Frankenšteino sukurta gyvybė jau realybėje? (Video)  (4)

„The OpenWorm“ – tai projektas, kurio tikslas sukurti dirbtinę gyvybės formą – milimetrinio dydžio apvaliąją kirmėlaitę (angl. – C elegant nematode). Svarbiausias šio projekto žingsnis buvo sumodeliuoti apvaliosios kirmėlės 302 neuronų ir 95 raumenų ląstelių struktūrą, kuri būtų analogiška gyvam organizmui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apvalioji kirmėlė yra viena elementariausių mums žinomų daugialąsčių, tačiau nepaisant jo paprastumo, gyvūnas taip pat patiria tokius gyvenimo iššūkius, kaip vystymasis, maisto paieška ar mirties vengimas. Apvaliųjų kirmėlių organizmų sandara yra nuodugniai ištirta mokslininkų ir gerai pažįstama, taip pat, kaip ir jų funkcionavimo bei reakcijos į supančią aplinką aspektai. Todėl „The OpenWorm“ projekto rengėjams buvo nesunku sukurti modelį iš užkoduotų įvairių tipų ląstelių bei jungčių, randamų tikrose kirmėlėse.

Užbaigta naujoji dirbtinė gyvybės forma sugebės augti, daugintis, išgauti energiją, reaguoti į dirgiklius bei dalyvauti natūralios atrankos procese. Projekto įgyvendintojai viliasi, kad dar realistiškesnis modelio elgesys atsiras tada, kai atskiros ląstelės darys įtaką viena kitai, kaip tai vyksta realiame organizme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(0)
(0)

Komentarai (4)