Saulės elementai su grafenu bus 1 nanometro storio  (4)

Eksperimentų su grafenu metu Masačiūsetso technologinio instituto (MIT) mokslininkai tyrė tokias medžiagos savybes, kaip elektros energijos gavimas, pasinaudojant saulės šviesą. Pranešama, kad eksperimentai buvo gana sėkmingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudojant grafeno ir molibdeno disulfido sluoksnių kombinaciją, mokslininkams pavyko gauti saulės panelę, kurios efektyvumas sudaro nuo 1% iki 2%. Tai yra maždaug 10 kartų mažiau, nei galima pasiekti su tradiciniais moduliais, sukurtais silicio pagrindu. Tiesa, naujos technologijos privalumas tas, jog grafeno saulės modulių sluoksnių storis neviršija 1 nanometro (nm), o tai yra šimtus tūkstančių kartų mažiau, nei silicio atveju.

Kai kuriose srityse saulės modulių naudojimas turi esminę reikšmę. Pirmiausia tai susiję su kosmonautika ir aviacija. Pirmuoju atveju – tai pakėlimo į orbitą kaina, antruoju – galimybė ilgai skraidyti autonominiu režimu su elektros varikliais. Aišku, ir žemėje plonų ir lengvų saulės modulių montavimas gali smarkiai sumažinti išlaidas (kai kurie skaičiavimai rodo, jog saulės baterijų montavimas sudaro 60% visų diegimo išlaidų). Papildomai galima sutaupyti ir gamybos procese.

Nedidelis grafeno sluoksnių efektyvumas neleidžia apie juos kalbėti kaip apie efektyvų sprendimą, kurį galima naudoti mobilioje elektronikoje. Čia su naudingu plotu reikalai apskritai prasti. Tačiau vilčių vis tik yra, o mokslininkai pažymi, jog jie tik pradėjo eksperimentuoti šioje srityje. Tikėtina, kad bus rasta tokia kombinacija su grafenu, kuri smarkiai padidins saulės modulių efektyvumą.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (4)