NASA prie Žemės kurs šalčiausią visatoje vietą (Video)  (0)

Jau po kelerių metų šalčiausia vieta Visatoje atsiras vos už kelių šimtų kilometrų nuo Žemės paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai tokį eksperimentą planuoja atlikti Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS). 2016 m. NASA planuoja TKS įrengti vadinamąjį atominį šaldytuvą „Cold Atom Lab“. Tai bus eksperimentinis įrenginys, kuriame medžiagą bus galima atšaldyti iki maždaug 100 pikokelvinų temperatūros, maždaug viena dešimtmilijardine laipsnio dalimi aukščiau už absoliutųjį nulį, pranešė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija Pasadenoje (JAV).

„Cold Atom Lab“ projekto mokslinis vadovas Robas Thompsonas teigia, kad amerikiečių mokslininkai nori tyrinėti medžiagas esant kur kas žemesnėms temperatūroms, nei tai įmanoma gamtoje. Pasak jo, jas sumažinti ketinama iki 100 pikokelvinų.

Anot mokslininko, esant tokiai žemai temperatūrai įprastinės skysčio, kietojo kūno ar dujų sąvokos praranda prasmę. Susidaro kitokia – kvantinė medžiaga. Kvantiniame pasaulyje objektai vienu metu „elgiasi“ ir kaip dalelės, ir kaip bangos. Tai reiškia, kad du objektai vienu metu gali užimti vieną ir tą pačią vietą erdvėje.

Iš pradžių NASA tyrimų programos dalyviai planuoja ištirti Bose - Einsteino kondensatą, taip atšaldytus atomus, kad jie elgiasi ne kaip dujos, o kaip bangos. Tyrimų metu mokslininkai taip pat ketina išsiaiškinti, kas atsitiktų sumaišius dviejų tipų labai atšaldytų dujų atomus.

„Mes žengsime į dar nepažįstamą teritoriją“, – pareiškė R. Thompsonas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)