Žuvinto rezervate - rekordinis kiekis išskristi pasiruošusių gandriukų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Edmundas 2013-08-21 10:19
Per tą laiką Lietuvoje beveik išnyko visa smulkioji fauna. Kad naikina peles, žiurkes, yra gerai, bet jie sunaikina ir kitų paukščių jauniklius. Tikrai nebeprisimenu, kada mačiau pempių, kurapkų, beveik neliko kiškių. Nustokime globoti vieną rūšį, gamta turi tvarkytis pati.
Heksogenas 2013-08-21 18:40
Tiesos yra, bet tik dalis, kurapkos nyksta ir dėl kitų priežasčių.. Pvz būna lietuviai saugo, o kokie italai, prancūzai šaudo.. Kurapkom daug žalos daro ir pasikeitęs ūkininkavimas.. Atsimenu kai mažas buvau tėvai laikė karvę, ganydavo netolimoje pievoje prie upės, tai ten visad laukinės gėlės augdavom, niekas nešienaudavo natūrali užlieja pieva.. Dabar niekas nebelaiko gyvulių, pievos apėjo piktžolėmis, sumažėjo augalų įvairovė.. Seniau tas toks paprastas ūkininkavimas jau buvo susiliejęs su gamta.., o dabartinis su technika daro daug žalos.. Ištisi laukai vienos kultūros, nors yra parodyta, kad kiškiams reik gan didelės augalų įvairovės, todėl jie tokiose laukose negyvena.. O kur dar šienautė, kai pradeda pjauti nuo kraštų į vidurį.. Plius kitur šienaujama po keletą sykių vos atžėlus atolui fermos gyvuliams.., tai tokiose pievose gi nepasislėpsi..
immortallt 2013-08-21 22:55
Edmundai, kurapkos nuolat drąsiai vaikšto koks 500-1000m nuo naujos šiukšlių deginimo katilinės žiemomis. Ten yra pramoninis rajonas, daug mašinų, vaikšto žmonės ir pan. Miškas nuo ten tolokai, yra pievų. Ten pat ir zuikiu būna. Prieš porą savaičių Vilniuje mieste mačiau zuikį. Heksogenai, Lietuvoje dirbama 220,000ha žemės. Lietuvos plotas 65,200 kv.km Kiek tai yra procentaliai manau susikaičiuoti sugebėsi.
Edmundas 2013-08-22 09:17
Na, mano žemės sklype ir aplinkinėse teritorijose tik stirnos ir šernai vaikšto. Juos, beje, medžiotojai irgi "globoja" - visą žiemą grūdais peni, kad lengviau skerdienos būtų susiveikti. Tai vienas įsikišimas. Kitas - gandralizdžių elektrikai prikėlė kas 200-300 metrų, beveik visi yra užimti, o vadas tai reikia pamaitinti. Gal aš ir klystu, gal paveda atmintis, bet kol nebuvo įsikišta ir sutrikdyta pačios gamtos nustatyta pusiausvyra, įvairovė buvo didesnė.