Ar Marso kolonistai galėtų susilaukti vaikų?  (0)

Organizacija „Mars One“ ketina 2023 metais nusiųsti keturis žmones į Marsą – du vyrus ir dvi moteris. Ar kitoje planetoje apsistoję žmonės galėtų susilaukti vaikų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medikai teigia nežinantys, ar moterys galėtų tapti nėščios ir pagimdyti Marse, rašo Space.com. Įtakos tam gali turėti ne tik mažesnė planetos trauka (ji sudaro 38 proc. Žemės traukos). Dar svarbesnis klausimas – kokią įtaką kūdikių vystymuisi turėtų radiacija, mat kukli Marso atmosfera praktiškai nesuteikia apsaugos nuo didelės energijos dalelių.

NASA „Ames“ tyrimų centro radiacijos biofizikas Tore Straume‘as anksčiau skelbtoje ataskaitoje nurodė, kad apsisaugoti nuo Saulės žybsnių metu išspjautų dalelių padėtų ir kelių centimetrų storio danga. Taigi žmonėms po žybsnio užtektų pasislėpti gyvenamojoje patalpoje.

Bet kur kas didesnę grėsmę kelia kosminė radiacija. Ankstesni primatų tyrimai parodė, kad net mažos dozės jonizuojančios radiacijos gali sunaikinti kiaušialąstę jau įpusėjus nėštumui. Jei tai galioja ir žmonėms, tuomet tarpplanetinio skrydžio metu ar atmosferos neturinčioje planetoje gimusi mergaitė veikiausiai jau gimtų nevaisinga.

Taip pat radiacija gali pakenkti spermai. Taigi kosmose ar Marse gimęs kūdikis galėtų turėti išsigimimų. Nėštumo laikotarpiu ląstelės dauginasi labai sparčiai ir vienintelės ląstelės pažeidimas gali turėti rimtų pasekmių (pvz., jei tai ląstelei buvo lemta tapti smegenų ar kito svarbaus organo dalimi).

„Savaime suprantama, pirmiausia mes atliksime bandymus su gyvūnais, – teigia „Mars One“ medikų komandos vadovas Norbertas Kraftas. – Tik gavę šiuos rezultatus pradėsime galvoti apie žmonių nėštumą.“

Visgi vargu ar misijos organizatoriai sugebės suvaldyti kitoje planetoje apsistojusius žmones – jei šie patys nuspręs atlikti tokį eksperimentą, beliks tik juos stebėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(1)

Komentarai (0)