Žiogų miltai: studentai badaujančiuosius maitins produktais iš maltų vabzdžių  (3)

Žiogų duona, žioginiai blynai, makaronai iš žiogų, bandelės su žiogais – skamba netikėtai, bet įdomiai. Milijonai žmonių gyvena priemiesčių lūšnynuose ir stokoja maisto. Monrealio (Kanada) studentai sugalvojo ištiesti pagalbos ranką ir pasiūlė novatorišką idėją – alkstantį pasaulį pamaitinti vabzdžių miltais, kuriuos pavadino "Miltų jėga" ("Flour Power").


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Makdžilo universiteto tyrėjai planuoja skurstančiuose Meksikos, Tailando ir Kenijos regionuose įkurti žiogų fermas, o užaugintus vabzdžius malti į miltus, iš kurių būtų galima kepti duoną, blynus, pyragus, bandeles. Nors ne retam tokia idėja gali skambėti groteskiškai, iš tikrųjų žiogai būtų kaloringas, maistingas ir, svarbiausiai, ištisus metus auginamas ir gaunamas maisto produktas. Be to, tokia žemės ūkio atmaina vabzdžių auginimo (vabzdininkystės?) ūkiuose galėtų sukurti papildomų darbo vietų. Ir tame – jokios ironijos. Idėjos autoriai jau buvo apdovanoti 2013 m. "Hult Prize" premija – taip penki studentai 1 mln. JAV dolerių sumą investuos į savo idėjos įgyvendinimą. Į "Hult Prize" konkurso finalą iš 10 tūkst. koledžų ir universitetų tyrėjų kolektyvų pateko 6 komandos, kurios buvo pripažintos konkurso laureatėmis. Socialinės-verslumo skatinimo pakraipos konkurso apdovanojimus įteikė buvęs JAV prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton). Šiemet dalyviams buvo iškeltas iššūkis sukurti "socialinę bendrovę, kuri skurdžioms bendruomenėms užtikrintų maisto atsargas – ypač tiems 200 mln. žmonių, kurie gyvena lūšnynuose." "Tai – mūsų šansas įgalinti ateities kartas spręsti aktualiausius pasaulio skaudulius, - kalbėjo premijos steigėjas, "Hult Prize" fondo vadovas Ahmadas Aškaras (Ahmad Ashkar). – Kasdien maisto stokoja apie milijardą žmonių. Jei nesugalvosime naujų sprendimo būdų, maisto nepritekliaus problemos tik gilės." "Miltų jėgos" projekto autoriai – Makdžilo universiteto studentai Mohamedas Ašuras (Mohammed Ashour), Šobita Soor (Shobhita Soor), Džesas Perlšteinas (Jesse Pearlstein), Zevas Tompsonas (Zev Thompson) ir Geib Mot (Gabe Mott). Jie savo grupelę pavadino "Aspire Food Group". Studentai ketina auginti žiogų derlių liucernos laukuose ir išdalinti jį Meksikos ūkininkams. Kiekvienas pageidaujantis fermeris gaus po keletą konteinerių žiogų. Studentai pamokys, kaip išauginti žiogų derlių ir kaip juos sumalti į itin baltymingus miltus. Manoma, kad iki 2014 m. kovo Meksikoje ūkininkams bus pristatyta apie 10 tonų žiogų. Idėjos autoriai planuoja plėsti šios žemės ūkio šakos arealą.
Išdžiovinti žiogai sukraunami į maišus ir užšaldomi. Prieš malimą kiekvienas vabzdys kruopščiai nuplaunamas, išdžiovinamas ir sumalamas į miltų konsistenciją. Žiogų miltai gali būti išvežioti į vietos maisto gamybos įmones, kur iš jų būtų kepama duona, gaminami makaronai ir kiti duonos produktai.

Anot Jungtinių Tautų Maisto ir Žemės ūkio organizacijos, vabzdžiais minta apie 2,5 mlrd. žmonių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(3)

Komentarai (3)