Grafeno savybės atveria jam kelią į aušinimo sistemas  (0)

Tarptautinė mokslininkų grupė, kuriai vadovauja specialistai iš Švedijos Čalmerso technologinio universiteto, pirmą kartą pademonstravo grafeno kaip šilumos laidininko savybes, kurios padės šiai medžiagai atverti kelią į kompiuterinių komponentų aušinimo sistemas. Grafeno danga leidžia sumažinti temperatūrą apie 25%.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimui vadovaujančio Johan Liu teigimu, atradimas leis padidinti šiuolaikinių elektronikos komponentų funkcionalumą bei sumažinti jų matmenis. Pastarieji, kaip žinia, savo darbo metu išskiria nemažai šilumos, o didėjant produktyvumui ir funkcionalumui, šilumos kiekis tik didėja.

Teigiama, kad temperatūros padidėjimas maždaug 10 laipsnių pagal Celsijų sumažina įrenginio tarnavimo laiką beveik dvigubai. Remiantis 2006 metais JAV atlikta analize, maždaug pusė šalyje sunaudojamos elektros energijos išeikvojama įvairioms aušinimo sistemoms.

Savo tyrime specialistai susikoncentravo ties nedidele mikroschemos paviršiaus dalimi, kurios dydis sudaro vos kelis mikrometrus ir kuri yra karščiausia iš kitų sričių. Pastarosios dalies temperatūra svyravo nuo 55 iki 105 laipsnių. Grafeno naudojimas leido ją sumažinti 13 laipsnių. Ateityje grafenas gali atrasti savo vietą aušinimo sistemose, kurios naudojamos galingos skaičiavimų sistemose, automobilinėje elektronikoje ir daugelyje kitų sričių.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)