Japoniją privertė kapituliuoti ne atominė bomba, o Stalinas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

šakės 2013-06-03 12:32
O kodėl ne abu veiksniai kartu? O Japonija gerai pataikė kapituliuodama amerikiečiams prieš įsiveržiant TSRS į pagrindines salas. Būtų Šiaurės ir Pietų Japonijos (analogiška situacija Korėjai ir Vietnamui) vietoj išsivysčiusios šalies, kokia dabar yra. Kad ir kiek dabar madinga sakyt, kokie amerikiečiai blogi, bet tikrai jaučiasi skirtimas tarp šalių, kur buvo prisilietę amerikiečiai, ir kur raudonoji armija.
Shinigami 2013-06-03 12:47
Kas žuvo atakuojant Japonijos miestus? Tik kariškiai? Ar ir civiliai? Jei ir civiliai ir jų žūtį vadina neišvengiamų blogių - tai kodėl pikstą, kad teroristai JAV teritorijoje sprogdina bombas su civiliais? Juk tai taip pat yra karas. O karo metu civilių nėra.
Fobus 2013-06-03 13:12
Karo metu yra civiliai... Kad jų žūtis yra neišvengiama ar net pateisinama nereiškia, kad jų nėra. O kodėl teroristiniai išpuoliai prieš civilius yra nepateisinami? Nes tokie išpuoliai nieko nepasiekia. Jie nukreipia vietos gyventojus prieš teroristus, leidžia valdžiai legitimizuoti savo atsaką (net jei prieš tai ji neturėjo moralinės paramos). Ar airių, baskų separatistai ką nors tuo pasiekė? O kaip čečėnai, anarchistai, baltaodžiai konservatoriai JAV? Ir antra, jei terorizmas yra karas, tai prieš ką yra kariaujama? Ką reikia padaryti, kad laimėtum terorizmą? Karas baigiasi... Ir nereikia maišyti terorizmo su guerilla warfare.
tomzaslt 2013-06-03 13:18
Man labai įdomu kokių tikslų vedami JAV sprogdino atomines bombas... Nors karo baigtis jau 45 metu vasaros viduryje buvo aiški. Viskas buvo paruošta desanto išsilaipinimui. Mano manymu, JAV tėsiog gavo naują žaisliuką ir turėjo beprecedentę progą išbandyti gyenamoje teritorijoje. O japonai vis dėl to pasielgė labai protingai savo tautos atžvilgiu. Kapituliacija JAV leido jiems nekeisti politines sistemos kardinaliai ir išsaugoti , bent minimalu suverinitetą. O jai butų SSRS armija išsilaipinusi Japonijoje manau būtų tapusi 16 SSRS respublika.
šakės 2013-06-03 13:54
apsaugoti savo kareivius nuo kovų pagrindinėse salose, kur japonų kareivių buvo virš milijono, ir kurie fanatiškai kovėsi iki paskutinio kraujo lašo?
Kučumas 2013-06-03 14:26
Logiska hipoteze!!! Nes Stalinas skirtingai nei USA nebutu skaitesis su nuostoliais ir aukomis ir dabar manau puse Japonijos butu vadinama Japonijos liaudies demokratine respublika! Panasia i KLDR. Japonija but nusluota kaip buvo nusluota Rytu Vokietija. O vis tik reikejo taip padaryti! Nes joposhniu ziaurumui nebuvo lygiu! tik apie tai tiek niekas nekalba,kaip apie Hitleri ir Stalina! kiek ir kaip nukantintu milijonu kinieciu ir korejieciu mire! taip,kad Japonijos man visai negaila,o rusai jiems but suteikia gera atpilda!!!! tos 2 atomine bombos padare is tikro lb ne daug! nebent lyginant pagal ju kieki! Anglija nuslave Drezdena su paprasta aviacija sulygindama moesta su zeme! zuvo daugiau zmoniu nei Nagasakyje nuo atomines bombos! Va jums ir faktas uz sio autorias hipoteze!
enternald 2013-06-03 16:01
O aš pavyzdžiui sakau, kad rusai turėjo pralaimėti ir būti išnaikinti, nes jų žiaurumas tiek japonus, tiek vokiečius didesnis.... Kalbi nesąmones. Japonija pasirinko JAV nes jie suprato, kad toks psichas kaip Stalinas yra nesukalbamas.
