Mokslininkai pirmą kartą nufilmavo Silkių karalių (Video)  (1)

Legendinė žuvis, pavadinimu Silkių karalius (Regalecus glesne, lot.), galinti užaugti iki 15-os metrų ilgio ir gyvenanti maždaug 1 – 1,6 kilometro gylyje, pagaliau užfiksuota vaizdo įraše.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai džiūgauja, o jūs, peržiūrėję vaizdo įrašą, greičiausiai surauksite antakius – kažkoks plaukiojantis pagalys ir tiek.

Vis dėlto nuotraukos, padarytos atradus į krantą išmestą Silkių karalių, priverčia išsižioti – jį vos išlaiko daugiau nei 10 JAV karinio jūrų laivyno vyrų! Žuvis gali sverti iki 270 kilogramų.

Luizianos valstijos universiteto mokslininkams pavyko šią „nepagaunama“ tituluojamą žuvį nufilmuoti dar 2011-aisiais, tačiau jie tik dabar paviešino savo atradimus.

Naftos gręžinių kompanija padarė gerą darbą

Silkių karalius – didžiausia kaulinė žuvis planetoje.

Luizianos valstijos universiteto vandenyno biologams pavyko ją nufilmuoti bendradarbiaujant su gręžinius jūroje atliekančia kompanija Meksikos įlankoje.

Mokslininkai pasinaudojo šios bendrovės nuotolinio valdymo povandeniniais prietaisais ir stebėjo žuvį penkis kartus laikotarpyje nuo 2008 – ųjų iki 2011- ųjų.

Silkių karalius pirmą kartą buvo atrastas dar 1772- aisiais norvegų mokslininko Peterio Ascaniuso.

Lietuviškai ši žuvis vadinama silkių karaliumi, tačiau kitose šalyse ji dar vadinama žuvimi-kaspinu, žuvimi-transparantu, Ramiojo vandenyno žuvimi-irklu.

Nors vaizdo įraše žuvis iš tiesų labiau primena silkę, o ne silkių karalių, mokslininkai svarsto, jog šiame vaizdo įraše užfiksuotas padaras yra beveik 2 su puse metrų ilgio.

Kaip ir milžiniškas kalmaras, Silkių karalius yra žuvis, įkvepianti žvejus ir skatinanti juos bei jūreivius kurti istorijas apie jūrų gelmėse gyvenančias pabaisas.

Kodėl žuvies taip ilgai niekas nenufilmavo?

Silkių karalius gyvena giliai vandenyne, gylyje nuo 200 metrų iki 1 kilometro.

Projekto, pavadinto „SERPENT“ dėka, mokslininkai gali „prisikasti“ iki gelmių, kurios iki šiol nebuvo pasiekiamos. To jie pasiekia bendradarbiaudami su giliai vandenyne darbus atliekančiomis naftos bei dujų gręžinių kompanijomis.

Ši žuvis juda padedama per visą jos ilgį besidriekiančio nugaros peleko. Jis banguoja ir tokiu būdu žuvis plaukia, nors visas jos kūnas praktiškai išlieka nejudrus.

Iki šiol šios žuvies tyrimai buvo įmanomi tik tuomet, kai jūra ar vandenynas ją išplaudavo į krantą nugaišusią ar gaištančią. Vis dėlto tokie įvykiai reti. Žinoma, kad silkių karalius į pietų Kalifornijos salos krantą išmestas 2006-aisiais, vėliau praėjusį lapkritį – į San Lucasą taip pat Kalifornijos valstijoje.

Šios pakrantės uosto vadovas Dougas Oudinas pasakoja, jog žuvies nugaros pelekas yra ryškiai rožinis, ji yra sidabrinės metalo spalvos su rusvai melsvais taškais.

Vyras taip pat tikina, kad žuvis buvo akla.

Nors ši rūšis buvo pastebėta tik keliose pasaulio vietose (Amerikos, Japonijos pakrantėse), manoma, kad ji gyvena viso pasaulio vandenynų ir jūrų gelmėse.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(17)
(0)
(1)

Komentarai (1)