Lenkijos istorikas W.Roszkowskis: nėščią moterį žaginančio kario skulptūra neprasilenkia su realybe

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2013-10-22 10:27
Skulptūra vertinga kaip meno kūrinys. Manau, nepakenktų panašią pastatyti kur nors katedros aikštėj. Jauni žmonės nesupranta, kas yra karas. Formuojasi visokios fašistinės grupuotės ir kitokios atmatos...
Arns 2013-10-22 11:07
.
šakės 2013-10-22 11:26
Abi pusės turėjo koncentracijos stovyklas ir žmonių naikinimą pagal kategorijas. Jei manai, kad SSRS neturėjo sisteminio žmonių naikinimo, paklausk žmonių, kurie buvo lageriuose. Pamatysi, kad ne ką nusileido naciams. EDIT: bet nugalėtojų niekas neteisia.
Edmundas 2013-10-22 11:44
Būtent. Nacių nusikaltimai po karo visuotinai pasmerkti, nusikaltėliai persekiojami, o prieš stalinizmo nusikaltimus visi užsimerkė, nes juk sąjungininkas.
Arns 2013-10-22 11:46
.
kestutisz 2013-10-22 11:52
Paminklas ne nusikaltimams, o atminimui apie juos (aukas).
slack 2013-10-22 11:55
kaip tai neteisia ? Juk dabar vyksta visokie procesai dėl Katynės. be to norima sulyginti komunizmo ir nacizimo nusikaltimus. Ir Rusija nėra nugalėtoja. Rusija pralaimėjo šaltąjį karą.
Arns 2013-10-22 12:11
Shinigami 2013-10-22 12:27
Paminklas ar ne paminklas. Net istorinė knyga apie tai bus dviprasmė ar triprasmė ar net daugiau prasmių. O kokia prasme kas pasirenka tai jau jų pačių reikalas. Nes dažniausiai prasmė pasirenkama taip, kad galėtum pateisinti savo veiksmus. Vokiečiai neturėjo tokių paminklų, bet tai A.H. nesutrukdė sukurti nacistinės armijos. Nes paprasčiausiai rado kitokių pasiteisinimų. O kai nori pasiteisinimus visada sugalvosi. Tad tokia statula nieko ne aukština, o tiesiog parodo praeiti kaip ir istorijos vadovėlis. O gal Arns norės pradėti deginti istorijos vadovėlius? Nes jie kelia rasinę, tautinę ir kitokias nesantaikas ir neapykantas.
smalsus 2013-10-22 12:30
turbūt nesupranti, kaip būtent tokie svarstymai tampa dviprasmiškais objektais. 1) skaudaus įvykio eskalavimas skatina tautinę/rasinę neapykantą net praėjus daug laiko Tau jau tikrai patilet su tokiu avataru
Kaunas 2013-10-22 12:44
" ir tą nusikaltimą palaikantys galėtu lygiai taip pat rinktis ir versti jo prasmę visai kitaip." Ka tu cia nusisneki. Kaip imanoma toki nusikaltima - nuzmogejima aplamai palaikyt? Vien tokios idejos palaikymas yra nusikaltimas.