Kučumas 2013-06-03 16:24
entesnand,cia mes kalban ne apie norus ir emocijas,bet apie hipotezes. Jei pats esi rusofobas,tai diskisijai cia nevieta. Stalinas toli grazu nebuvo net rusas,o zmoniu geru Rusijoje tikrai daug ir jie nenusipelne but isnaikinti,tik tavo uzgaida! man net geda klausyti tokiu lietuviu,kurie toliau savo "lietuvisko iskrypusio nacionalizmo" nemato! Jiems visi blogi! manau tau irgi! Lenkai turbut blogi,rusai jau sakiai,airiai turbut kvaili,norvegai vage lietuviskus vaikus,prancuzai visi gejai? ta nori pasakyti? Nu o lietuviai turbut "giriu karaliai"... gaila,kad Lietuvoje labai daug riboto proto zmoniu...slepenciusi uz nacionalines temos
Rukis 2013-06-03 17:10
Pats skatini tautinę nesantaiką, kalbėdamas apie japonus, o po to šneki apie lygybę ir netoleranciją? Tai gal čia ne "visi Lietuvoje riboto proto", o tik tamsta jaučiatės išskirtinis. Anyway, kažkur esu skaitęs, kad Japonai sutiko su kapituliacija dar prieš numetant bombas ant Hiroshimos ir Nagasakio, tačiau kapituliacija nebuvo priimta, nes Stalinas neketino atiduot Japonijos javams. Taigi galime daryt prielaidą, jog Stalinas išsigando naujojo JAV žaisliuko, todėl aprimo po visiškos antrojo pasaulinio karo baigties ir susikoncentravo ties savu manheteno projektu.
vvv2 2013-06-03 17:17
- Taip, apie tai daug pasakojo to meto liudininkai.
Simkus 2013-06-03 17:50
Dabar pataisykit jei klystu, bet kiek pamenu sovietų sajungos pajėgos sumušė japonų armiją kurioje buvo virš 1 mln kareivių
perro 2013-06-03 17:54
Fobus 2013-06-03 18:13
Matyt atsibodo taika, kad tokį orgazmą griuvėsiai sukelia...
Fobus 2013-06-03 18:18
O dėl bombos, kaip jau keli rašė, manau tai kombinacija noro išbandyti naują žaisliuką ir šiek tiek įbauginti sovietus.
zamzungas 2013-06-03 23:29
Kur ir kada? Šiaip nieko tokio negirdėjau, bet per daug į istoriją nesigilinu, šiaip rašoma, kad sovietai jau buvo pradėja lysti į salas, bet dauguma pajėgų taip ir nespėjo pasiekti sąjungos rytinio krašto, kur ruoštūsi išsilaipinimui į Japonija. Nebent kalbi apie Japonų pajėgas kurios kovojo Kinijoje.
Simkus 2013-06-04 10:41
Apie pajėgas mandžurijoje wikipedia rašo http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_inv ... _Manchuria
Kilgoras Trautas 2013-06-04 11:14
Visiškai ne logiška hipotezė!!! O Drezdeno pavyzdį galima interpretuoti taip: JAV ir Anglai Drezdeną subombardavo irgi kai jau buvo aiški karo pabaiga , maža to Drezdenas buvo pats taikiausias Vokietijos miestas jame mažiausiai buvo kariniu bazių ar pramonės, o dėl didelio skaičiaus universitetų daugiausiai Drezdene buvo koncentruota akademinės ir meno visuomenės. Todėl karui besibaigiant vokiečiai slėpesi nuo sąjungininkų bombardavimų Drezdene tikėdamiesi, kad būtent Drezdeno bombardavimas mažiausiai tikėtinas. Be to ir atomine bombą emerikonai sukūrė ir planavo panaudojima tikrai ne vasara, o daug anksčiau kai karo situacija buvo kitokia. Be to visada žiūrint istoriškai atsiranda visokių "butu jei butu".
Skeleton 2013-06-04 11:26
Straipsnio turinys labai abejotinas. Panašu kad atominės bombos visgi buvo tas paskutinis lašas, kuris perlaužė japonų užsispyrimą kariauti iki paskutinio gyvo japono. Po Hirošimos dar buvo griebiamasi šiaudo, aiškinant kad gal tai buvo gamtinis kataklizmas. Po Nagasakio pasipriešinimo beviltiškumas daugumai Japonijos vadovų tapo akivaizdus. (Bet net ir po dviejų atominių bombų vis tiek prisireikė vos ne perversmo, kad pašalinti iš vadovaujančių postų užsispyrėlius. Tuos kurie norėjo kariauti toliau). Kaip tai kokiu tikslu? Yra priešas, yra efektyvus ginklas, daugiau klausimų nekyla. Garantuoju kad 1945 metų vasarą niekam JAV net nekilo tokios minties kad atominės bombos panaudoti neverta. O 1945 metų vasarą dar niekas nebuvo aišku. Stalino spaudimu buvo sutarta, kad bus iš Vokietijos ir Japonijos bus reikalaujama tik BESĄLYGIŠKOS kapituliacijos, o Japonija kategoriškai atmetė pačią besąlygiškos kapituliacijos idėją.