Koks buvo tikrasis gigantiškųjų N. Zelandijos paukščių moa svoris?  (0)

Tradiciškai manoma, kad Naujojoje Zelandijoje kadaise gyvenusių paukščių moa svoris siekdavo apie 250 kg. Paleontologai palygino moa ir jų tebegyvenančių giminaičių stručių kaulų fragmentus ir padarė tam tikras išvadas apie tikrąjį gigantiškųjų moa stručių svorį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, jų svoris neturėjo viršyti 200 kg. Tačiau net ir toks svoris paukščiui atrodo neįtikėtinai didžiulis – kokio dydžio turėtų būti paukštis, jei jis sveria 3-4 kartus daugiau už nenutukusį suaugusį žmogų?

Šiaip ar taip, paleontologai mano, kad moa buvo visai ne nutukėliai, o santykinai proporcingos kūno konstitucijos paukščiai. Apie tai byloja neįprastai stambūs šių nebeegzistuojančių paukščių kojų kaulai. Tyrimo rezultatus ir išvadas pristatantis straipsnis publikuotas žurnale "PLoS One".

"Jei norėtume apskaičiuoti kardadančio tigro masę, neimtume matuoti jo kūno ilgio ir ilčių apimties, o gautų matavimų neekstrapoliuotume ir nelygintume šių fioziologinių kardadančio tigro parametrų su šiuolaikinės naminės katės fiziniais duomenimis, - aiškina Mančesterio universiteto (Jungtinė Karalystė) paleontologė Šarlotė Brassi. – Nes žinome, kad kardadančiai tigrai turėjo anomaliai dideles iltis. Tad duomenų ekstrapoliacija tokiu atveju bylotų, kad kardadančiai buvo neįtikėtini storuliai. O tai nėra tiesa. Tas pats ir su paukščiais moa. Žinome, kad jie turėjo nepaprastai stambias kojas. Anksčiau moa masę skaičiuodavome ekstrapoliuodami kojų kaulų masyvumą."

Š. Brassi su kolegomis išsiaiškino, kad moa (lot. - Dinornis robustus) iš tikrųjų buvo lengvesnio svorio ir "lieknesni" nei buvo manoma iki šiol, lyginant visą šių išmirusių paukščių skeletą su afrikinių ir Australijos stručių (emu) skeleto struktūra. Tradiciškai priimta manyti, kad suaugę paukščiai moa sverdavo apie 250 kg. Iš tikrųjų jų svoris, kaip manoma, neviršydavo 200 kg.

Todėl teigti, kad moa buvo nenormaliai nutukę paukščiai, klaidinga. Įdomu tai, kad tokia nuostata negalioja kalbant apie ne tokius stambius "antžeminius" (neskraidančius) Naujosios Zelandijos paukščius, kurių skeletų kaulai buvo gerokai "storesni" nei moa. Tai kelia kitą klausimą: kodėl moa turėjo neįprastai stambias ir masyvias kojas?
(8)
(1)
(0)

Komentarai (0)