"Jėzaus" efektas: ant skysčio paviršiaus šokinėjantis to paties skysčio lašas (Video)  (2)

Atrodo magiškai, bet tai – tikrovė. Įsivaizduokite, kad į balas, ežerus, upes ir jūras krintantys lietaus lašai, užuot grimzdę į išvardintus vandens telkinius, nuo jų atšoka. Taip juk nebūna! Bet jau yra. Lašus skysčio paviršiumi "šokinėti" ir "vaikščioti" išmokė Danijos technologijų instituto ir Masačiusetso technologijų instituto (MIT) mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo siužete nufilmuotas silikoninės alyvos lašelio šokis ant silikoninės alyvos balutės paviršiaus. "Jėzaus" efektą sukuria vibracijos skysčio viduje: skysčių paviršiams susilietus, vibracijų bangos atmuša nusileidusį lašelį, ir susidaro įspūdis, kad lašelis "šokinėja" ar net "vaikšto" (tolygiai juda negrimzdamas) skysčio paviršiumi.

Lašeliai demonstruoja tai, kas gamtoje yra gana "kvantiška". Tyrėjai mano, kad šuoliuojančių lašelių tyrimai paskatins sutelkti daugiau dėmesio vadinamajai pilotinei-bangų dinamikai (angl. – pilot-wave dynamics). Tai – kvantinės sistemos teorija, aprašanti, kaip mikroskopinės dalelės juda kartu su jas lydinčiomis bangomis.

Tyrimų rezultatai publikuoti žurnale "Physics of Fluid".


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)