Fizikai vandenį užrišo mazgu (Video)  (0)

Čikagos universiteto (JAV) fizikai pirmą kartą laboratorinėmis sąlygomis vandenį surišo mazgu: jiems iš vandens pavyko sukurti trijų žiedlapių formos mazgą ir stebėti tolimesnę jo evoliuciją bei suirimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį eksperimentą pranešė amerikiečių tyrimo rezultatus paskelbęs žurnalas „Nature Physics“.

Kad sukurtų vandens mazgą, tyrėjai turėjo pasinaudoti specialios formos propeleriu, kurį jie pasigamino 3D spausdintuvu. Stebėti šio propelerio sukeltą vandens judėjimą padėjo maži oro burbuliukai, sakoma pranešime. Viso eksperimento metu šie burbuliukai sekė vandens judėjimą. Šiuos lazeriu apšviestus burbuliukus 76 tūkstančius kartų per sekundę sparta fiksavo specialus prietaisas, primenantis kompiuterinį tomografą.

Eksperimento vykdytojams pavyko užfiksuoti, kaip susiformuoja, juda ir išyra plika akimi nematomi mazgai, sukurti skysčio judėjimo. Anksčiau tokių mazgų egzistavimo galimybė buvo įrodyta teoriškai, tačiau iki šiol niekam nebuvo pavykę jų sukurti laboratorinėmis sąlygomis.

Pasak mokslininkų, tokių mazgų tyrinėjimas yra svarbus ne tik hidrodinamikai, bet ir, pavyzdžiui, Saulės tyrimams. Neseniai buvo nustatyta, kas Saulėje energijos pernešimo nuo paviršiaus į karūną procese gali dalyvauti specifiniai į kasas susipynę plazmos sūkuriai.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti, kaip atrodo vandens mazgas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)