Įminta „vandeniu vaikštančių“ driežų paslaptis (Video)  (4)

BBC nufilmuotuose sulėtintuose vaizduose matomi du driežai, kuriems, atrodo, pasiekiama neįmanoma – vaikščioti vandeniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelės rezoliucijos vaizduose matyti gekonų šeimos driežai, kurie yra tokie mažyčiai, kad gali pereiti balą nesuraižę vandens paviršiaus įtempimo, praneša BBC, vėliau savo kanalu transliuosianti visą vaizdo reportažą. 

Viename iš vaizdų matyti driežas, žinomas „Jėzaus“ pravarde. Jis paprastai gyvena palei upes, tekančias per atogrąžų miškus, minta smulkiais vabzdžiais.

Jam reikia kasdien pasišildyti saulėje, o tai padidina tikimybę būti sugautam plėšrūnų, pavyzdžiui, didelių paukščių, kurie atakuoja iš oro, ar džiunglėse gyvenančių plėšrių kačių.

Todėl šie driežai išvystė išskirtinį pabėgimo mechanizmą. Jie puola link vandens ir tuomet jį perbėga. Taip jie užsidirbo „Jėzaus“ pravardę.

Nors šie driežai mokslui žinomi jau labai seniai, tačiau iki šiol buvo paslaptis, kaip gi jiems tai pavyksta. Kaip konkrečiai jie tai daro, atskleidžiama sulėtintoje, didelės rezoliucijos juostoje, kurioje per sekundę telpa 2 tūkst. kadrų.

„Visa paslaptis tame, kad jie bėga taip greitai, jog jų kojoms atsimušus į vandenį atsiranda burbulas, nuo kurio jie atsispiria prieš jam subliūkštant“, – sakė Simonas Blakeney`is, kuris padėjo juostą režisuoti.

Kitas driežiukas, kurio ilgis siekia nuo 2 iki 4 centimetrų, anot tyrėjų, ir baloje jaustųsi kaip ežere, be to, net ir vienas lietaus lašelis galėtų sujaukti jo bėgimą suardęs vandens paviršiaus įtampą, tad jis plūduriuoja paviršiuje it čiuožėjas.

Tiesa, video medžiaga kol nepublikuojama - ji laukia savo transliacijos BBC kanalu programoje "Life" spalio 19 d. Na, o kol BBC parodys savo reportažą, galite pasigrožėti šiais driežais NationalGeographic parengtame video siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)