Gydydami nuo kraujo vėžio, išgydė ir nuo ŽIV viruso  (3)

Kvala Lampūre vykstančioje Tarptautinėje AIDS bendruomenės konferencijoje šiandien buvo paskelbta netikėta žinia apie du vyrus, kurie po sėkmingos kaulų čiulpų persodinimo operacijos atsikratė ŽIV viruso ir šiuo metu yra visiškai sveiki, skelbia Nature.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienam iš vyrų kamieninių ląstelių transplantacija buvo atlikta prieš trejus, o kitam – prieš penkerius metus. Abiems asmenims kraujo ląsteles gaminantys kaulų čiulpai buvo persodinti siekiant išgydyti kraujo vėžį, kuriuo jie taip pat sirgo. Apie „Bostono pacientais“ vadinamus vyrus, kurių kraujyje po operacijos jau kurį laiką neaptinkamas ŽIV virusas, medikai paskelbė dar praeitų metų birželį, tačiau tuomet abu asmenys tebevartotojo specialius vaistus.

Kaip konferencijoje teigė Timothy‘is Henrichas, medikas padėjęs gydyti šiuos du žmones, pacientai jau kurį laiką nevartoja jokių vaistų – vienas iš jų gydymą nutraukė prieš 7 savaites, o kitas nebesigydo jau 15 savaičių. Nei vieno jų kraujyje kol kas neaptikta jokių ŽIV viruso pėdsakų. Jei vyrai ir toliau išliks sveiki, jie gali būti paskelbti trečiuoju ir ketvirtuoju žmonėmis pasaulyje, kurie buvo pagydyti nuo AIDS ligą sukeliančio ŽIV viruso.

Tačiau mokslininkai dar neskuba daryti išvados, kad kamieninių ląstelių persodinimas iš tiesų gydo nuo ŽIV, mat neaišku, ar nuo jo visiškai pasveiko ir jų gydyti pacientai. Pasak gydytojų, šiuos asmenis reikėtų atidžiai stebėti dar bent metus ir skirti daug laiko nuodugniems tyrimams. Nors viruso pacientų kraujyje nepavyksta užfiksuoti, tai dar nereiškia, kad jo ten iš viso nėra.

Kraujyje jo galėjo likti, tačiau ne tiek daug, kad pavyktų pastebėti atlikus specialius tyrimus. Be to, virusas gali slėptis kitose, medicininiais instrumentais sunkiai prieinamose žmogaus kūno dalyse, pavyzdžiui, smegenyse, kur ŽIV nepažeistas galėtų išlikti dešimtmečius.

Pasak Steveno Deekso, ŽIV tyrėjo iš Kalifornijos universiteto (JAV), medikams reikėtų palaukti dar bent dvejus metus prieš paskelbiant, kad pagaliau pavyko rasti būdą, kuris išgydo žmones nuo ŽIV. Pasak jo, yra užfiksuota atvejų, kuomet pacientai vartodami specialius vaistus pasiekia neblogų rezultatų, nutraukia gydymą, tačiau praėjus kelioms savaitėms virusas vėl aptinkamas jų kraujyje.

Pažymėtina tai, kad net jeigu vyrams iš tiesų pavyktų išgyti nuo ŽIV, kaulų čiulpų persodinimas negalėtų tapti masiškai taikomu gydymu būdu – ši operacija yra sudėtinga, o po jos apie 15–20 % pacientų miršta, rašoma Guardian.co.uk. Be to, asmenys su persodintais kaulų čiulpais turi nuolatos vartoti imuninės organizmo sistemos veikimą slopinančius medikamentus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(1)

Komentarai (3)