Svajonių darbas - "lovonautika": NASA siūlo 5 tūkst. JAV dolerių per mėnesį už gulėjimą lovoje  (3)

Esate žmogus, kuris dienas su pasimėgavimu leistų ant sofos, žiūrėdamas televizorių? O gal su malonumu valandų valandas sėdite prie kompiuterio ir pliekiate žaidimus ar laiką leidžiate socialiniuose tinkluose? Tuomet esate tinkamas kandidatas į gerai apmokamą NASA tyrimą ir galbūt nuo jūsų priklausys žmonių kosminių kelionių ateitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA ieško savanorių, kurie lovoje tyrimų tikslais pragulėtų 70 parų. Eksperimento metu bus tyrinėjamas mikrogravitacijos poveikis žmogaus kūnui. Kiekvienas eksperimento dalyvis nekeldamas kojos iš lovos kas mėnesį uždirbs po 5 tūkst. JAV dolerių (apie 14 tūkst. litų). Kadangi projektas truks apie 2,5 mėn., už gulėjimą ir nieko neveikimą (žiūrėti TV, naudotis internetu ir kt. nemobilios pramogos – laisvai prieinamos) per tą laiką bus galimybė "užsidirbti" daugiau kaip 10 tūkst. JAV dolerių (apie 35 tūkst. litų). Džonsono kosminių skrydžių centre, Hiustone (Teksasas, JAV) iš pradžių teks pabūti porą savaičių. Per tą laiką reikės atlikti įvairias užduotis – mokslininkai stebės jūsų kūną normaliomis sąlygomis. Po to – 70 parų lovos režimas: 16 valandų per parą – šviesus paros metas, likusios 8 valandos – naktis. Eksperimento metu bus galima žiūrėti TV, naudotis internetu, skaityti knygas, priimti lankytojus. Eksperimento dalyviai bus maitinami taip, kad svoris išliktų stabilus. Lovoje bus galima net išsimaudyti! Vienintelės progos, kai bus galima pajudėti – kai mokslininkai atliks kaulų, raumenų, kraujotakos, virškinimo ir imuninės sistemos pokyčių testą. Arba, tyrėju pageidavimu, reikės daryti neseniai sugalvotus "atsakomųjų priemonių ir funkcionalumo" pratimus, kurių metu bus stebima , kaip tam tikri judesiai veikia raumenų dydį ir stiprumą, kaulų sveikatą, kardiovaskuliarinės sistemos funkcionalumą. Tačiau net ir tada teks gulėti lovoje – pratimus teks atlikti su specialiais treniruokliais.
Po 70 parų griežto lovos režimo – 14 parų reabilitacijos periodas, kad organizmas būtų sugrąžintas į normalią būseną. Jei visa tai jums skamba kaip svajonė, savo paraišką galite užpildyti čia. Tiesa, būtina sąlyga - JAV pilietybė.

"Lovonaute" save vadinanti Heter Arčuleta (Heather Archuletta) tokiuose eksperimentuose dalyvavo jau tris kartus.

"Esu labai aktyvi asmenybė, tad kartais išbūti lovoje būna labai sunku, tačiau daugelis mūsų tai darome vardan kosminių tyrimų ateities, - rašo mergina savo tinklaraštyje. – O pinigai... yra... iš kurios pusės bepažvelgsi – puikūs. 5 tūkst. JAV dolerių per mėnesį yra labai geras variantas, jei esi ką tik studijas baigęs absolventas ir dar nespėjai susirasti darbo, arba ieškaisi naujo darbo, arba tiesiog kraustaisi iš proto dėl kosminių tyrimų."

Panašius eksperimentus atlikinėja ir Europos kosminė agentūra ESA. "Gyvenimo ir fizinių mokslų programa" atliekama Tulūzoje (Prancūzija).

Vis dėlto, nors toks pasiūlymas skamba kaip lengvai gaunami pinigai, tai toli gražu nėra malonus pogulis, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Per ilgą laiką mikrogravitacija žmogaus organizmui turi rimtos įtakos. Be normalios gravitacijos kraujas sunkiai teka žemyn ir gana pavojingais kiekiais tvenkiasi viršutinėse kūno dalyse – taip pat ir veide, rankose. Tos kūno sritys pastebimai patinsta.

Be gravitacijos padidėja ir žmogaus ūgis.

Kūno masė dažnai krenta dėl raumeninio audinio sunykimo; kojų venos ir arterijos susilpnėja, gali išsivystyti anemija. Bene rimčiausias iššūkis – kaulų kalcio praradimas. Mikrogravitacijos sąlygomis kalcio netenkama 10 kartų sparčiau nei garbingo amžiaus žmogui susirgus osteoporoze.

Po ilgų misijų Žemėn grįžę astronautai pasakoja apie visaapimantį silpnumo jausmą ir išsiderinimą, nors organizmo funkcionalumas po savaitės būna beveik toks pat, kaip iki skrydžio.

Mikrogravitacijos įtaką organizmui NASA tyrinėja jau 25 –erius metus. Imituoti nesvarumo (mikrogravitacijos) būklę ir aplinkas Žemėje yra sugalvotas ne vienas būdas. Skirtumas tas, kad eksperimentai gali būti vykdomi tik labai trumpą laiką. Pavyzdžiui, mėtant daiktus iš didelio aukščio, jie mikrogravitacijos būseną patiria tik keletą sekundžių. Kiek ilgesni – iki 30 s – eksperimentai gali būti atliekami specialiuose lėktuvuose.
(12)
(0)
(2)

Komentarai (3)