Arns 2013-10-22 13:13
Kaunas, tavo komentaras lyg iš medžio iškritus. Nežinai jog nemažai nacistuojančių asmenų viešai gailisi jog "pritrūko laiko" išvalant planetą nuo žydų ar slavų. Bet kokį partizanavimo veiksmą, kuriuo žudyti civiliai pateisina, nes jie buvo labiau provalstybinių nei propartizaniškų pažiūrų. Tad kurti dviprasmiškus teiginius yra tiesiog galvos kišimas į žemes nuo problemų, o ne spręsti jas. Kaip istorija moko, toks neveiklumas ankščiau ar vėliau suskaldo visuomenę. smalsus, pats pagalvok ką toks paminklas simbolizuoja? Ogi priminimas jog tarybinis kareivis siekia prievartauti žmones (atminkime silpną švietimą, kuris neįdiegęs tikrojo istorijos vaizdo, palieka tautosakai įprasminti paminklų prasmę. O kaip žinia, emocijos dažnai stipriai nutolsta nuo istorinės tiesos, taip paskatindami neapkęsti tam tikros visuomenės grupės, tautos ar rasės atstovus). Shinigami, tavęs visai nesupratau. Iš tikro naciai neturėjo realių paminklų, bet jie turėjo mistinius paminklus, kuriais pasiekė tas kryptis, kurias visi žinome. a) į valdžią atėjo pasinaudodami krize, dėl kurios apkaltino žydų siono sąmokslą prieš vokiečių tautą (pogromai jau nuo viduramžių buvo praleidžiami pro pirštus, kaip ir kaltinimai žydams dėl maro/bado/neturto) ir neapykanta praradus orumą per I-ąjį pasaulinį karą (kas vėl gi buvo itin eskaluojama, ir tautoje siekė padaryti gėda už vyrų silpnumą) b) įtvirtinti savo valdžią, grėsmės simboliu pasirinkdami apdegusį Reichą, kurį esą padegė komunistai. Taip išsireikalaudami visuomenės palaikymo, demokratijos iškeitimui į diktatūrą. Siekdami "apsaugoti valstybę nuo dar vieno gaisro" tam tikras visuomenės grupes paskelbdami už visuomenės ribų c) įstrigus karui, paskelbtas "galutinis tikslas", siekiant sunaikinti sionistus, ir susigrąžinti prarastą sėkmę vedant arijų tautą į pergalę. Taip prie pogromų, prie getų naikinimo (nutuokiant kur iškeliauja jų gyventojai) paskatino prisidėti visą visuomenę. O toji įtikėjo, kad visos kalbos, sklandžiusios dar nuo nacių išrinkimo, jog su žydais susivienijo ir komunistai (antihitlerinės koalicijos susidarymas, nulėmė visų pirma nacių blitskrieg sustabdymą) ne iš piršto laužti... Tad ar vien fizinio paminklo nebuvimas tikrai nieko nelemia?
kiesza 2013-10-22 13:54
Geriau rusas ant pilvo, nei amerikietis virš galvos. Toks posakis buvo nusistovėjęs kai reichas jau buvo nugalėtas ir buvo like tik formalumai, o jav degino, sprogdino jau užimtumą miestus. O atsirasti darkarta europoje tokiam žmogui kaip AH tiesiog neįmanoma dėl dabartinės švietimo sistemos.. Vokiečiai slėpė žudynes, o sovietai gan akivaizdžiai galabijo, vien žinant ukrainiečių genocidą kyla klausimas kas buvo žiauresni ?arijai ar sovietai
Shinigami 2013-10-22 14:54
Arns, parašiau tai ką tu pats parašei. Kad naciams ir kitiems asmenims kurie nori kažką pažeminti ar nužudyti jokių paminklų buvimas ar nebuvimas įtakos ne padarys. Nes tai tik pasiteisinimas, o ne priežastis. Bus toks paminklas, apkaltins paminklą. Nebus paminklo apkaltins kažką kita. Bet vis tiek darys savo. Todėl šitas paminklas nei kažką skatina, nei yra paniekos simbolis.
Arns 2013-10-22 15:01
Shinigami, be visuomenės palaikymo, tokių asmenų veikla ar ketinimai kriminalizuojami. Jei daugumai tai tampa priimtina, jie gali įgyvendinti savo užmačias. Juo labiau, kad pasaulis kosmopolitiškėja, tad visuomenės pakantumas ir atsparumas agresijos kurstymui, tuo saugesnis pasaulis. O dirbtinis visuomenės kiršinimas puikiai suveikia nevienalytėje istorinėje sąmonėje. Nes tik būtent tokius lengva įtikinti fanatizmu.
