Žuvinto rezervate - rekordinis kiekis išskristi pasiruošusių gandriukų  (4)

Kiekvienais metais vis daugiau baltųjų gandrų porų peri Žuvinto rezervate. Nepaisant žiemiškos pavasario pradžios, visas veisimosi laikotarpis šiam nacionaliniam paukščiui buvo palankus, tad užaugintų jauniklių skaičius - vėl rekordinis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rezervate 29 lizdus sėkmingai paliko 86 gandriukai


Dabar, kaip ir ankstyvą pavasarį, savame lizde ties Žuvinto rezervato direkcija stypinėja tik vienas gandras, atrodo, patinas. Patelė retkarčiais parskrenda iš gretimos pievos, tada nuleidę sparnus ir užvertę galvas abu džiaugsmingai sveikina vienas kitą balsiu kalenimu. Bet nakvoti lizde pasilieka tik vienas paukštis. Galbūt, gandrams tai paskutinės dienos prieš paliekant lizdą iki kito pavasario. Čia jie praleido daugiau nei keturis gražiausius metų mėnesius.

Iki pat Žolinių lizde buvo ankšta - sėkmingai užaugintiems keturiems jaunikliams lizde vos užteko vietos. Pradėję skraidyti dar liepos paskutinę savaitę, jie keliolika dienų gūžinėjo po paežerę, pievas ir ražienas, į lizdą grįždavo tik nakvoti. Galiausiai įgiję raudoną snapo ir kojų spalvą, jaunikliai susimetė į būrį su gretimų vadų gandriukais, tapo savarankiški. Dabar jie galutinai paliko savo tėvus ir gimtą lizdą.

Gandrams vasara buvo sėkminga


Šiai gandrų porai praėjęs pavasaris ir besibaigianti vasara buvo sėkmingi: jie parskrido labai vėlai, tik praėjus dviems savaitėms nuo pirmų gandrų registravimo. Tad porai neteko kęsti žiemiškų šalčių paskutinėmis kovo dienomis ir balandžio pirmoje pusėje.

Užtai anksti prasidėjusi vasara nešykštėjo šiltų orų, pakankamai drėgmės, gausių varliagyvių ir vabzdžių pievose. Ši pora neteko tik penktojo jauniklio, keturis užaugino sėkmingai. Tokių porų rezervate buvo devynios. Nei viename gandrų lizde nepavyko užauginti penkių gandriukų, o dvi poros perėjo nesėkmingai.

Vidutinė gandrų vada Žuvinto rezervate šįmet - trys jaunikliai. Tai vos mažesnis vidurkis, nei rekordiniais 2011 metais, bet buvo mažiau užimtų lizdų. Žuvinto pelkės pakraščiuose gandrų kasmet daugėja, ypač ryški gausėjimo tendencija matyti per pastaruosius šešerius metus.

Didžiausias tankumas Europoje


Žuvinto rezervatas yra bene vienintelė vieta šalyje, kur kasmetės gandrų apskaitos vykdomos jau daugiau, nei trisdešimt metų. Jos padeda suprasti visos lietuviškos gandrų populiacijos kitimo tendencijas. Per tą laiką visoje Lietuvoje gandrų porų beveik padvigubėjo nuo beveik 10 tūkstančių porų iki daugiau nei 19 tūkstančių porų 2009-2010 metais. Tiek jų suskaičiavo Lietuvos ornitologų draugijos nariai.

Galima būtų teigti, kad šįmet mūsų šalyje lizdus paliko apytiksliai 55 tūkstančiai jauniklių. Matant tokius pokyčius, atrodytų, jog Lietuvoje, kur baltųjų gandrų populiacija pati tankiausia Europoje ir gandrai neabejotinai daro įtaką kitų gyvūnų gausumui, išskirtinių apsaugos priemonių šiems paukščiams jau nebūtina taikyti.

Danguje - pulkai gandrų


Paskutinę rugpjūčio dekadą turėtų būti dienų, palankių migruojantiems gandrams. Saulėti ir šilti orai tinkamiausi sklandytojui baltajam gandrui, per dieną sugebančiam nuskristi iki kelių šimtų kilometrų. Pagavę kylančio oro sroves, gandrai nesunkiai pakyla į daugiau, nei kilometro aukštį. Tada vienu metu galima suskaičiuoti net kelis šimtus ratus sukančių sklajūnų. Tad verta pasidairyti į dangų - bene pavyks pasigrožėti tokiu reginiu.

Gandrų kalendorius labai glaustas: iki rugpjūčio pabaigos dauguma gandrų apleis perimvietes ir mūsų kraštą. Rugpjūčio 24-ąją, šv. Baltramiejaus dieną, švenčiamos gandrų išlydėtuvės.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (4)