Lęšis, sujungiantis žmogaus ir vabzdžio regėjimą  (0)

Ohajo valstijos universiteto mokslininkų išrastas lęšis sujungia žmogaus akies fokusavimo galimybę kartu su plataus kampo vaizdu, kokį mato vabzdžiai tam, kad užfiksuotų „gilesnį“ vaizdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis išradimas ateityje gali padėti sukurti išmaniuosius telefonus, kurių fotografavimo kokybė prilygs skaitmeninėms kameroms. Šis išradimas taip pat galėtų būti pritaikytas chirurgijoje ir leistų daktarams apžiūrėti vidinius žmogaus organus aiškiai kaip niekada anksčiau.

Inžinieriai šį patentuotą lęšį pristatė tarptautinėje konferencijoje „Technical Digest of the 25th IEEE“.

„Mūsų akis gali fokusuotis į objektus, o vabzdžio akis tokios galimybės neturi, bet yra sudaryta iš mažų komponentų, kurie suteikia gerokai platesnį vaizdą. Mes galime sujungti abu“, – sako biomedicinos inžinerijos docentas Ohajo universitete Yi Zhao.

Lęšis leidžia žiūrėti plačiai, bet tuo pat metu juo galima fokusuoti vaizdą, kaip tai daro žmogaus akis: kai priartinamas tam tikras objektas, už jo esantieji atrodo neryškūs.

Y.Zhao lęšis yra pagamintas iš lankstaus skaidraus polimero ir pripildytas specialaus skysčio, panašaus į tą, koks yra žmogaus akies viduje. Tiksliau, tai kelių kupolo formos skysčių lašų derinys. Kiekvienas skysčio kupolas yra reguliuojamas, todėl, kai skystis pumpuojamas į ir iš lęšio, skirtingos jo dalys plečiasi ir traukiasi ir keičia bendrą formą, o tokiu būdu – lęšio kryptį.

Ši formą keičianti strategija yra kažkuo panaši į tai, kaip akies raumenys pakeičia audinio formą tam, kad sutelktų dėmesį, ir visiškai skiriasi nuo tos, kaip veikia kameros ir mikroskopai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)