JAV priežiūros institucijos ruošiasi uždrausti sveikatai pavojingus riebalus maisto produktuose  (0)

JAV priežiūros institucijos praėjusią savaitę ėmėsi veiksmų, kad iš maisto produktų, tokių kaip margarinas, mikrobangų krosnelėse paruošiami spraginti kukurūzai arba šaldytos picos, būtų pašalintos žmonių arterijas užkemšančios transriebiosios rūgštys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasiūlymu, kurį pateikė JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA), siekiama sumažinti širdies ligų riziką ir su ja susijusį mirtingumą. Pagal jį numatoma maisto pusfabrikačių gamintojus naudoti saugesnius mononesočiuosius arba polinesočiuosius riebalus.

Tačiau šis draudimas neįsigalios iš karto – pirmiausiai turės būti paskelbtas 60 dienų laikotarpis, per kurį pasiūlymas gali būti komentuojamas, prieš jį galutinai patvirtinant. FDA taip pat tikisi sulaukti atsiliepimų iš pramonės įmonių, siekiant išsiaiškinti, per kiek laiko jos galėtų pakeisti savo gaminių sudėtį.

Jeigu šis sprendimas įsigaliotų, tepūs hidrinti riebalai, gaminami prisotinant skystą aliejų vandenilio, būtų laikomi maisto priedais, o juos naudoti maisto produktams gaminti būtų galima tik gavus specialų priežiūros institucijų leidimą.

FDA nurodė, kad „nuo 2006 metų, kai informacija apie transriebiųjų rūgščių kiekį buvo pradėta skelbti maisto produktų mitybinės vertės lentelėse, transriebiųjų rūgščių vartojimas tarp Amerikos vartotojų sumažėjo nuo 4,6 gramo per dieną 2003 metais iki maždaug 1 gramo per dieną 2012-aisiais“.

FDA komisarė Margaret Hamburg sakė, kad nors transriebiųjų rūgščių vartojimas pastarąjį dešimtmetį mažėjo, dabartinis vartojimo lygis tarp amerikiečių „tebekelia didelį susirūpinimą dėl visuomenės sveikatos“.

Jeigu transriebiosios rūgštys būtų pašalintos iš amerikiečių valgiaraščio, tai „galėtų leisti išvengti 20 tūkst. papildomų infarktų ir 7 000 mirčių nuo širdies ligų kiekvienais metais“, aiškino ji.

FDA argumentavo, kad jos sprendimas nebūtų taikomas transriebiosioms rūgštims, kurių natūraliai būna kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose. Jis būtų taikomas tik dirbtiniams hidrintiems riebalams, kurių dedama į smarkiai perdirbtus maisto produktus.

Tokių riebalų dažnai pridedama siekiant pagerinti skonį ir padidinti vartojimo laikotarpį produktams, tokiems kaip sausainiai, pyragai, tortų glazūra, traškučiai, trapučiai, spurgos, picos, margarinas, grietinėlė kavai ir kai kurie javainiai.

Transriebiųjų rūgščių vartojimas didina vadinamojo blogojo cholesterolio – mažo tankio lipoproteino (LDL) – kiekį kraujyje, kuris yra vienas iš pagrindinių veiksnių, didinančių vainikinių širdies kraujagyslių ligų riziką.

Kaip nurodo Ligų kontrolės ir prevencijos centrai, šios ligos yra pagrindinė mirties priežastis Jungtinėse Valstijose.

Daugelis maisto gamintojų savanoriškai sumažino transriebiųjų rūgščių savo produktuose, įsibėgėjus ligų prevencijos kampanijai, perspėjančiai apie šių medžiagų keliamą pavojų.

„Tačiau nemažoje dalyje produktų tebėra iš dalies hidrintų riebalų, kurie yra pagrindinis transriebiųjų rūgščių šaltinis smarkiai perdirbtame maiste“, – sakė FDA komisarės pavaduotojas maisto produktų ir veterinarinės medicinos reikalams Michaelas Tayloras.

„Gali prireikti laiko“, kol maisto gamintojai ras būdų, kaip pakeisti savo gaminių sudėtį, atsižvelgiant į naujus reikalavimus, pridūrė jis.

Turės būti „moksliškai pademonstruota, kad yra pagrįstas tikrumas, jog to ingrediento vartojimas nesukelia žalos“, M.Tayloras sakė žurnalistams.

„Bendrovės galės laisvai apeliuoti, tačiau jos turėtų atitikti tuos griežtus saugumo standartus“, – pridūrė jis.

Vartotojų organizacijos gyrė FDA pasiūlymą kaip didelį žingsnį į priekį.

„Dirbtinės transriebiosios rūgštys yra unikaliai stiprus širdies ligas skatinantis veiksnys, ir šiandienos pranešimas paspartins jų galutinį išnykimą iš maisto pasiūlos, – sakė Viešojo intereso mokslo centro vykdomasis direktorius Michaelas Jacobsonas. – Transriebiosios rūgštys ne vien nesaugios – jos visiškai nėra būtinos. Daugelis didelių ir mažų bendrovių perėjo prie sveikesnių aliejų per pastarąjį dešimtmetį.“

Maisto pramonės atstovai sakė bendradarbiausiantys su FDA.

„Vartotojai gali būti tikri, kad jų maistas saugus ir kad mes tikimės toliau dirbti su FDA, siekdami geriau suprasti jų susirūpinimą, ir kad mūsų pramonė geriau tarnautų vartotojams“, – sakoma Bakalėjos ir gastronomijos produktų gamintojų asociacijos pranešime.

Mitybos ekspertai ir gydytojai gyrė FDA sprendimą, tačiau perspėjo, kad vartotojai vis tiek turėtų rūpestingai reguliuoti sočiųjų riebalų ir cholesterolio vartojimą.

„Jeigu – ir kada – maisto gamintojai pakeičia savo produktų sudėtį, pašalindami transriebiąsias rūgštis, jie dažnai pakeičia hidrintus riebalus produktais, tokiais kaip kokoso riešutų aliejus ir palmių aliejus, kuriuose irgi yra daug sočiųjų riebalų“, – pabrėžė Kvinipiakų universiteto klinikinio gydymo profesorė adjunktė Dana Angelo White.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(3)

Komentarai (0)