Patobulintas grafenas gali sukelti elektronikos revoliuciją  (4)

Aukštesniųjų nanomokslų studijų instituto tyrėjams kartu su kolegomis iš Autonomos ir Komplutenso universitetų (Ispanija) pavyko grafeno medžiagai suteikti magnetines savybes, praneša Phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nature Physics“ publikuotame straipsnyje pateikiamas mokslininkų metodas yra tikras proveržis medžiagotyros srityje, kuris atveria naujas galimybes patobulinto grafeno pagrindu sukurti spintronikos prietaisus. Pastarieji, kitaip nei įprasti elektronikos įrenginiai, veikia ne tik dėl skirtingo elektronų krūvio, bet ir dėl šių dalelių sukimosi.

Elektronas gali suktis dviem kryptimis, o tai elektronikos prietaisams suteikia dvi skirtingas elektromagnetines būsenas. Dėl to įmanoma padidinti duomenų apdorojimo spartą bei galimą saugoti jų kiekį. Spintronikos pagrindu sukurtos technologijos galėtų būti pritaikytos telekomunikacijose, kompiuterijoje ir biomedicinoje.

Grafenui suteikti magnetines savybes pavyko užauginant nepriekaištingos struktūros šios medžiagos sluoksnį ant vakuuminėje kameroje patalpinto rutenio kristalo. Besiformuojantis grafeno paviršius yra padengiamas tetraciano-p-chinodimetano (angl. Tetracyano-p-quinodimethane) molekulėmis, kurios tam tikruose junginiuose itin žemoje temperatūroje tampa puikiu puslaidininkiu.

Grafenas yra nanotechnologiniu gamybos būdu sukuriama sintetinė medžiaga, pasižyminti šešiakampio struktūriniu pagrindu sujungiamais anglies atomais. Grafenas pasižymi itin dideliu elektriniu laidumu, taip pat išskirtinėmis mechaninėmis bei optinėmis savybėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: