Žemiau kaklo paralyžiuotiems žmonėms viltį judėti suteikia liežuvis (Video)  (0)

Tikimasi, kad ateityje paralyžiuoti žmonės savo vežimėlį galės vairuoti vien judindami liežuvį. Tokio valdymo metodo pagrindiniai elementai – per liežuvį perveriamas auskaras su magnetiniu antgaliu, primenantis papuošalą, tačiau veikiantis kaip vairalazdė ir belaidis ryšys. Mokslininkai tikisi, kad jų išradimas padės neįgaliesiems tapti mobilesniais, labiau nepriklausomais nuo aplinkinių žmonių pagalbos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį mokslininkai paskelbė, jog 11 žemiau kaklo paralyžiuotų žmonių labai greitai išmoko liežuviu naudotis savo vežimėlio valdymui – jie sėkmingai įveikė kliūčių ruožus su gausybe posūkių, o taip pat valdė kompiuterį, rašo naujienų agentūra AP.

„Tai yra labai galingas įrankis, nes jis labai intuityvus. Pirmą kartą, kai juo naudojausi, žmonės manė, kad aš tą darau jau kelis metus“, - sakė vienas iš tyrimo dalyvių, 39 metų Jasonas DiSanto, kuris dėl stuburo smegenų pažeidimo nevaldo savo galūnių.

Mokslininkų iš Atlantos ir Čikagos (JAV) grupė savo išradimą - „Tongue Drive System“ - lygino su viena iš šiuo metu dažniausiai naudojamų pagalbos neįgaliesiems technologijų, vadinamų „trauk ir pūsk“, kurią naudotojai valdo kvėpuodami į vamzdelį. Pacientai savo liežuviu vežimėlį valdė taip pat tiksliai, tačiau šiek tiek greičiau – ir rinko vidutiniškai tris kartus daugiau taškų kompiuteriniuose žaidimo formos testuose, sakė tyrimo vadovas, Džordžijos technologijų instituto Bionikos laboratorijos vyr. mokslininkas Maysamas Ghovanloo.

Tyrimas, kurio rezultatai publikuoti leidinyje „Science Translational Medicine“, yra vienas iš pirmųjų žingsnių į technologijos panaudojimą realiomis sąlygomis – mokslininkai sistemą išbandė tik laboratorijos sąlygomis. Prieš pradedant komercinę sistemos gamybą reikia atlikti ir platesnio masto bandymus realiomis sąlygomis. O kai kuriems pacientams poreikis į liežuvį įsiverti auskarą gali būti nemalonus ir nepriimtinas reikalavimas, pripažįsta mokslininkai.

Štai kaip veikia sistema: naudotojui vartant liežuvį, ant galvos uždėtos ausinės nustato magnetinio auskaro galiuko (ir liežuvio) poziciją. Pavyzdžiui, jeigu norite važiuoti į dešinę, palieskite vieną iš apatinių dešinių dantų. Informaciją apie magneto poziciją ausinės belaidžiu ryšiu persiunčią į naudotojo išmanųjį telefoną, kuriame įdiegta programėlė vežimėliui arba pelės žymekliui kompiuterio ekrane persiunčia komandą judėti.

O kodėl pasirinktas liežuvis? „Jis nekrenta į akis, yra lankstus ir lengvai naudojamas“, - sakė M. Ghovanloo.

Dauguma žmonių su stuburo smegenų pažeidimais dėl traumų ar neurologinių ligų išsaug gebėjimą valdyti liežuvį. Tam nereikalinga ypatinga koncentracija. Liežuvis praktiškai nenuvargsta. O smegenų motorinės žievės tūris, skirtas apdoroti su burna ir liežuviu susijusiems signalams, yra ne mažesnis nei sritis, skirta valdyti ranką ir pirštus, taigi, liežuviu galima atlikti daug sudėtingų judesių.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(1)

Komentarai (0)