Savamokslis entuziastas seną televizorių pavertė +2000°F saulės krosnimi (Video)  (13)

Ar galima saulės spinduliais lydyti monetas, pradeginti skylę betone, per kelias sekundes užvirinti vandenį ar per tiek pat laiko pelenais paversti medinę lentą? Galima, jei turite nebenaudojamą plačiaekranį projekcinį televizorių – prireiks vienintelės jo detalės. Vaizdo siužetuose visa tai pademonstravo savamokslis išradėjas Grantas Tompsonas (Grant Thompson).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietos skelbimų leidinyje "Savamokslystės karaliumi" save tituluojantis G. Tompsonas susirado skyrelį "Dovanoja", kuriame nesunkiai rado skelbimą apie dovanojamą veikiantį 13 metų senumo didžiulį (100 cm įstrižainės) projekcinį televizorių "Toshiba". Tai - modernesnių LED ir plazminių televizorių protėvis su trimis katodinių spindulių vamzdžiais. Jo ekranas – kaip tik toks, iš kurio galima pagaminti saulės krosnį. Šio "griaumedžio" viduje – trys katodiniai spindulių vamzdžiai, generuojantys raudonos, žalios ir mėlynos spalvos spindulius. Šie sufokusuoti į ekraną su Frenelio lęšiu (tokio tipo lęšiai naudojami ir švyturiuose). Nors kadaise tokie televizoriai kainavo ne vieną tūkstantį, jų galima gauti dykai, nes jų remontas neretai atsieina daugiau nei likutinė jų vertė. Parsivežęs vieną iš tokių projekcinių televizorių, G. Tompsonas jį išardė ir pasiliko metro įstrižainės akrilinį lęšį (ekraną). "Tokie lęšiai sumontuoti visuose projekciniuose televizoriuose, nors ne visi jie būna vienodi, - aiškina išradimų entuziastas. – Kai kurie keičia spalvą, kai kurie koncentruojasi į spindulį, o ne į tašką. Mano gautas televizorius turėjo skaidrų akrilinį lęšį, kuris spindulius fokusavo į tašką. Ko gero, turėčiau sakyti, jog man nusišypsojo sėkmė, kad tokį radau pirmuoju bandymu, nes kiti 3 man dovanoti televizoriai, kuriuos parsigabenau, turėjo mažesnio "galingumo" lęšius, nors ir jais būtų įmanoma lydyti cinką." Taigi, tiek tos meistrystės: susirasti seną projekcinį televizorių ir išsimontuoti jo ekraną. Toliau savo vaizdo klipuose G. Tompsonas demonstruoja tokio lęšio galią, kai juo koncentruojami saulės spinduliai: po jais išradėjas pakiša įvairiausių daiktų – monetą, stiklinį butelį, net betono luitą. Kas su jais vyksta, matyti vaizdo siužetuose.
"Nieko panašaus negalima daryti be suaugusiųjų priežiūros, - įspėja G. Tompsonas. – Neteisingas šios priemonės naudojimas gali baigtis rimtu sveikatos sužalojimu ar net mirtimi, nes Frenelio lęšio iškreipti saulės spinduliai gali pasiekti +2000°F (+1093°C) temperatūrą."



(43)
(0)
(8)

Komentarai (13)