„Kelionė“ į skrandį su vaizdo kamera: kaip virškinamas naminis ir konservuotas maistas? (Video)  (0)

Tret-butilo hidrochinonas (TBHQ) – tai naftos pramonės šalutinis produktas. Jis yra vienas iš tų cheminių medžiagų, kurios nei gerai virškinamos, nei turi kokios nors naudos jūsų organizmui, tačiau kartu su kitais maisto priedai dažnai sutinkamos pigių maisto produktų sudėtyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virškinimo trakto specialistas, Masačiuseco ligoninės daktaras Braden Kuo atliko eksperimentą, kurio metu nufilmavo virškinamuoju traktu keliaujančius šviežius bei TBHQ „pagardintus“ užpilamus makaronus. Jau po dvidešimt minučių išaiškėjo sukrečiantys rezultatai.

Braden Kuo pasitelkė multivitamino dydžio kamerą – „super piliulę“, kurią prarijo eksperimento savanoris. „Virškinama“ mini vaizdo kamera padėjo išvysti kas tiksliai atsitinka su maistu skrandyje suvartojus naminio bei konservuoto maisto. 32 valandų trukmės įraše užfiksuota, kaip žmogaus organizmas bando su šia užduotimi susidoroti. Tiek po dvidešimt minučių, tiek po dviejų valandų matomas ryškus skirtumas, tarp ką tik pagaminto ir TBHQ „praturtinto“ maisto suvirškinimo lygio. Užpilami makaronai buvo žymiai mažiau suskaidyti nei naminiai.

TBHQ ir kiti maisto priedai padeda išsaugoti maisto produktus nesugedusius ištisus metus. Jis yra purškiamas ant maisto ar pakuotės, siekiant išlaikyti nepakitusią spalvą, skonį ir kvapą. Ši medžiaga taip pat naudojama ir kosmetikos pramonėje, kaip stabilizatorius. Mažas Tret-butilo hidrochinono kiekis negali jūsų apnuodyti, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje jis gali paveikti sveikatą, pavyzdžiui susilpninti organus, prisidėti prie vėžinių susirgimų bei auglių išsivystymo. JAV Maisto ir vaistų valdyba FDA (angl. Food and Drug Administration) nustatė, kad TBHQ viso maisto produkto riebalų kiekyje neturi viršyti 0,02%. Mirtinas šios medžiagos kiekis yra 5 g. Tai labai didelė dozė palyginti su maiste aptinkamu kiekiu, tačiau ji sufleruoja, koks aukštas yra šio konservanto toksiškumo lygis.

Ilgesnis Tret-butilo hidrochinono paveiktų produktų virškinimas turi įtakos blogesnei maistinių medžiagų absorbcijai ir leidžia konservantams ilgiau užsibūti pilvo ertmėje prieš patenkant į žarnyną bei pasišalinant iš jo. Kas ženkliai padidina sveikatos sutrikimų riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(3)

Komentarai (0)