Šiandienos 30-mečių organizmas 15 m. senesnis nei jų tėvų  (26)

Šiandienos trisdešimtmečių organizmas net 15 metų senesnis nei jų tėvų ir senelių, kai jie buvo tokio paties amžiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių dienų suaugusieji dažniau skundžiasi per dideliu kraujospūdžiu, serga diabetu, kenčia nuo antsvorio ir nutukimo nei ankstesnės kartos. Taip yra todėl, kad prastesnė jų sveikata, teigia leidinyje „European Journal of Preventive Cardiology“ skelbiamo tyrimo autoriai.

Mokslininkai 25 metus stebėjo 6 tūkst. 20, 30, 40, 50 metų ir vyresnių žmonių. Nustatyta, jog jaunesnių kartų sveikata gerokai prastesnė (ypač kalbant apie kraujospūdį ir svorį).

Tyrimas atskleidė, jog 35-40 metų vyrai net 20 proc. labiau linkę į nutukimą nei ankstesnės kartos. Kalbant apie moteris, 20-30 metų moterys net dvigubai dažniau skundžiasi antsvoriu nei to paties amžiaus dailioji lytis prieš 10 metų.

Padidėjusiu kraujospūdžiu skundžiasi vis daugiau jaunų vyrų ir moterų. Be to, dabartiniai 30-40 metų vyrai žymiai dažniau serga cukriniu diabetu nei jų tėvai ir seneliai.

Nyderlandų visuomenės sveikatos ir aplinkos nacionalinio instituto darbuotojas ir tyrimo autorius Gerbenas Hulsegge sako, jog jaunesniosios kartos organizmas net 15 metų lenkia jų tikrąjį amžių.

„Dabar jaunimo sveikata žymiai prastesnė nei jų tėvų ir senelių tokiame amžiuje. Pavyzdžiui, nutukimu sergančiųjų skaičius iš dabartinių 40 metų vyrų ir moterų prilygsta vyresnės kartos 55 metų amžiaus žmonių problemoms.

Tai reiškia, jog jaunesniosios kartos organizmas net 15 metų lenkia jų tikrąjį amžių. Šios išvados skatina kuo skubiau griebtis sveiko gyvenimo būdo – kuo daugiau judėti, sveikai maitintis. Tyrimas taip pat atskleidė, jog, kintant žmonių įpročiams, su rūkymu susijusias ligas dabar keičia su nutukimu bei antsvoriu siejami negalavimai“, - sako tyrimo autorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(4)

Komentarai (26)