Sensacija paneigta: Antarktidoje naujų gyvybės formų nerasta  (2)

Žinios apie Antarktidoje vykdomus poledinių ežerų gręžybos projektus žiniasklaidoje netyla ne vieną mėnesį. Bene garsiausiai nuskambėjusi žinutė – prieš keletą dienų paskelbtas sensacingas pranešimas, jog Vostoko ežero dugne rasta naujų gyvybės formų. Kitą dieną po pranešimo sensaciją paneigė ją pateikusios rusų laboratorijos vadovas Vladimiras Koroliovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po be galo sunkiai pasiekiamus Antarktidos poledinius ežerus gręžiojamasi dėl galimų paralelių su kitais ledinuotaisiais Saulės sistemos pasauliais (ypač Jupiterio palydovu Europa ir Saturno palydovu Enceladu).

Praėjusią savaitę į Vostoko – šalčiausio ir giliausio Antarktidos ežero – gelmes prasigręžti mėginę rusai paskelbė iš dugno paimtuose mėginiuose radę naujo tipo bakterijų, kuris, regis, nėra susijusios su kuriuo nors iš Žemėje žinomų organizmų. Naujienų portaluose netruko pasklisti žinia apie naujų gyvybės formų atradimą.

Rusų pareiškimas viešojoje erdvėje pasirodė netukus po to, kai apie Vostoko ežero gelmėse rastus mikrobus paskelbė JAV tyrinėtojai. Kilo natūralus klausimas – o gal tų bakterijų apstu ir visuose kituose sunkiai prieinamuose Antarktidos ežeruose?

Deja, ko gero, ne. Šį savaitgalį Sankt Peterburgo branduolinės fizikos instituto Genetikos laboratorijos vadovas Vladimiras Koroliovas naujienų agentūrai "Interfax" patvirtino, kad mėginiuose rastos bakterijos į mėginius pateko besigręžiant (taigi, yra ne kas kita, kaip mėginių "teršalai").

"Radome keletą rūšių, tačiau tik keletą, - pranešime spaudai dėsto V. Koroliovas. – Visos jos į mėginius pateko besigręžiant... Todėl teigti, kad atrasta iki tol nežinomų gyvybės formų, negalime."

Apie sensacingą atradimą prieš keletą dienų paskelbė kitas minėtos laboratorijos darbuotojas Sergejus Bulatovas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (2)