat gresia greitos problemos. Kai kur jos randasi vos baigus statybas. Didžiausia problema yra senų rajonų pritaikymas naujiems poreikiams, tame ir pasikaria miestų inžinerija. Nors ji ir tobulėja, tačiau numatyti visų reikšmingų pokyčių negali. Belieka tik ir toliau kurti trumpalaikius projektus.
mnv 2013-02-12 17:59
Pagal kieno poreikius kinijoje pustusciai miestai stovi? http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19049254
Sloth 2013-02-12 18:24
Visų pirma, tai visai kita tema. Antra - tuose miestuose butai išpirkti tų pačių žmonių, su tikslu per parduoti, būtent todėl didžiuma atvejų jie ir negyvenami. Nors didelė dalis jų yra nupirkti. Taip, kad prie ko čia planavimas iš viršaus? Apie butų rinkos peripetijas Kinijoje atskiras knygas galima rašyt... Nuolatos didieji miestai perpildyti, trūksta būstų, žmonės plūsta. Natūralu, tai rodo, kad yra paklausa keltis į miestus. Valdžia stato naujus miestus naujakuriams apgyventi. Ką daro kinai? Kinai nusiperka butą naujajame mieste, laiko užkėlę jo kainas, laukia, kada kas nupirks dar brangiau, nei pirko jie. Patys toliau kraustosi į pagrindinius centrus ir gyvena prastom sąlygom susigrūdę. Ir dažnai ne todėl, kad neišgali, o todėl, kad jiems taip taupiau. Jie geriau patys gyvens skylėj, bet nupirks gerą butą ir laikys per pardavimui, verslas juk. Kinai, skirtingai nei europiečiai yra ypatingai kantrūs, tam tikrų sąlygų jie gali laukti, kad ir 10 metų. Todėl jiems atrodo visai normalu gyventi prastai 10 metų dabar, laikantis vizijos, kad ateityje gyvens geriau. Tai viena iš priežasčių, kuri labai iškraipo nekilnojamojo turto rinką Kinijoje. Aišku, dabartinė karta to kantrumo turi vis mažiau ir mažiau.... Galų gale valdžia bando padaryt kaip jai atrodo racionalu ir logiška, o žmonės tą išnaudoja savaip. Ir Kinijoj daryk kaip tik nori, žmonės vis tiek viską pagal save sutvarkys, kaip jiems atrodys pelningiausia/geriausia.
landside 2013-02-13 00:00
Na taip Kinijoje nera senamiesciu, galbut knygos autorius niekad nebuves nei Shanghai, Xi'an, Wuhan ar tame paciame Guangzhou mieste. Tai miestai su kiek ilgesne istorija nei kiti. Taciau juk Kinijoje vyksta sparti urbanizacija, daugelis miestu iskilo per 2 desimtmecius, tai ir nereikia ieskoti senamiesciu. Pvz Shenzhen miestas iskilo vien tik per Hong Konga. O siaip matosi jog Sloth yra buves Kinijoje ir ne viena menesi, tai jis supranta kas cia vyksta. Tie "tipo" negyvenami miestai yra katik pastatyti, su laiku bus uzpildyti. Beje jie yra atokiau nuo juros, o siuo metu visi pakrantes miestai geriau isvystyti, todel zmones traukia cia. Bet Kinijos valdzia jau dirba ties tuo jog iskeltu labiau i zemyno giluma sulindusius miestus. Tarp tokiu butu ChongQing , Changsha ar Chengdu. Miestai yra tikrai modernus. Kaip Sloth minejo yra daug cia mini rajonu, jie yra aptverti bei su apsauga. O kas del to ChuKou, tai cia Shanghajaus miesto ismislas, jie laiko save auksciausiaja Kinijos tauta. Kiek zinau Guangzhou mieste tas nera taikoma, nes realiai tai cia daug turciu, o jie kile is kitu provinciju, ne is Guandongo.
g3n1us 2013-02-13 01:42
Kurie čia man draskė akis, kad kinai geriau gyvena už lietuvius? atsiliepkit, pratęsim diskusiją..
landside 2013-02-13 02:33
Na is dalies tai yra tiesa. Tiesiog Kinija yra didele, tas pats kaip Europa, yra vietu kur zmones blogai gyvena, yra ir geru. Siuo atveju imsiu vieta kuria as geriau pazystu negu kitas kinijos vietas. Tai Perlu upes delta (Guangzhou, Dongguan, Foshan, Shenzhen miestai). Vidutinis atlyginimas Guangzhou mieste siuo metu yra 5000元 per menesi (kiek daugiau nei 2000LT). Jei nuomojiesi vieno miegamojo buta tai kainos nedaugiau kaip 2000元。 Paparastai gyvena keli zmones. Ir tikrai ne susigrude kaip teigiama straipsnyje. O jei tiesiog kambari, tai paprastai yra apie 700元。 Mazai kinu keliauja i darba daugiau nei 30 minuciu, paprastai jie susiranda darba labai arti gyvenamosios vietos. Metro kainos priklauso nuo kilometru, as keliaudavau per 12 stociu (20KM). Su specialia transporto kortele mokejau 3 元。 Autobusas su ta pacia kortele 1.3 元。 Siuo atveju kinai isleidzia apie 100 juaniu transportui per menesi. Maistas nera pats brangiausias, taciau daugelis prekiu uzkeltom kainom, aisku priklauso ir kokioje miesto vietoje gyveni. Na dar imam rukyma kinijoje. KENT pakelis kainuoja 13元. As rukau uz 10元。 Cigareciu kainos taipogi priklauso nuo miestu. Pvz Foshan mieste cigaretes kurias as rukau kainuoja 8元 per pakeli. Papramogauti, nulekti i restoranus kelis kartus per savaite tikrai imanoma. Kitu Guangdong miestu vidutiniai uzdarbiai: ShenZhen 5200, DongGuan 4700, Foshan 4500, ZhongShan 4100, Shantou 3800. Beje verta pamineti tai jog pilno etato minimalus atlyginimas Guangzhou mieste siuo metu yra 1800 juaniu. (700Lt). Jei negauni vidutinio dydzio atlyginimo mokesciu nereikia moketi, bet tuo atveju negausi pencijos. Bet yra daug kompaniju kurios uz tave moka mokescius valstybei. Su uzsenieciais cia yra kitas reikalas, pagal istatymus jie turi moketi mokescius. ir jei tarkim moki 2000 Juaniu uz buta, tai 160 juaniu turi moketi valstybei (8% mokestis kuris taikomas uzsenieciams). Priejus isvada, tai sioje vietoje zmones gyvena geriau uz lietuvius bei nesiskundzia kad kubilius ta ar ana padare. Jie moka priimti sunkumus teigiamai ir isgyvena be jokiu pasalpu, nes cia tokiu nera.
