Pietų ašigalyje prieš savaitę užfiksuota rekordinio dydžio ledo kepurė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Verslininkas 2013-09-23 13:13
Logiskai mastant gaunasi kad apacia sala o virsus syla? sekant ivikius europoje jauciasi jog siluma pereina i virsu, ar cia tik jausmas toks? kaip yra is tikruju?
ZmogZ 2013-09-23 13:35
Nesąmonė, konspiratorių kliedesiai, juk vyksta globalinis atšilimas, jau prieš kelis metus pakilo vidutinė temperatūra keliais laipsniais ir užtvino visos žemumos. Nesvarbu, kad taip nebuvo bet aš vistiek teisus nes jūs tiesiog nekenčiat baltųjų meškų ir jums patinka korporacijų teršalai.
Fobus 2013-09-23 13:46
"dengė vidutiniškai 18,7 kvadratinių kilometrų ploto ledo kepurė" Neturėtų būti milijonai, ne milijardai? Ir šiaip iš straipsnio nieko neaišku, kiek būta to ledo praėjusiais metais, ir koks gi tas rekordas, nes pateikta krūva skirtingų skaičių. Rekordas yra 18,7 mlrd. ar 19,51 mln.? Tai yra visp žiemos sezono ar mėn. rekordas? Kažkokia painiava... Kitas dalykas, koks to ledo storis? Šilta vasara ploną ledą gali labai staigiai nutirpdyti, ir mes vėl prie rekordinių žemumų.
immortallt 2013-09-23 14:53
Pirmi du panašu net straipsnio neskaitė..
Verslininkas 2013-09-23 15:00
o tau svarbu savo postu skaiciu pakelt? tipo jeigu perskaiciau straipsni tai pagal tavo ismone turiu uzduot klausima butent kas susije su straipsniu? ar su skaiciais pateiktais straipsnyje? nepastebejai kad tavo komentaruose egistuoja pastovus pesimizmo-sarkazmo misinys? atsibusk viena diena iseik i lauka ir nustok kabinetis prie kiekvieno komentaro.
immortallt 2013-09-23 15:10
Atsakymas į tavo klausimą: "Beje, vėjai Antarkties ledo susidarymo procesuose turi daugiau įtakos nei oro temperatūra ar vandenynų srovės, pažymi mokslininkai straipsnyje, kuris publikuotas dar beveik prieš metus (2012 m. lapkričio 11 d.) žurnale "Nature Geoscience"." Temperatūra pietiniame pusrutulyje gali būti net didesnė nei buvo, tai tavo klausimas nekorektiškas. Perskaitytum straipsnį, nekiltų tokių klausimų. Jo aš tas pesimistas, kuris rėkia, kad gyvenimas šūdas, Lietuvoje gyvent neįmanoma, technologinio progreso nėra ir mus išgelbės tik anglių kūrenimas.
punktyras 2013-09-23 15:10
Taip, klausimai ir komentarai turėtų būti susiję su straipsnio komentarais. Papliurpimui apie ūkį ir bites yra kitos vietos.
Verslininkas 2013-09-23 15:33
Ok mano klaida kad sumaisiau veja pucianti nuo kitu zemynu i jura, nes nebuvo parasyta. normaliai paskaicius galima suvokt kad kalba eina apie veja kuris pucia nuo pacios antarkties link vandenyno todel susikuria ledynai, bet mano klausimas buvo is visai kitos temos, juk realiai pagal toki scenariju kad vejas pucia nuo uzsalusios vietos i vandenyna ir jei jis yra pagrindinis faktorius susidarant didesniam kiekiui ledo, nei tarkime temperaturos 1-2 laipsniai, turetu tada ir virsuje susidaryt didesne kepure, ar as klystu? arba ten tada yra kitaip su vejais? ar ten jau kiti desniai? esme kad as paklausiau siek tiek placiau nei ten kazkoks kvailas skaicius, kiek ten tu milijonu kvadratu ploto tas ledas, ir del to iskarto atsiranda kazkas kas stebi ne straipsnius bet pacius komentuotojus. taip kad peace. nes taves uz advokata niekas neprase cia buti, tuo labiau kad klausimas ganetinai susijes su straipsniu.
perihellis 2013-09-23 16:31
tai kad aiškiau, nei aiškiai buvo parašyta apie tą vėją..
