Aukštis virš jūros lygio daro įtaką kalbai  (0)

Iki šiol dauguma mokslininkų manė, kad ryšį tarp kalbos struktūros ir aplinkinio pasaulio lėmė tik aplinkos įtaka sudarant žodžius. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad geografinė aukštuma daro įtaką kalbėjimo būdui, skelbia Sciencedaily.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nustatyta, kad tam tikros priebalsės, kurios ištariamos intensyviai išpučiant orą, daugiausiai vartojamos tuose regionuose, kurie yra aukštai virš jūros lygio. Tokių priebalsių anglų kalboje nėra.

Tyrimai rodo, kad 87 procentai kalbų, kuriose naudojamos minėtos priebalsės, pastebimos regionuose, esančiuose aukščiau jūros lygio visuose žemynuose. Mokslininkai pastebėjo, kad aukščiui virš jūros lygio kylant, daugėja ir kalbų, kuriose yra minėtos priebalsės.

„Tai labai aiškus įrodymas, kad geografija daro įtaką fonologijai – kalbos garsų sistemai“, – sako Majamio universiteto antropologijos profesorius Calebas Everettas.

Aukštai esančios teritorijos – tai aukščiau 1500 m virš jūros lygio esantys regionai: Šiaurės Amerikos Kordiljeros, Andai, Pietų Afrikos plokščiakalnis ir kt.

Atlikdami tyrimą, mokslininkai analizavo apie 600 kalbų. 92 iš jų turėjo minėtas priebalses. C. Everettas sužymėjo tiriamų kalbų geografines vietoves. Pastebėtas stiprus ryšys tarp aukščio virš jūros lygio ir kalbų, turinčių specialias priebalses.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(0)
(4)

Komentarai (0)