„Aurora“ – išradimas, suteikiantis galimybę kontroliuoti savo sapnus (Video)  (6)

Kas jeigu galėtumėte kontroliuoti savo sapnus? Košmarus paversti trokštamomis fantazijomis, perskristi visą pasaulį ar net nukeliauti į kosminę erdvę, ir visa tai patirti per vieną naktį? Naujo sapnų valdymo prietaiso „Aurora“ kūrėjai bei projektų rėmimo platforma Kickstarter pažada jums padėti panirti į vadinamąjį „sąmoningą sapną“ (ang. Lucid dream) jau greitai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigė vienas iš „Aurora“ sumanytojų Daniel Schoonover lengviausias kelias į šį reiškinį yra suabejojimas realybe, kurioje esate. Naujuoju išradimu būtent ir siekiama tai padaryti.

Jo veikimas pirmiausia prasidėtų nuo smegenų bangų ir akių judėjimo aktyvumo išmatavimo, siekiant užfiksuoti žmogaus panirimą į budriojo miego – REM (angl. Rapid Eye Movement) fazę. Būtent jos metu labiausiai tikėtina sapnavimo galimybė. Tuomet „Aurora“ imtų skleisti šviesų bei garsų seriją, kuri pasak Schoonover ne pažadintų vartotoją, o leistų jam suprasti, kad jis sapnuoja. Tuomet miegantysis gali patekti į „sąmoningo sapno“ būseną ir perimti jo kontrolę.

Vis dėlto, šis sapnų valdymo prietaisas sulaukė ir neigiamų vertinimų. Johns Hopkins centro miego specialistė Rachel Salas teigia, kad „Aurora“ gali sukelti daugiau problemų nei naudos. Kadangi šiuolaikiniai žmonės didžiąją laiko dalį praleidžia prie kompiuterių bei mobiliųjų telefonų, kuriuose nuolat įjungtas LED apšvietimas, papildomas šviesos spinduliavimas padidina miego sutrikimų riziką. Taip pat ji priduria, kad įrenginys negali tiksliai identifikuoti miego stadijų. Siekiant užtikrinti, kad asmuo tikrai yra REM miego būsenoje, reikia tiksliai išmatuoti akių bei raumenų judesius ir smegenų bangų aktyvumą. Viso to įvertinimui reikia pasitelkti daug sudėtingų prietaisų.

Tačiau sapnų valdymo įrenginio autorius Schoonover paantrina, kad sapnai yra svarbi miego dalis ir „Aurora“ tai nėra vien būdas paversti save super herojumi. Šis išradimas pagerintų miegą apskritai. Išradėjas priduria, kad „sąmoningi sapnai“ mažina streso lygį bei košmarų susapnavimo galimybę. Kitas įdomus atradimas yra tas, kad šių sapnų metu, atliekant tam tikrus uždavinius, įgūdžiai sustiprėja ir realiame gyvenime. Mokslininkai aktyviai ieško ir daugiau sričių, kuriose ši technologija gali būti naudinga.

Šio prieštaringai vertinamo sapnų valdymo prietaiso koncepcija yra aktyviai remiama Kickstarter platformoje ir galbūt jau greitai turėsime galimybę išbandyti „Aurora“ kiekvienas savo namuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(0)
(3)

Komentarai (6)