Atsitiktinai atrastas tuberkuliozės žudikas – visiems puikiai žinomas vitaminas  (0)

Antradienį mokslininkai paskelbė sugebėję laboratorijoje išaugintas tuberkuliozės bakterijas užmušti senu geru, visiems puikiai pažįstamu junginiu – vitaminu C. Pasak jų, tai yra „netikėtas atradimas, suteikiantis vilties sukurti geresnių, pigesnių vaistų“, rašo agentūra AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alberto Einšteino medicinos koledžo (JAV) mokslininkai atsitiktinį atradimą padarė tirdami, kokiu būdu tuberkuliozės bakterijos įgyja atsparumą standartiniam vaistui nuo tuberkuliozės – izoniazidui.

Mokslininkai į mėgintuvėlį su tuberkuliozės bakterijomis įdėjo izoniazido ir reduktoriaus vaidmenį atlikusio junginio cisteino bei tikėjosi, kad bakterijos įgys atsparumą vaistui.

Bet eksperimentas nepavyko – cheminių medžiagų derinys sunaikino bakterijas, sakė tyrimo vadovas Williamas Jacobsas, pridūręs, kad rezultatas buvo „visiškai netikėtas“.

Reduktoriai (kartais juos mėgstama vadinti antioksidantais) cheminių reakcijų metu oksiduojasi, tuo pačiu redukuodami kitus reakcijoje dalyvaujančius junginius.

Tuomet mokslininkai cisteiną pakeitė kitu reduktoriumi – vitaminu C. Šis derinys taip pat efektyviai naikino bakterijas.

„Negalėjau tuo patikėti. O dar labiau apstulbome tada, kai į mėgintuvėlį nedėjome izoniazido, vien tik vitaminą C – paaiškėjo kad jis pats savaime naikina tuberkuliozės bakterijas“, sakė W. Jacobsas, kurio straipsnis buvo publikuotas žurnale „Nature Communications“.

Vėliau mokslininkai išbandė vitaminą C su vaistams atspariomis tuberkuliozės atmainomis. Rezultatas bakterijoms buvo mirtinas.

Vykdant bandymus laboratorijoje bakterijos nė karto neįgijo atsparumo vitaminui C. „Tai – tarsi svajonių vaistas“, – sakė mokslininkų vadovas.

Jis pabrėžė, kad poveikis buvo pademonstruotas tik mėgintuvėlyje, taigi, kol kas nežinoma, ar yra koks nors poveikis žmonėms bei, jeigu šis vitaminas antibakteriškai veiksmingas ir in vivo, kokiomis dozėmis jį derėtų vartoti.

„Faktas toks, kad iki šio tyrimo net nebūtume pagalvoję sergančiuosius tuberkulioze gydyti vitaminu C“, – džiaugėsi mokslininkas.

Kovo mėnesį sveikatos apsaugos ekspertai įspėjo, kad kilo „labai rimta“ gydymui atsparios tuberkuliozės rizika, nes vis daugiau ir daugiau žmonių nereaguoja į gydymą antibiotikais.

Manoma, kad 2011 registruota apie 12 mln. tuberkuliozės atvejų visame pasaulyje – 630 000 iš visų atvejų buvo sukelti bakterijų su daugybiniu atsparumu vaistams (multi-drug resistant, MDR TB) ir nepasidavė gydymui pačiais stipriausiais vaistais nuo šios ligos – izoniazidu ir rifampicinu.

Dar labiau mutavusi yra dar didesniam vaistų spektrui atspari tuberkuliozės atmaina (extensively drug resistant, XDR TB).

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) dar prieš 20 metų dėl šios ligos pradėjo skambinti pavojaus varpais, tačiau, nepaisant fakto, kad nuo 1990 iki 2011 metų mirčių nuo džiovos kiekis sumažėjo 41 procentu, tai vis dar yra viena iš pagrindinių infekcinių mirties priežasčių.

2011 metais tuberkuliozė diagnozuota 8,7 mln. žmonių, 1,4 mln. nuo džiovos mirė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(1)

Komentarai (0)