g3n1us 2013-02-13 02:45
Na, čia ne skaičiavimas... Reikia viską skaičiuoti procentais, jei lyginti su Lietuva... Nes Lietuvoje, dirbančių ir gyvenančių šilumos trasose (o ką kalbėti apie dalinimąsi vienu gultu su keliais darbininkais pamainomis), tai turbūt 0%.
landside 2013-02-13 03:07
Na matai, as buves tiek lietuvoje tiek cia, tai matau skirtuma Tiesiog jauciasi jog cia zmones yra gyvesni, jauciasi jog gyvenimas cia yra geresnis. Juk visur kur zmones nori taupyti atsiranda tokios pacios gyvenamosios vietos problemos. Lietuviai anglijoje ne ka geriau gyvena . Nera cia jau taip baisu, ir darbininkai nesidalina gultais. Cia statybvietese yra pastatyti nameliai, kur darbininkai gyvena. Juk nemokama pastoge, ir salygos nera pacios prasciausios. Reikia tau tiesiog tai pamatyti.. Nustebtum koks cia pragyvenimo lygis Mano pana anksciau dirbo vienoje kompanijoje (daznai kompanijos nusiperka patalpas jog apgyvendintu darbuotojus). Ir jai suteike gyvenamaji kambari, ir patikek ne ka blogesnis nei viesbucio. Sutinku jog ne visur ir ne visada viskas bus puiku, taciau tiesa yra ta jog dabar iseina vis daugiau straipsniu kurie tiesiog kritiskai vertina Kinija. O istikruju taip nera.
g3n1us 2013-02-13 03:13
Hmmm... Na, aš nebuvęs Kinijoje... Tad visko gali būti, kad straipsniai paaštrinti ir daugiau propagandiniai.. Na, bet kinija tikrai ne maža valstybė ir žmonių čia begalo daug, tad kad yra visokių vietų, tai pilnai tikiu...
Sloth 2013-02-13 04:23
Antrinu landside. Pats randuosi Kinijos šiaurės rytuose, ten vidutinis atlyginimas yra apie 4000 RMB per mėnesį. Bet kainos žemesnės. Daugelis užsieniečių nuomojasi butus, dviejų kambarių butas+virtuvė+svetainė - 2000 RMB per mėnesį. Visa naujausia apdaila, šarvuotos durys, plastikiniai langai, šildomos grindys, ant kurių žiemą prie -25 maloniai vaikščiot galima ir basam, o ir aukštas būna koks 30. Paprastai sakant, tam pačiam Vilniuje yra vienetai, kurie gyvena panašaus lygio butuose, kokius čia nuomojasi paprasti studentai. Beje, kiniški butų standartai šiek tiek skiriasi, neretai butų lubos yra aukščiau ir patys kambariai žymiai erdvesni, su daugiau laisvos vietos. Bet realiai lygint pagal gyvenimo lygį vis tiek neišeina, Lietuva turi labai didelių savų pliusų, kurių čia nė su žiburiu nerasi. Kaip bebūtų liūdna, didžiausias minusas Kinijoje yra patys kinai
g3n1us 2013-02-13 04:49
Na, dėl minuso, tai gal ir įsivaizduoju, o tai kas per pliusai Lietuvoje? Na, nežinau, gal čia tik užsieniečiai studentai taip gerai gyvena?
Sloth 2013-02-13 05:11
Labai įvairiai viskas. Kinai neretai irgi nuomojasi butus, tada gyvena padoriau. Tie, kas gyvena bendrabučiuose dažniausiai atvažiavę iš gretimų kaimų. Jų gyvenimo sąlygos tragiškos. Gyvena po 8-12 žmonių vienam, maždaug 18 kvadratų kambaryje. Karštas vanduo yra tik gretimam pastate, iki kurio žiemą reikia eiti maudytis. Bent jau mano universitete taip, sąlygos manau kinta pagal universitetus. Tiesiog Kinija - didelio atotrūkio tarp sėkmingų ir nesėkmingų žmonių šalis. Vidutinė klasė pradėjo stiprėti visai neseniai. Todėl tai, kokią tą Kiniją matome labai priklauso nuo to, kurioje jos vietoje atsiduriame ir į kokį socialinį ratą patenkame. Mane asmeniškai labai gąsdina faktas, kad dar neteko sutikti kritiškai mąstančio protingo kino studento. Didžioji dalis švelniai tariant avių banda, kurią galima nuvesti kur tik nori. Vat ir minusas, kad konstruktyvios diskusijos su jaunais kinais tiesiog yra neįmanomos, vyresni kiek kitokie ir su jais bendraujasi žymiai lengviau...