Sukurtas itin tikslus lazeris ryšiui su Marsu ar Jupiteriu  (5)

NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje mokslininkai pranešė pagaminę naują didelio tikslumo lazerinio ryšio sistemą, kuri gali įveikti atstumus tarp Saulės sistemos planetų milimetrų tikslumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia lazerinė sistema suteiks galimybę netrukus perduoti informaciją iš Žemės į aplink Marsą ar Jupiterį skriejančius kosminius aparatus ar vykdyti fizikinius kitų planetų tyrimus, pranešė „Popsci.com“. Pasak NASA atstovų, dauguma egzistuojančių lazerių technologijų naudoja vadinamąjį pasyvųjį ranžiravimą, tai yra, lazerio spindulys tiesiog atspindimas nuo tam tikrų objektų.

Tokios lazerių sistemos veikia palyginti nedideliais atstumais, pavyzdžiui, nuo Žemės iki Mėnulio (apie 382 000 kilometrų), bet dar didesniais nuotoliais siunčiami lazerio signalai ima slopti. Pavyzdžiui, priklausomai nuo Žemės ir Marso orbitų padėties atstumas tarp jų gali siekti nuo 55 iki 400 milijonų kilometrų.

Būtent šią techninę kliūtį leidžia įveikti naujoji lazerinio ryšio sistema, sakoma pranešime. Ji padidina galimybę fiksuoti lazerio impulsus dideliais atstumais pasitelkusi abiejose pusėse naudojamus aktyvius sinchronizuotus imtuvus, gebančius priiminėti ir siųsti signalus. Pasak NASA mokslininkų, esminė naujosios technologijos yra ypatingai jautrūs imtuvai ir „signalinių“ fotonų surinkimo iš foninės šviesos metodas.

Kol kas naujoji sistema buvo išbandyta tik Žemėje, tačiau jos kūrėjai tikisi netrukus išmėginti ją ir kosmose. Pasak jos kūrėjų, iš esmės šį metodą galima multiplikuoti iki bet kokių tarpplanetinių atstumų: viskas atsiremia tik į būtino teleskopo dydį. Mokslininkai apskaičiavo, kad impulso perdavimas iš Žemės į Marsą ar Jupiterį pareikalaus nedidelio, vos 1 m veidrodžio skersmens teleskopo Žemėje ir 15 cm skersmens teleskopo kosminiuose aparatuose, skriejančiose aplink šias planetas.

Didelio tikslumo lazeriai, veikiantys tarpplanetiniais nuotoliais, gali padėti mokslininkams tiksliau išmatuoti gravitacinius laukus ir nustatyti planetų branduolių struktūrą, sakoma pranešime. O tai savo ruožtu gali padėti nustatyti Visatos plėtimosi greitį, patvirtinti papildomų erdvės dimensijų egzistavimą ar sutaikyti kvantinę mechaniką su gravitacija, mano NASA mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(0)
(0)

Komentarai (5)