Vytax 2013-10-22 15:23
Na aš irgi tokią skulptūrą vertinčiau labiau kaip meno kūrinį. Kurio paskirtis ir yra būtent atkreipti dėmesį. Kaip ir tas pas mus Vilniuje esantis „vamzdis“ šalia Neries. Būtų ten ne vamzdis, o „normali“ eilinė skulptūra ir dar už „normalią“ kainą - niekas jos nebežinotų. O atkreipti dėmesį reikia į tai, kad demonstruoti istorinį paveldą be istorinio konteksto šiuolaikinėje aplinkoje yra neprasminga. Kaip ir pas mus tos žaliojo tilto skulptūros. Senajai kartai tos skulptūros gal kažką ir reiškia, jaunajai - tai tiesiog nelabai dailūs žalvariniai „balvonėliai“. Taigi akivaizdu, kad tokio paveldo vieta yra muziejuose, greta to paties laikmečio eksponatų ir to laikmečio dvasią nušviečiančių gidų. Beje ši skulptūra buvo pastatyta šalia sovietinio tanko memorialo: http://www.youtube.com/watch?v=U7iP_3d3j0M
Arns 2013-10-22 16:31
Vytax, tu labai banaliai vertini visuomenės sąmonę. Maždaug konstrukcija tokia, kad tą išėmei, to nepasakei, ir praeis... Žaliojo tilto skulptūros privalo likti, nes be jų tiltas nebebūtu toks koks buvo. Lygiai toks pat istorinis kaip Gedimino bokštas, Trakų pilis, Pažaislio vienuolynas ar pan. Visas tiltas su skulptūromis yra ansamblis atspindintis pastatymo laikmetį. Juo labiau skulptūros ar jų pastatymo vieta nėra įžeidžiančios. Viso pasaulio miestai-perlai būtent pasižymi kuo geresniu išsaugojimu praeities paveldo. Taip neretai sutinkamas tokių laikmečių paveldas, koks nesvetinguose kraštuose specialiai naikinamas. Pvz Praha, nepaisant skirtingų ideologijų ir karų, kas buvo išsaugojo būdingiausią ir vertingiausią skirtingų laikmečių paveldą. Ir vien tai puošia ir garsina miestą. O toks isteriškas istorijos vertinimas, net protingus asmenis neretai paverčia juokingais: http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=62340949 Minima šventė, ir minimi įvairūs laikotarpiai. Hitlerinis truko vos 3 metus, sovietinis beveik 50 metų. Ir Šiauliuose neveikė hitlerjungendo organizacija. Tuo tarpu pionieriškąjį laikotarpį praaugo bent dvi kartos, ir dabar istorinėje sąmonėje norima ištrinti vos ne visą tą laikotarpį. Nors net garsiuoju nesusipratimo įstatymu skelbiama, jog viešoje vietoje, edukaciniais tikslais leidžiama vaizduoti. Tačiau anot davatkiškos cenzūros, gal greitai visos tėvų, senelių jaunystės nuotraukos bus uždraustos, dėl galimų sovietinių apraiškų jose? Juokinga? Gal. Bet toks aukštų politikų nesupratingumas ir isteriškas reagavimas neįsigilinus į turinį, juoką greitai nubraukia. Tad skirkime kas yra kas. Juokinga būtu šiais laikais svarstyti apie ano laikmečio paminėjimo paminklo statymą. Juk jų laikas jau praėjo. Tačiau tai nereiškia jog reikia šalinti visus ženklus. Reikia atskirti vertingą paveldą nuo tiesiog ano laikmečio relikto (taip pvz Vilniaus Sporto rūmai turi didesnį ir reikšmingesnį paveldą nei koks daugiabutis, statytas 1954 m. nors pastarasis ir senesnis).
Kiškis 2013-10-22 18:20
Pvz, Utojos saloje irgi reikėtų pastatyti menišką išdidžiai su ginklu stovinčio Breiviko skulptūrą ir dar keliasdešimt lavonus vaizduojančių skulptūrų. Kad visi aukas prisimintų.
dzedajus! ;D 2013-10-22 19:56
Eikit po krūmais slėptis, komunistai. Skulptūra yra skulptūra, toliau jau yra tik tavo paties reikalas kokias prasmes jai prikabinsi. Bet faktas lieka tas, kad komunistų pusėje prievartavimų buvo bent keliasdešimt kartu daugiau negu nacių pusėje ir jokie verksmai ir rėkavimai to nepakeis.
AF 2013-10-22 20:07
O jau demogogų demagogas.