Verslininkas 2013-09-23 17:03
Tai gerai paaiskink kodel tada virsuje nesidaro didesnes tos ledo kepures? juk ten irgi vejai turetu buti pagal ideja.
blizzard 2013-09-23 17:11
Ne taip supratai straipsnį, šitas straipsnis skirtas plačiąjai visuomenei, kuri daug neklausinėja. Šio straipsnio esmė yra parašyta antraštėje ir jeigu į ją būtų įterpta tie pateikti skaičiai, tai straipsnio skaityti išvis nereikėtų. Tai gal tokį pasiūlymą jeigu galima portalo administracijai, jūs tik antraštes sudėkit ir viskas, pagalvokit patys, dar mažiau darbo nei dabar (nereikės teksto copy paste), dar mažiau resursų, daugiau ploto - daugiau naujienų sutalpinsit, įnovatyvi įdėja.. O ir mum paprastiem skaitytojam bus žymei paprasčiau. Nes jau dabar dauguma tokių straipsnių, kad gali komentuot net neperskaitęs..
Shinigami 2013-09-23 17:35
Pietų poliuje yra Antarktidos žemynas apsuptas vandenynų. Tuo tarpu šiaurės poliuje yra Arkties vandenynas, apsuptas žeminų. Kitaip sakant Šiaurės ir pietų poliai yra visiškos priešingybės.
Verslininkas 2013-09-23 21:36
Nu ok siuo atveju skiriasi, bet is esmes logiskai mastant zeme turetu greiciau uzsalti nei vanduo, ar as klystu? ta prasme ji greiciau turetu suledet, nes vistik stovintis daigtas sala greiciau nei judantis, ir apskritai tarkime upe daug sunkiau uzsala nei bala kazkokia, o jeigu pucia vejai tai dar logiskiau butu manyt kad vandenynas turetu apskritai labai sunkiai salt, todel virsuje turetu uzsalt greiciau. p.s. as cia neziuriu i tai jog virsus yra galbut labiau palinkes i saules puse, bet velgi logiskai mastant jeigu jis labiau palinkes tai tam tikru metu jis turetu stipriau uzsalt ir stipriau atsilt. vienu zodziu....
Shinigami 2013-09-23 23:35
Šita turbut geriau jau koks meteorologas ar geografas turėtu žinoti, bet mano spėjimas butu, kad įtaką gali turėti reljefas. Nors ne pačioje Arktyje, bet žeminuose aplink Arktį auga medžiai kurie užstoja vėją ir kuo toliau nuo Arkties tuo medžiai aukštesni. Gyvena žmonės kurie išskiria šilumą (namai, automobiliai, pramonė). Bei Atlanto vandenine yra aktyvi tektoninė zona kur skiriasi dvi tektoninės plokštės. Todėl išsiskiria nemažai šilumos. Kitas dalykas, žemė yra tamsi todėl gerai sugeria saulės šviesą. Antarktį supa vandenynai todėl saulė taip ne įšildo vandens. Tuo tarpu Arktį supa žeminai, kuriuos saulė įšildo. Todėl ledas ir sniegas yra labiau tirpdomas iš kraštu lik šiaurinio poliaus. Kitaip sakant, nors Arkties vėjai ir bando šaldyti, bet saulės šiluma šildanti neapsnigtą žemės plotą tirpina prie jos esanti apsnigta žemės plotą. Šita priežastis gal net ir svarbiausia.
Verslininkas 2013-09-24 01:34
Labai aciu, dabar daug aiskiau, ir praktiskai logiskiausias paaiskinimas
perihellis 2013-09-24 15:51
http://www.technologijos.lt/upload/imag ... sroves.jpg dar ir šis piešinys gerai paaiškina. Paminėti yra itin šalti vėjai, o čia matosi, kad pačioje šiaurėje yra šiltų srovių, o pietuose nėra. Čia jau truputį kitaip veikia, nei upeliukas ar ežeriukas, nors norint itin tiksliai išsiaiškint reiktų labiau pasigilint. edit: dar vienas link'as http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... ja/S-11547